Αρέστη: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για Συνεργατισμό

Την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για την κατάρρευση του Συνεργατισμού διαπιστώνει η Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, τόσο για την περίοδο πριν από το 2013 όσο και για την περίοδο μετά το 2013.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη κατά την παράδοση του πορίσματος προς τον Γενικό Εισαγγελέα, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης αστικών και ποινικών αδικημάτων.

Οι δύο περιόδοι διερεύνησης
Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος παρέδωσε ένα ογκώδες κείμενο στον Γενικό Εισαγγελέα, το οποίο υπερβαίνει τις 800 σελίδες, διαιρώντας την έρευνα σε δύο περιόδους.

Η πρώτη αρχίζει ουσιαστικά από το 1985 όταν θεσπίστηκε η νέα περί Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, η οποία ήταν το αποτέλεσμα των εισηγήσεων της Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε το 1980 για τη διερεύνηση προβλημάτων του Συνεργατισμού και φτάνει μέχρι το 2013, όταν το κράτος κατέστη ουσιαστικά ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα. Η δεύτερη περίοδος καλύπτει τα γεγονότα από το 2013 και μέχρι την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ εκτείνεται σε γεγονότα που ακολούθησαν την πώληση μέχρι και σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Αρέστη.

Πιθανή διάπραξη αστικών και ποινικών αδικημάτων
Η έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνει εννέα βασικά κεφάλαια για την πρώτη περίοδο και 28 για τη δεύτερη περίοδο, ενώ τόσο για τη μία όσο και για την άλλη περίοδο τα βασικά κεφάλαια διαιρούνται σε υποκεφάλαια υπό τη μορφή ενοτήτων. Στο τέλος τόση της πρώτης όσο και της δεύτερης περιόδου η Ερευνητική προχωρά στη διατύπωση των τελικών συμπερασμάτων και στη συνέχεια εξετάζει το θέμα κατά πόσο θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Αρέστη, τόσο για τη μία όσο και για την άλλη περίοδο διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αστικών και ποινικών αδικημάτων. Επίσης, πρόσθεσε, και για τις δύο περιόδους η Επιτροπή διαπιστώνει την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

Θανατική ανάκριση
Τη θλίψη του για τη διαπίστωση ότι το έργο, το οποίο έχει επιτελέσει η Ερευνητική Επιτροπή και τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε, αποτελούν τη «ληξιαρχική πράξη εξαφάνισης ενός επιτεύγματος του κυπριακού λαού», εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Αισθανόμαστε ότι στην ουσία έχουμε διεξάγει ένα είδος θανατικής ανάκρισης, αναζητώντας μέσα από την επίπονη έρευνάς μας τα αίτια της κατάρρευσης αυτού του επιτεύγματος», είπε σχετικά.

Αμέλεια, ανικανότητα και ασυδοσία πολλών
Διευκρινίζοντας ότι δεν παραγνωρίζονται εξ αντικειμένου δυσκολίες και εξωγενείς παράγοντες που συνέβαλαν στη διάρκεια των ετών στη δημιουργία προβλημάτων στην ομαλή πορεία του Συνεργατισμού, ο Γεώργιος Αρέστη επεσήμανε ότι η «κύρια αιτία της κακοδαιμονίας του υπήρξε ο ανθρώπινος παράγοντας, ιδιαίτερα μάλιστα η αμέλεια, η ανικανότητα, αλλά το χειρότερο η ασυδοσία και απληστία πολλών, οι οποίοι είχαν ταχθεί να ηγούνται και να υπηρετούν τον Συνεργατισμό».

Οι δυσκολίες με τα έγγραφα ΕΚΤ και Υπουργικού
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε η Ερευνητική Επιτροπής, ο κ. Αρέστη επεσήμανε το γεγονός ότι πλείστα όσα έγγραφα παρέλαβε η Επιτροπή χαρακτηρίζονταν σαν απόρρητα και έπρεπε να προχωρήσουν στον αποχαρακτηρισμό τους. «Ένας αριθμός εγγράφων θα λέγαμε με κάποιο ιδιαίτερο βάρος, δεν αποχαρακτηρίσθηκαν, όπως ήταν για παράδειγμα έγγραφα που προέρχονταν από την ΕΚΤ, όπως επίσης και κάποια πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, στον βαθμό που περιέχουν τοποθετήσεις των Υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διάρκεια συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Τονίζουμε βέβαια ότι δεν είχαμε πρόβλημα πρόσβασης σε προτάσεις και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσαν 75 συνολικά μάρτυρες και λήφθηκαν 98 καταθέσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 40 ημερήσιες ακροάσεις. Τα πρακτικά των καταθέσεων ανήλθαν σε 2,781 σελίδες, την ώρα που η Επιτροπή παρέλαβε ή κατατέθηκαν ενώπιον της σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή 120,000 σελίδες.

Κληρίδης: Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν
Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής ανέφερε ότι, με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 7 του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου (ΚΕΦ. 44) έχει αποφασιστεί η δημοσιοποίηση της έκθεσης, αφήνοντας, ωστόσο, στον Γενικό Εισαγγελέα την απόφαση για τον χρόνο δημοσιοποίησης.

Από την πλευρά του o Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σημείωσε ότι, εφόσον υπάρχον πολιτικές, πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες, θα αποδοθούν εκεί που πρέπει.

Παράλληλα τόνισε ότι η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό θα δοθεί στη δημοσιότητα το συντομότερο δυνατό, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα σταδιακής δημοσιοποίησης του πορίσματος.

Διαβεβαιώνοντας ότι η έκθεση δεν θα παραμείνει αναξιοποίητη και δεν θα τεθεί σε κανένα ράφι η συρτάρι, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι θα τύχει εμπεριστατωμένης μελέτης και μέσω αυτής θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούν στα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού,

«Ο χρόνος δημοσιοποίησης της έκθεσης θα εξαρτηθεί από την πορεία της μελέτης και τον χρόνο που θα απαιτηθεί για αυτήν», είπε ο κ. Κληρίδης, σημειώνοντας ότι η έκθεση της Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί το συντομότερο.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Ηροδότου: Οικονομική ανάπτυξη Κύπρου μέσω του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου