Η ΕΚΚ προτείνει αλλαγές στο πλαίσιο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) εξέδωσε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου έγγραφο διαβούλευσης, προτείνοντας την υιοθέτηση στο εθνικό δίκαιο των διατάξεων της 5ης οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ("AMLD5").

Από την έναρξη λειτουργίας του Κόμβου Καινοτομίας της ΕΚΚ, η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς οι οποίοι ασχολούνται με δραστηριότητες κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων, ορισμένες από τις οποίες δεν φαίνεται να εμπίπτουν στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, η ΕΚΚ θεωρεί επείγουσα την υιοθέτηση στο εθνικό δίκαιο διατάξεων της AMLD5 σχετικά με δραστηριότητες κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Financial Action Task Force (FATF), η ΕΚΚ εισηγείται επίσης τη μεταφορά των ακόλουθων δράσεων κάτω από τις υποχρεώσεις για την καταπολέμηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος/χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT), οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην οδηγία AMLD5:

α) ανταλλαγή μεταξύ κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων,
β) μεταφορά εικονικών περιουσιακών στοιχείων και
γ) συμμετοχή ή και παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την προσφορά ενός εκδότη ή και την πώληση ενός κρυπτο-περιουσιακού στοιχείου.

Κατά την άποψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η επέκταση αυτή είναι απαραίτητη, καθώς θα αντιμετωπίσει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο τους κινδύνους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που απορρέουν από δραστηριότητες κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων.

Σε διαβούλευση για τα εικονικά νομίσματα
Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ζητά ανατροφοδότηση από τους εμπλεκόμενους στην αγορά ζητεί σχετικά με την πρόταση τροποποίησης του νόμου του 2007 κατά του ξεπλύματος χρήματος, με στόχο τη συμπερίληψη της χρήσης εικονικών και κρυπτονομισμάτων (Crypto Currencies και Cyrpo Assets).

Παραθέτοντας στους συμμετέχοντας τον χάρτη διαβούλευσης γαι την τροποποίηση του νόμου για παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ξεπλύματος χρήματος από τρομοκρατία, η ΕΚΚ ζητά εξηγεί ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας αποσκοπούν στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής των νόμων AML/CFT στις χρήσεις των εικονικών και κρυπτογραφικών νομισμάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Οι εν λόγω τροποποιήσεις εξαρτώνται από την τελική απόφαση αλλαγής και αναθεώρησης του νόμου (Antimoney Laundering) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου μετά από επανεξέταση των σχολίων των συμμετεχόντων στην αγορά.

Το έγγραφο διαβούλευσης, το οποίο κοινοποίησε η Κεφαλαιαγορά αφορά οντότητες που ασχολούνται, μεταξύ άλλων, με ανταλλαγή μεταξύ περιουσιακών στοιχείων crypto και νομισμάτων fiat, ανταλλαγή μεταξύ μιας ή περισσοτέρων μορφών κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού, μεταφορά κρυπτογραφικών στοιχείων, υπηρεσίες στεγαστικών ή / και διοικητικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία ή τα μέσα που επιτρέπουν τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, καθώς και τη συμμετοχή και παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την προσφορά ενός εκδότη ή / και την πώληση ενός κρυπτογραφικού στοιχείου. 

Σε αυτό το πλαίσιο κρυπτογραφικών στοιχείων, η μεταφορά σημαίνει τη διεξαγωγή μιας συναλλαγής για λογαριασμό άλλου φυσικού ή νομικού προσώπου που μετακινεί ένα κρυπτογραφικό περιουσιακό στοιχείο από μια διεύθυνση crypto asset ή λογαριασμό σε άλλο. 

Το έγγραφο διαβούλευσης αφορά επίσης πελάτες που αγοράζουν, κατέχουν ή μεταβιβάζουν περιουσιακά στοιχεία crypto.

Η ΕΚΚ καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν σχόλια και εισηγήσεις σχετικά με τον ορισμό «εικονικά νομίσματα» στη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος, καθώς και τις απόψεις τους για την συμπερίληψή τους στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας.

Τα σχόλια θα πρέπει να υποβληθούν ενώπιον της Κεφαλαιαγοράς μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2019.

Δειτε Επισης

Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Οι «Aψe Svise» βγάζουν...φωτιές-Το καινοτόμο οικολογικό προϊόν εννέα εφήβων και η ιδέα πίσω από αυτό