Τρ. Κύπρου: Καταρρίπτονται οι φήμες περί ανάγκης κεφαλαίων

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου βάσει των οποίων ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 14,9% βελτιώνεται σε 18,3% αναπροσαρμοσμένος για ΑΦΠ και Helix κατά το τέλος του 2018 αποτελούν απάντησης στους όποιους ψίθυρους κυκλοφόρησαν στην αγορά ότι το Συγκρότημα δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, καθώς ο εν λόγω δείκτης, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας, αποτελεί τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που σημείωσε ποτέ το Συγκρότημα.

Συγκεκριμένα, τα ίδια κεφάλαια ιδιοκτητών της Εταιρίας διαμορφώθηκαν σε €2.341 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2018, σε σύγκριση με €2.206 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και με €2.586 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 14.9% σε σύγκριση με 13.4% στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και 14.2% στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Οι κεφαλαιακοί δείκτες του Συγκροτήματος υπερβαίνουν τον ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 9,375%.

Επιδράσεις στην κεφαλαιακή βάση
Τον Νοέμβριο 2018, η Τρ. Κύπρου ολοκλήρωσε την πώληση της εξολοκλήρου θυγατρικής της τράπεζας στο Η.Β., Bank of Cyprus UK Limited (‘BOC UK’) και της θυγατρικής της Bank of Cyprus Financial Services Limited («BOC FS» και μαζί το «Συγκρότημα Η.Β.»), μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από την εποπτική αρχή της BOC UK στο Ηνωμένο Βασίλειο (Prudential Regulation Authority) και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συναλλαγή έχει θετική επίδραση ύψους περίπου 70 μ.β. στους κεφαλαιακούς δείκτες του Συγκροτήματος.    

Τον Δεκέμβριο 2018, η Τρ. Κύπρου προχώρησε με την έκδοση και διακανονισμό €220 εκατ. Πρόσθετων Κεφαλαίων Κατηγορίας 1 (Χρεόγραφα Κεφαλαίου), το οποίο τιμολογήθηκε τον Αύγουστο 2018, αφού έλαβε τη συγκατάθεση της ΕΚΤ για τη μείωση. Τα έσοδα από την έκδοση έχουν χορηγηθεί υπό μορφή δανείου από την Εταιρία στην Τράπεζα. Το δάνειο προσμετράται ως Πρόσθετα Κεφάλαια  Κατηγορίας 1 (Additional Tier 1 Capital) για την Τράπεζα. Η έκδοση έχει ενισχύσει τον δείκτη συνολικού κεφαλαίου του Συγκροτήματος κατά περίπου 140 μ.β. στο 14.9% στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) (με μεταβατικές διατάξεις) ύψους 12,1% στις 31 Δεκεμβρίου 2018 βελτιώνεται σε 15,4% αναπροσαρμοσμένος για ΑΦΠ και Helix.  

Ισχυρή ρευστότητα
Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας του Συγκροτήματος ανήλθε σε 231% και πληρούσε τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις ύψους 100%. Παράλληλα, το Συγκρότημα διαθέτει πλεόνασμα ρευστότητας ύψους €4,4 δις, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 65%.

Συρρίκνωση και πιο υγιείς βάσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ισολογισμός της τράπεζας είναι συρρικνωμένος κατά € 9 δις σε σχέση με το 2013, κάτι το οποίο αυτόματα σημαίνει πως και τα έσοδα του Συγκροτήματος είναι μειωμένα. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η ρευστότητα από το αρνητικό των €11 δις σήμερα είναι πλεονάζουσα στα €4,4 δις. Παράλληλα, ο συνολικός όγκος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων είναι μειωμένος κατά 68% από το 2013.

Την ίδια ώρα, οι δραστηριότητες του Συγκροτήματος συρρικνώθηκαν καθώς πωλήθηκαν οι θυγατρικές σε Ουκρανία, Ρωσία και Λονδίνο, ενώ «ξεφορτώθηκαν» η όποια έκθεση είχε η Τράπεζα Κύπρου σε Σερβία και Λονδίνο με τις δραστηριότητες να επικεντρώνονται πλέον στην Κύπρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως η Τράπεζα βρίσκεται ακόμη σε περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα της νέας ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια για αποκατάσταση της φήμης που έχει η Κύπρος για τις ξένες καταθέσεις. Σημειώνεται πως η Τράπεζα Κύπρου έχει προβεί σε σωρεία αλλαγών και μέχρι σήμερα έχει προβεί στο κλείσιμο του 64% των ξένων λογαριασμών που διαθέτει, με αποτέλεσμα οι ρωσικές καταθέσεις στην Τράπεζα να αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% των συνολικών καταθέσεων.

Προκλήσεις και στόχοι
Μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι βασικές προκλήσεις-στόχοι του Συγκροτήματος είναι η ολοκλήρωση των προσπαθειών για την βελτίωση του ισολογισμού της Τράπεζας. Την ολοκλήρωση, δηλαδή, της διαδικασίας μείωσης του όγκου των κόκκινων δανείων.

Βασική πρόκληση παραμένει και η ολοκλήρωση της μετάβασης και επένδυσης στην ψηφιακή τεχνολογία, με παράλληλη εκπαίδευση τόσο του προσωπικού όσο και των πελατών που χειρίζονται τα νέα εργαλεία. Η θετική έκβαση του εγχειρήματος θα συμβάλει ώστε η Τράπεζα να ανταγωνιστεί στη νέα εποχή της τραπεζικής.

Τέλος, πρόκληση- στόχος για την Τράπεζα Κύπρου είναι η διαχείριση της πλεονάζουσας ρευστότητας κατά τρόπο ώστε θα επιφέρει έσοδα.

Δειτε Επισης

16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών