ΚΕΔΙΠΕΣ: Υπό όρους μειωμένη δόση για ακύρωση χρέωσης παλαιών ασφαλίστρων

H αναπροσαρμογή της δόσης ενός δανειολήπτη λόγω ακύρωσης της χρέωσης των ασφαλίστρων από το δάνειο του, δύναται να γίνει με αίτημα του πελάτη προς τα Επαρχιακά Κέντρα Εξυπηρέτησης της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (KΕΔΙΠΕΣ), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή της ΚΕΔΙΠΕΣ.
 
Ωστόσο, τόνισε ότι «για να επωφεληθεί ο πελάτης μείωση δόσης θα πρέπει το ασφάλιστρο να είναι ήδη ενσωματωμένο στον υπολογισμό δόσης δανείου και το δάνειο  να μην έχει καθυστερήσεις». 
 
Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι οι συμφωνίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες τερματίστηκαν μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) ως πιστωτικού ιδρύματος και στη βάση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών για την εναπομένουσα οντότητα, η οποία δεν μπορεί να διεξάγει οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα, ούτε να αποκτά πελάτες ή να προσφέρει προϊόντα.
 
Συγκεκριμένα, κληθείσα από το ΚΥΠΕ να αναφέρει κατά πόσον μετά τον τερματισμό στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 της συμφωνίας της ΣΕΔΙΠΕΣ με την ασφαλιστική εταιρεία Universal Life, θα αφαιρεθεί και το ανάλογο μηνιαίο ποσό ασφαλιστικής κάλυψης από τις μελλοντικές μηνιαίες δόσεις του δανείου που θα καταβάλει ο δανειολήπτης, έτσι ώστε να προστεθεί στη δόση το ποσό της νέας ασφαλιστικής του κάλυψης, η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι «η αναπροσαρμογή της δόσης ενός δανειολήπτη λόγω ακύρωσης της χρέωσης των ασφαλίστρων από το δάνειο, δύναται να γίνει με αίτημα του πελάτη προς τα Επαρχιακά Κέντρα Εξυπηρέτησης της KΕΔΙΠΕΣ».
 
«Ο πελάτης  θα πρέπει να απευθυνθεί στα Επαρχιακά Κέντρα Εξυπηρέτησης και να ζητά αναπροσαρμογή της δόσης του στη βάση της ακύρωσης της χρέωσης των ασφαλίστρων από το δάνειο συμπληρώνοντας το έντυπο ‘Αίτηση για αλλαγή ποσού δόσης λόγω διαφοροποίησης εξόδων του δανείου’», υπογράμμισε.
 
Ωστόσο, τόνισε ότι «για να επωφεληθεί ο πελάτης μείωση δόσης θα πρέπει το ασφάλιστρο να είναι ήδη ενσωματωμένο στον υπολογισμό δόσης δανείου και το δάνειο  να μην έχει καθυστερήσεις». 
 
Σε ερώτηση τι γίνεται με άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 70 χρόνια και είναι υψηλό το νέο ασφάλιστρο τους (7%) και τι θα γίνει με αυτούς που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 75 ετών και δεν τους ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, η πηγή της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέφερε ότι «η απόφαση για ασφάλιση ενός ατόμου λαμβάνεται αποκλειστικά  από τις ασφαλιστικές εταιρείες στη βάση των δικών τους κριτηρίων». 
 
Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα εντάξει αυτόματα όλους τους ασφαλισμένους  πελάτες των οποίων οι πιστωτικές διευκολύνσεις μεταφέρθηκαν κοντά της (ανεξαρτήτως ηλικίας) σε νέο ομαδικό σχέδιο με την Hellenic Alico με τις ίδιες καλύψεις και ασφάλιστρο. 
 
Πρόσθεσε ότι για το ίδιο θέμα, έγιναν ανακοινώσεις  από την CNP Cyprialife, την Universal Life και την Altius Insurance, όπου η κάθε ασφαλιστική εταιρεία καθορίζει τους δικούς της όρους ασφάλισης των πελατών.
 
Ερωτηθείσα αν είναι υποχρεωτική η ασφαλιστική κάλυψη τη στιγμή που υπάρχει υποθήκη, η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι «για νέες αναδιαρθρώσεις δεν θα υπάρχει υποχρέωση για ασφάλιση ζωής Φυσικών Προσώπων, εκτός από τις περιπτώσεις όπου στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης μίας πιστωτικής διευκόλυνσης κριθεί απαραίτητη η εκχώρηση συμβολαίου Ασφάλειας Ζωής».
 
Σημείωσε ότι σε περίπτωση που υπάρχει εκχωρημένο ασφαλιστικό συμβόλαιο σε υφιστάμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, αποτελεί συμβατική υποχρέωση του δανειολήπτη η συνέχιση της ασφάλισής του με ασφαλιστική εταιρεία τη επιλογής του.
 
Αναφορικά με την ασφάλεια Πυρός, η πηγή της ΚΕΔΙΠΕΣ είπε στο ΚΥΠΕ ότι «για όλα τα ακίνητα (κατοικία/εμπορικά ακίνητα), απαιτείται από τον πελάτη η εκχώρηση ασφαλιστικού συμβολαίου υπέρ της ΣΕΔΙΠΕΣ».
 
«Τα ενυπόθηκα κτήρια πρέπει να ασφαλίζονται έναντι κινδύνων πυρός, σεισμών και θεομηνιών για το σύνολο του κόστους αντικατάστασης (Αξία Αντικατάστασης ως καινούργιο)», σημείωσε.
 
Μελάς: Καταχρηστική ενέργεια ΣΕΔΙΠΕΣ η μη έγκαιρη ενημέρωση για ασφάλιστρα
Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς είπε ότι «το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι οι δανειολήπτες δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για να μπορούν είτε να επιλέξουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την ίδια ασφαλιστική είτε να εξεύρουν άλλη ασφαλιστική» και υπογραμμίζει ότι «το κόστος ασφάλισης λόγω ηλικίας για πολλούς είναι πλέον ασύμφορο».
 
«Επομένως η ενέργεια αυτή της ΣΕΔΙΠΕΣ είναι καταχρηστική», σημείωσε. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου