O SSM ζήτησε στοιχεία για εξώδικες διευθετήσεις της Τρ. Κύπρου

Στοιχεία για τις εξώδικες διευθετήσεις έχει ζητήσει ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός (SSM) από την Τράπεζα Κύπρου, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιος Γιωργάκης. 

Ο κ. Γιωργάκης απαντούσε σε ερωτήσεις Βουλευτών στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή αναφορικά με τις καταγγελίες για χαριστικές εξωδικαστικές διευθετήσεις υποθέσεων αξιογράφων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Πριν να υπάρξει αυτή δημοσιότητα, είπε, ο SSM είχε ζητήσει από την τράπεζα να ξαναδεί τον κίνδυνο που έχει από όλες τις νομικές υποθέσεις που έχει σε εκκρεμότητα. Τώρα, πρόσθεσε, συμπληρωματικά ξέρω ότι εξετάζουν αυτές τις περιπτώσεις. Σε ερώτηση αν μπορεί να πει τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου, είπε ότι είναι σε εξέλιξη. Μπορώ να απαντήσω ότι ζητήθηκαν τα στοιχεία για τις εξώδικες διευθετήσεις, είπε, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση παρέπεμψε στον ίδιο τον SSM για απαντήσεις.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης ανέφερε ότι «ειδικοί χειρισμοί δεν υπάρχουν».

Σε ερώτηση για τον έλεγχο από τον SSM είπε ότι δεν γνωρίζει για τις εξώδικες διευθετήσεις, αλλά έλεγχος γίνεται σε συνεχή βάση σε ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων και έδωσε το παράδειγμα ενός καταστήματος της Τράπεζας που είχε χαμηλό ενοίκιο. «Αποτελεί και ένα εχέγγυο για την κοινωνία και την νομοθετική εξουσία ότι γίνεται ένας έλεγχος πολύ αυστηρός και πολύ στενός σε συνεχή βάση», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι στη βάση του πακέτου που ετοίμασε η Τράπεζα για περιπτώσεις δανείων έναντι αξιογράφων διευθετήθηκαν 1.145 υποθέσεις. Είπε επίσης αναφορικά με αξιόγραφα ότι η Τράπεζα έχει προχωρήσει στην εξώδικη διευθέτηση 330 υποθέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δύο που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Περσιάνης δεσμεύθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή αν συγκαταλέγονται και άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα σε αυτές τις υποθέσεις. Θα αποστείλει επίσης στην Επιτροπή επιστολή που απέστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας στο Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων πρόσφατα στην οποία εκφράζει την ετοιμότητα της Τράπεζας να εξετάσει το ενδεχόμενο εξώδικης διευθέτησης υποθέσεων, στη βάση των δεδομένων της κάθε υπόθεσης (case by case), κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί πάγια πρακτική της τράπεζας.  
 
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού