Πρόστιμα €25,5 εκατ. από την Κεφαλαιαγορά σε έξι χρόνια

Στην εντατικοποίηση του εποπτικού πρόγραμμα των Τμημάτων της Επιτροπής, στο Πλαίσιο Εποπτείας με βάση τους κινδύνους (Risk Based Supervision Framework), το οποίο εντός του 2018 αναγνώρισε νέους κινδύνους οι οποίοι προέκυψαν από παράγοντες όπως, οι νέες νομοθεσίες που τέθηκαν σε ισχύ και αλλαγές στο περιβάλλον της αγοράς, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Οι κυρώσεις
Όπως τόνισε στο πλαίσιο παρουσίασης του έργου και τβων στόχων της Κεφαλαιαγοράς, τα τελευταία έξι χρόνια, η ΕΚΚ επέβαλε συνολικά πρόστιμα €25,5 εκατ. σε εποπτευόμενούς της. Ειδικότερα, η Επιτροπή διεξήγαγε 16 ξεχωριστές έρευνες που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή διοικητικών προστίμων περίπου €18,5 εκατ., όχι μόνο στις εισηγμένες εταιρείες, αλλά, και σε εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη διοικητικών συμβουλίων. 


Εξάλλου, η ΕΚΚ απέστειλε σημαντικό αριθμό πορισμάτων στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για διερεύνηση της διάπραξης ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων». Στο πλαίσιο εποπτείας των ΕΠΕΥ, των ΕΠΔΥ και των ΔΟΕΕ, ανέφερε η κ. Καλογήρου, τα τελευταία έξι χρόνια η ΕΚΚ επέβαλε πρόστιμα ή κατέληξε σε συμβιβασμούς συνολικού ύψους περίπου €7 εκατ. Επίσης έχει αναστείλει τη λειτουργία πέραν των 20 επενδυτικών εταιρειών και έχει ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας πέραν των 10 εταιρειών. Σε οκτώ φυσικά πρόσωπα, σημείωσε η κ. Καλογήρου, «απαγορεύθηκε η δραστηριοποίηση στον τομέα για περίοδο έως 10 ετών, αναλόγως της κάθε περίπτωσης χωριστά». 

 



Συνεχής η αύξηση των εποπτευομένων
Ο αριθμός, το μέγεθος και το είδος των εποπτευόμενων οργανισμών, καθώς και η πολυπλοκότητα της δομής και των εργασιών τους, διευρύνονται συνεχώς πολλαπλασιάζοντας τον όγκο της εποπτικής εργασίας που καλείται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) να φέρει σε πέρας, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου. 

 

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, οι εποπτικές υποχρεώσεις της ΕΚΚ, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυξάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω των ολοένα νέων και πιο πολύπλοκων και λεπτομερών Οδηγιών και Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τέθηκαν πρόσφατα ή αναμένεται να τεθούν σύντομα σε ισχύ. Όσον αφορά το 2019, έμφαση θα δοθεί, όπως και το 2018, στην εδραίωση της καλής εταιρικής διακυβέρνησης και της κουλτούρας δεοντολογίας στις εποπτευόμενες οντότητες, οι οποίες να αντικατοπτρίζουν τις βασικές αρχές της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.  

Άλμα 169% σε επτά χρόνια
H Πρόεδρος της ΕΚΚ ανέφερε ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος της κυπριακής κεφαλαιαγοράς παραμένει ένας από τους βασικούς στόχος της Επιτροπής. «Οι εποπτικές αρμοδιότητες της ΕΚΚ έχουν διευρυνθεί σημαντικά την τελευταία εξαετία και έχουν συμπεριληφθεί νέες ομάδες εποπτευομένων, περιλαμβανομένων των συλλογικών επενδύσεων, των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων και των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών». Από το 2011 μέχρι και το 2018 η ανάπτυξη του τομέα ξεπέρασε το 169%. Οι εποπτευόμενοι της ΕΚΚ από 247 το 2011 ανήλθαν τον Ιανουάριο του 2019 σε 666. Τον Ιανουάριο του 2019 βρίσκονταν υπό εξέταση 107 αιτήσεις για αδειοδότηση νέων εποπτευόμενων οντοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν 26 ΚΕΠΕΥ, 11 ΕΠΔΥ και 70 Εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων. 

Πάντως, η Πρόεδρος της ΕΚΚ διευκρίνισε ότι ο ρυθμός υποβολής νέων αιτήσεων απόκτησης άδειας ΚΕΠΕΥ, πάρα την αύξηση που συνεχίζει να καταγράφει, την τελευταία διετία παρουσιάζει επιβράδυνση. Αντίθετα, πολύ ικανοποιητική ανάπτυξη γνωρίζει ο τομέας των συλλογικών επενδυτικών ταμείων. Όπως ανέφερε η κ. Καλογήρου, το 4ο τρίμηνο του 2018 το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση ανερχόταν στα €6.3 δισ., καταγράφοντας αύξηση 61% σε σχέση με το 2017 και 132% σε σχέση με το 2016. 

Χρονιά πρόκληση το 2018 
Παράλληλα, η Δήμητρα Καλογήρου χαρακτήρισε το 2018 «χρονιά πρόκληση» για τους παρόχους επενδυτικών υπηρεσιών και για τις εποπτικές Αρχές πανευρωπαϊκά, λόγω της εφαρμογής της σημαντικότερης Ευρωπαϊκής Οδηγίας στον τομέα, MiFID II, η οποία ενισχύει την προστασία των επενδυτών και βελτιώνει περαιτέρω τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθιστώντας τες πιο αποτελεσματικές, ανθεκτικές και διαφανείς. Επίσης στη διάρκεια της χρονιάς τέθηκαν σε ισχύ μέτρα παρέμβασης στα προϊόντα binary options και περιορισμοί στην εμπορία, τη διανομή ή και πώληση των CFDs, ενώ επήλθαν επίσης σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.   

Λόγω αυτών των σημαντικών αλλαγών, ανέφερε η κ. Καλογήρου, η Επιτροπή έδωσε μεγάλη βαρύτητα στον εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την κεφαλαιαγορά και στην παρακολούθηση συμμόρφωσης των εποπτευόμενων οντοτήτων. Τα Τμήματα Εποπτείας και Παρεμπόδισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες διενήργησαν 87 προγραμματισμένους επιτόπιους ελέγχους σε ΚΕΠΕΥ, ΕΠΔΥ και ΔΟΕΕ, πέραν των 600 εξ αποστάσεως θεματικών ελέγχων και σωρεία ελέγχων επί εγγράφων που υπέβαλαν ενώπιον της ΕΚΚ, οι εποπτευόμενοι. Το Τμήμα Ερευνών και Παρακολούθησης πραγματοποίησε 8 εισόδους και έρευνες σε ΚΕΠΕΥ για ενδεχόμενες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας και ολοκλήρωσε 16 έρευνες σε εποπτευόμενους. Σε γενικές γραμμές, ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΚΚ, υπήρξε συμμόρφωση των εποπτευομένων και προσπάθεια υιοθέτησης των προνοιών της MiFID II. «Ωστόσο εντοπίστηκαν θέματα που αφορούσαν ερμηνεία του νέου νομοθετικού πλαισίου και του τρόπου εφαρμογής του για τα οποία απαιτείται καθοδήγηση από την ΕΚΚ».

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου