Ηροδότου: Μαζική η μεταμόρφωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, με τον κυπριακό τραπεζικό τομέα να επιδέχεται ριζική μεταμόρφωση. Αυτό ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εκτελεστικός διευθυντής και μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον του 6ου Cyprus Banking Forum, επισημαίνοντας πως σε πραγματικούς αριθμούς ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχει μειωθεί κατά 50%.

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη έμφαση σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά τις πρακτικές για αποτροπή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι αρκετή να υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η σωστή εφαρμογή της νομοθεσία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε, μέχρι σήμερα οι τράπεζες δραστηριοποιούνταν σε ένα φιλικό οικοσύστημα, αλλά επισήμανε πως η θετική ανάπτυξη που καταγράφει η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αντιστραφεί με άμεσες επιπτώσεις τόσο για του επενδυτές όσο και για τον τραπεζικό τομέα. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στην αστάθεια που επικρατεί στο διεθνές εμπόριο και τις πολεμικές συρράξεις που υπάρχουν.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως η πίεση για υλοποίηση της Τραπεζικής Ένωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιφέρει πιέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα για περαιτέρω μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόσθεσε πως στόχος της εποπτείας δεν είναι να αποτρέψει την άνοδο της επιχειρηματικότητας, αλλά η ανάπτυξη να είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Παράλληλα, ο κ. Ηρόδοτου εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων από τα τραπεζικά ιδρύματα, επισημαίνοντας πως μπορεί μια αύξηση των επιτοκίων να αυξήσει τα έσοδα και την κερδοφορία των τραπεζών, αλλά θα προκαλέσει μεγαλύτερο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Ηροδότου κάλεσε τις τράπεζες να επενδύσουν περισσότερο στις υποδομές τους σε ό,τι άφορα την εφαρμογή πρακτικών για καταπολέμηση φαινομένων ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ