Πρόσθετα στοιχεία ζητούν οι βουλευτές για ΕΣΤΙΑ

Περαιτέρω στοιχεία ζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε σήμερα το αίτημα για την αποδέσμευση των €33 εκατομμυρίων για το σχεδίου «Εστία», που αφορά την επιδότηση δανειοληπτών, οι οποίοι στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση κύρια κατοικία.
 
Ειδικότερα, μέλη της Επιτροπής ζήτησαν την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο, το τελικό κείμενο του σχεδίου όπως έχει εγκριθεί και το μνημόνιο που θα υπογράφουν οι τράπεζες με το κράτος, το οποίο θα διέπει την κρατική επιδότηση.
 
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους είπε ότι επείγει η αποδέσμευση του κονδυλίου για να υπάρχει βεβαιότητα στην αγορά, έτσι ώστε και οι τράπεζες και οι επιλέξιμοι δανειολήπτες που θα αιτηθούν να ενταχθούν στο σχέδιο, να προωθήσουν περαιτέρω τις ενέργειές τους.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως θα υπάρχει προστασία των ατόμων που έχουν εγκριθεί για το ΕΣΤΙΑ, αφού οποιαδήποτε διαδικασία εκποίησης θα αναστέλλεται, ενώ δεν επηρεάζονται τα δικαιώματά του σε περίπτωση προσφυγής.
 
Διασαφήνισε ότι δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 αλλά στη συνέχεια έτυχαν αναδιάρθρωσης δεν είναι επιλέξιμα για το σχέδιο, διότι εφόσον συνομολογήθηκε αναδιάρθρωση σημαίνει ότι υπάρχει ικανότητα αποπληρωμής εκ μέρους του δανειολήπτη.
 
Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι τα μνημόνια που θα συμφωνηθούν με τις τράπεζες είναι υπό επεξεργασία.
 
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για τις ευάλωτες ομάδες, η ίδια εκπρόσωπος επανέλαβε πως τα σχέδια αυτά τυγχάνουν επεξεργασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της στεγαστικής πολιτικής.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε πως έχουν ζητηθεί περαιτέρω πληροφορίες για το Εστία, όπως το δεσμευτικό έγγραφο που θα υπογράφεται μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
 
Τέλος, είπε πως για να αποδεσμευτεί το κονδύλι χρειάζεται επτά ψήφους από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ