Το «Εστία» στην Επιτροπή Οικονομικών

Με ενημέρωση για το ‟Σχέδιο Εστία” αρχίζει τις εργασίες της το 2019, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 
Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίας της Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου, η Επιτροπή, αφού ασχοληθεί το πρωί με τον προγραμματισμό των εργασιών της, θα ενημερωθεί για το «Εστία» από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και άλλους εμπλεκομένους.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν για το θέμα, εκτός από τον ΥΠΟΙΚ, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Έφορος Ταμείων Προνοίας, ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) και του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.
 
Το «Σχέδιο Εστία» προνοεί την επιδότηση μέρους της δανειακής δόσης από το κράτος και τις τράπεζες σε συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών.

Σημειώνεται ότι κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, στις 14 Δεκεμβρίου 2018, η Ολομέλεια της Βουλής, δέσμευσε κατά πλειοψηφία, τις δαπάνες ύψους €33 εκατομμυρίων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», που αφορά τη επιδότηση μέρους της δόσης δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία.

Μετά την ένθεση σημείωσης στο ΕΣΤΙΑ, τα κονδύλια θα μπορούν να αποδεσμευτούν μετά από ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
 
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 27 Νοεμβρίου, έκανε σαφές ότι θεωρεί πως εισήχθησαν στο σχέδιο αναθεωρημένες πρόνοιες «με στόχο να διασφαλίζεται το περί δικαίου αίσθημα, να περιορίζεται ο ηθικός κίνδυνος και να αποφεύγεται η κατάχρησή του Σχεδίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως ο πλήρης αναδρομικός έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υποψηφίων για ένταξη στο σχέδιο». Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) από την άλλη, στο οικονομικό δελτίο Δεκεμβρίου είχε προειδοποιήσει για ηθικό κίνδυνο από το «Εστία».  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)