Το ενεχυροδανειστήριο, η υπόσκαψη Κληρίδη και η επιρροή Χατζηγιάννη

Με τις συμπληρωματικές καταθέσεις τριών πρώην στελεχών της ΣΚΤ,  κλείνει όπως όλα δείχνουν, ο κύκλος των ακροάσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Μιας τετράμηνης και πλέον διαδικασίας, από την οποία πέρασαν συνολικά 74 μάρτυρες. 
 
«Φαίνεται ότι κλείνουμε σήμερα, εκτός και αν εκτάκτως προκύψει κάποιο θέμα στην πορεία της συγγραφής του πορίσματος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Αρέστης.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, κατέθεσαν εκ νέου οι Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, πρώην Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, Μάριος Κληρίδης, πρώην Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ και Τάκης Ταουσιάνης, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ.
 
Μ. Κληρίδης: Ο Συνεργατισμός λειτουργούσε ως ενεχυροδανειστήριο
Το χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού είχε πολύ ψηλές εξασφαλίσεις διότι δούλευε περίπου ως ενεχυροδανειστήριο, ανέφερε στην δική του, δεύτερη κατάθεση ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Μάριος Κληρίδης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι εξασφαλίσεις στο Συνεργατισμό ήταν πολύ ψηλές, είχε όμως και πάρα πολλά δάνεια που ήταν κατοικίες, πρώτες κατοικίες και εκεί ήταν το μεγάλο δίλημμα του Συνεργατισμού τι να κάνει σε μια πολιτική ατμόσφαιρα όπου το να βγάλεις κάποιον έξω από το σπίτι του δεν είναι σωστό και από την άλλη αν δεν μπορείς να τον βγάλεις με μαθηματική ακρίβεια πτωχεύεις».
 
Όπως είπε, όταν έγινε το πρώτο στρες τεστ το 2014 όταν θα αναλάμβανε τη ΣΚΤ η ΕΚΤ, η Συνεργατική είχε €300 εκ. πλεόνασμα και με βάση τις τότε παραδοχές η ΣΚΤ μπορούσε να εκποιήσει σε χρονική περίοδο τριών χρόνων. Στο επόμενο στρες τεστ που έγινε από την ΕΚΤ, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, ο Συνεργατισμός παρουσιάστηκε με έλλειμμα €175 εκ. τον Νοέμβριο του 2015 αμέσως μετά που είχαν μπει τα επιπρόσθετα €175 εκ. για ενίσχυση του Συνεργατισμού».
 
Πρόσθεσε ότι εκεί διαφάνηκε ότι «αν αλλάξουμε την παραδοχή, δεν εκποιούμε σε τρία χρόνια και εκποιούμε σε πέντε, αμέσως βλέπουμε το Συνεργατισμό να έχει πρόβλημα γι’ αυτό χρειάστηκε τη νέα ανακεφαλαιοποίηση».
 
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του ΥΠΟΙΚ ότι είναι «κουτσομπολιά τα περί υπόσκαψης του Μάριου Κληρίδη», αναφέρθηκε σε μια συγκεκριμένη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ, Πάμπη Χριστοδούλου, όπου συζήτησαν τρόπους για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα. Κληθείς να απαντήσει πως εφαρμοζόταν στην πράξη αυτή η υπόσκαψη, ο κ. Κληρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δίνονταν διαταγές χωρίς να το γνωρίζει. «Είχα μάθει για επεμβάσεις στα ΣΠΙ, για διορισμούς δικηγόρων για να κλείσουν υποθέσεις για μείωση επιτοκίων και άρχισα να σκέφτομαι ότι πιθανόν να μπλέξω αν δεν ξέρω τι γίνεται», ανέφερε.
 
Οι super powers του Γιάννου Σταυρινίδη
Τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν διευκρινήσεις για τις παλαιότερες αναφορές του κ. Κληρίδη περί super αρμοδιοτήτων του Γιάννου Σταυρινίδη. Τόνισε ότι ο κ. Σταυρινίδης είχε προσληφθεί για το κομμάτι της στρατηγικής και επικοινωνίας. «Σιγά - σιγά  ανέλαβε και το μάρκετινγκ και τις διαφημίσεις. Στο μόνο κομμάτι που ο κ. Σταυρινίδης ερχόταν σε εμένα ήταν για κάποιο κονδύλι εξόδων, γιατί αν ο κ. Χατζηγιάννης αποκτούσε και το δικαίωμα έγκρισης κονδυλίων, θα γινόταν εκτελεστικός. Εγώ ήθελα να ελέγχω για ποιους λόγους ήθελαν να παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις», συμπλήρωσε. «Λίγο πριν φύγω», πρόσθεσε, «σε μια συνάντηση ο κ. Χατζηγιάννης μου είπε ότι έχεις πάρα πολλές δουλειές και ίσως θα έπρεπε τα έξοδα που ζητούσε ο Γιάννος Σταυρινίδης να τα εγκρίνει ο Σταύρος Ιακώβου».
Σε ερώτηση τι, κατά την άποψή του, οδήγησε στην άτακτη πώληση της ΣΚΤ, ο κ. Κληρίδης είπε ότι είχε χαθεί η εμπιστοσύνη των θεσμών δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, συμπλήρωσε, η Συνεργατική από την πλευρά της ήταν σε μια φάση αντίδρασης, πιστεύοντας ότι οι επόπτες την είχαν βάλει στο μάτι και ήθελαν να την κλείσουν. Ως εκ τούτου, σημείωσε, δεν άκουγαν τις παραινέσεις που έφθαναν από τους επόπτες.
 
«Ένα άλλο κομμάτι το οποίο κατάλαβα μετά, ήταν ότι υπήρχε κάποια κόντρα στο θέμα της προσφοράς των δωρεάν μετοχών για να γίνει ο Συνεργατισμός δημόσια εταιρεία, η ΕΚΤ και η ΚΤ ζητούσαν να σταματήσει αυτή η ιστορία .έτσι προέκυψε μια κόντρα και χάλασαν οι σχέσεις τους», κατέληξε.
 
Τ. Ταουσιάνης: Οι επόπτες έχασαν την υπομονή τους
Στη δική του κατάθεση, ο Τάκης Ταουσιάνης εξέφρασε την άποψη ότι λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων στο Συνεργατισμό οι επόπτες έχασαν πρώτα την εμπιστοσύνη τους και μετά την υπομονή τους,
Κληθείς να απαντήσει τί οδήγησε στην άτακτη πώληση της ΣΚΤ, ο κ. Ταουσιάνης αναφέρθηκε σε δύο περιόδους. Όπως είπε, πριν το 2013, τα προβλήματα ήταν οι ατασθαλίες, η διαφθορά, η κομματοκρατία, η ευνοιοκρατία, η σκόπιμη έλλειψη ικανοποιητικής επόπτευσης, η αδράνεια και η ακαταλληλότητα στελεχών.
 
Στην μετά του 2013 εποχή, συμπλήρωσέ, το πρόβλημα προκάλεσαν  τα τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα την προηγούμενης περιόδου με ιδιαίτερη αναφορά στα ΜΕΧ που με απλή αύξηση κεφαλαίων (2) δεν μπορούσαν να επιλυθούν, η αλλαγή εποπτικού πλαισίου όπου ανέδειξε συσσωρευμένες αδυναμίες. Η μη επιλογή των καταλλήλων προσώπων, η χαμηλού επιπέδου εταιρική διακυβέρνηση και οι διάφορες συμπεριφορές «με αποτέλεσμα οι επόπτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους και μετά την υπομονή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταουσιάνης.
 
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του, και ερωτηθείς για το δικό του Mea Culpa, απάντησε πως ένα από τα λάθη του ήταν το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε νωρίτερα, από το τέλος του 2016, όταν διαφώνησε έντονα με τον ΥΠΟΙΚ και με μέλη της επιτροπείας της ΣΚΤ στο θέμα της απευθείας ανάθεσης της πλατφόρμας διαχείρισης ΜΕΔ του συνεργατισμού στην Altamira.
 
να δεύτερο, πρόσθεσε ο κ. Ταουσιάνης, ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να κάνει κάτι όταν αποχώρηση από την επιτροπεία η Σουζάνα Πογιατζή. «Όταν έφυγε η κα Πογιατζή, χτύπησε μέσα μου ένα καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά. Έχω την αίσθηση ότι για ορισμένους άλλους δεν ήταν καμπανάκι αλλά "jingle bells", διότι ενθουσιάστηκαν με τη φυγή της. Όμως  η αποχώρηση αυτή δεν ήταν συμπτωματική και δεν έπρεπε να ήταν απλά ένα καμπανάκι για μένα»,
 
Άξιο αναφοράς το τρίτο Mea Culpa του κ. Ταουσιάνη. «Υποτίμησα την επιρροή που είχε ο κ. Χατζηγιάννης σε κάποιους κύκλους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δήλωσε πως πιστώνει στον κ. Χατζήγιαννη ότι είναι δουλευτής,  όμως δεν είχε τις κατάλληλες εμπειρίες και γνώσεις για να πάει στον Συνεργατισμό. Βεβαίως, πρόσθεσε, αλλά δεν έφταιγε αυτός γι αυτό.
Ο κ. Ταουσιάνης επιβεβαίωσε ότι γινότανε υπόσκαψη εις βάρος του Μάριου  Κληρίδη.
 
Εξάλλου, διέψευσε τα όσα λέχθηκαν ενώπιον της Επιτροπής ότι ο ίδιος είχε ζητήσει αύξηση της αντιμισθίας του για να μην πάρει εταιρικό αυτοκίνητο.  «Είναι ανακρίβειες. Εξεπλάγην με αυτή την αναφορά. Δεν συζήτησα θέμα αντιμισθίας ή αυτοκινήτου με τον υπουργό. Με ενόχλησε αυτή η αναφορά. Δεν είχα καμία ανάμειξη στο θέμα αντιμισθία ή στο αν έπρεπε να είχα αυτοκίνητο ή όχι», τόνισε.
 
Χλωρακιώτης: Θεωρείτο κακό οι Συνεργατικές να έχουν πολλά κέρδη 
Στην κουλτούρα που επικρατούσε στο συνεργατισμό γενικότερα ότι οι Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες (ΣΠΕ) δεν έπρεπε να έχουν πολλά κέρδη αλλά ότι κύριος στόχος τους έπρεπε να είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, αναφέρθηκε ο Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης στη νέα κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.
 
Ο κ. Χωρακιώτης, ο οποίος, διατέλεσε αρχικά έφορος Συνεργατικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια Γενικός Διευθυντής της τότε Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, εμφανίστηκε για τρίτη φορά ενώπιον της Επιτροπής μετά από δική του επιθυμία, καταθέτοντας σειρά εγγράφων.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Επιτροπής ο ανέφερε ότι οι ΣΠΕ  ήταν ενώσεις προσώπων και όχι κεφαλαίων. Στην συνεργατική οικογένεια, πρόσθεσε, «θεωρείτο πολύ κακό να είχαν πολλά κέρδη». Αν κάτι πήγαινε στραβά σε μια συνεργατική τότε δεσμευόταν την ίδια μέρα όλη η περιουσία των μελών της Συνεργατικής, είπε. 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο στις Γενικές Συνελεύσεις οι οποίες ήταν πολυπληθείς ακούγονταν φωνές από κάτω ‘κύριοι γιατί κερδίζετε; να βάζετε το επιτόκιο μισό τοις εκατό, ποιος σας λέει εσάς να δημιουργείτε κέρδη;’ Είχαν, είπε, τα επιχειρήματά τους γιατί δεν είχε καμία υποχρέωση ο Συνεργατισμός στα πλαίσια του απεριόριστου της ευθύνης για εξασφάλιση των καταθέσεων να συσσωρεύει κεφάλαια.
 
Σε ερώτηση για το ζήτημα των παρεμβάσεων απάντησε ότι αντιλαμβανόμασταν χωρίς να έχουμε αποδείξεις ενώ την μια ημέρα έλεγε μια επιτροπή ότι δέχεται να συγχωνευθεί με μια ομάδα συνεργατικών εταιρειών ξαφνικά  στην επόμενη σύσκεψη «άλλαζαν άρδην την απόφαση και αιωρείτο κάτι ‘μα δεν φταίμε εμείς, κάτι μας είπαν’». «Δεν ήταν κάτι το χειροπιαστό αλλά εύκολα αντιλαμβανόταν κάποιος ότι από κάπου είχε γίνει κάποια παρέμβαση είτε κομματική ή πολιτική», είπε.
 
Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει να πει ένα δικό του “mea culpa”, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι έχει πολλά να πει αλλά ότι λόγω άλλης διαδικασίας που εκκρεμεί «θα αποφύγω να απαντήσω κ. Πρόεδρε».
 
 

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων