EE: Κανονισμός για προληπτικό έλεγχο των άμεσων επενδύσεων

Κανονισμό με τον οποίο θεσπίζεται το πλαίσιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ, εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθούν σε εφαρμογή 18 μήνες αργότερα.

Βάσει των νέων κανόνων περί ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων δημιουργείται ένας μηχανισμός συνεργασίας μέσω του οποίου τα Κράτη Μέλη και η Κομισιόν θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να θίγουν συγκεκριμένα ζητήματα. Τα Κράτη Μέλη θα είναι ωστόσο αρμόδια να εξετάζουν και ενδεχομένως να εμποδίζουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις για λόγους ασφαλείας ή δημόσιας τάξης. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποφασίζουν τη θέσπιση ή τη διατήρηση εθνικών μηχανισμών ελέγχου. Η Κομισιόν θα έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί σε περιπτώσεις που αφορούν περισσότερα κράτη μέλη ή όταν μια επένδυση απειλεί ένα σχέδιο ή πρόγραμμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον για το σύνολο της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» ή το Galileo.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πλαίσιο στην ΕΕ, ενώ οι κυριότεροι εμπορικοί της εταίροι έχουν ήδη θεσπίσει ανάλογους κανόνες. "Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει ένας από τους πλέον ανοικτούς χώρους επενδύσεων στον κόσμο. Με τους νέους κανόνες για τον έλεγχο των επενδύσεων, θα εξασφαλιστεί ότι το άνοιγμα συμβαδίζει με τη σωστή προστασία των στρατηγικών μας πόρων", δήλωσε σχετικά ο Ștefan-Radu Oprea, Υπουργός Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Ρουμανίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού