Ερευνητική: Οι επιστολές σε Ιακώβου, τα αυτοκίνητα και η Delfi Partners

Με αναφορές ότι του ζητήθηκε γραπτώς να ανακαλέσει κάποιες αναφορές που είχε κάνει σε προηγούμενες καταθέσεις του στη Διερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό, σημαδεύτηκε η σημερινή, τρίτη κατάθεση του Εκτελώντα Χρέη Γενικού Διευθυντή της ΚΕΔΙΠΕΣ, Σταύρου Ιακώβου.
 
Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Αρέστη, κατά πόσο κάποιοι ενοχλήθηκαν από όσα είπε ενώπιον της Επιτροπής και έλαβαν μέτρα εναντίον του, ο κ. Ιακώβου, ανέφερε ότι δεν έλαβαν μέτρα, απλώς τον ενημέρωσαν γραπτώς ότι κάποιες αναφορές στις οποίες προέβη δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και θα έπρεπε να ανακαλέσει. Όπως είπε, ο ίδιος απάντησε μέσω δικηγόρου ότι δεν προτίθεται να ανακαλέσει και θεωρεί ότι το θέμα έληξε.  

Ο κ. Ιακώβου ρωτήθηκε αναφορικά με οφειλές του πρώην Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλα Χατζηγιάννη από τη χρήση της υπηρεσιακής του κάρτας. Απάντησε ότι δεν είχαν πληρωθεί από την τράπεζα 5 χρεώσεις του, που έγιναν τον Ιανουάριο και Απρίλιο του 2016, τον Απρίλιο του 2017 και τον Αύγουστο 2018. Πάντως, ο κ. Ιακώβου αποκάλυψε ότι πρόσφατα, μετά και τις περί το θέματος αναφορές ενώπιον της Ερευνητικής επιτροπής, ο κ. Χατζηγιάννης κατέβαλε το ποσό των 812 ευρώ. Επέστρεψε δηλαδή στην τράπεζα αυτό το ποσό για την χρήση κάρτας. Έπειτα από ερώτηση του κ. Αρέστη, ο μάρτυρας απάντησε ότι αυτό έγινε μετά τη δημοσιότητα του εν λόγω συμβάντος, εννοώντας προφανώς τα όσα ειπώθηκαν σε προηγούμενη συνεδρία περί γευμάτων σε ψαροταβέρνες με την εταιρική κάρτα.
 
€55 χιλιάδες στο δικηγορικό Τριανταφυλλίδη για σκοπούς Ερευνητικής
Αναφορά έγινε εκ νέου και στο τιμολόγιο των 55 χιλ. ευρώ προς το δικηγορικό γραφείο Χρίστου Τριανταφυλλίδη για προετοιμασία των μελών της επιτροπείας που κλήθηκαν για κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.  
 
Όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, η απόφαση λήφθηκε από την επιτροπεία της Τράπεζας ότι όλοι οι αξιωματούχοι θα τύχουν τεχνοκρατικής και συμβουλευτικής αγωγής. Eρωτηθείς σχετικά απάντησε ότι το τιμολόγιο θα πληρωθεί από την ΚΕΔΙΠΕΣ και εγκρίθηκε από την επιτροπεία της ΚΕΔΙΠΕΣ όπου συμμετέχει το ΥΠΟΙΚ. Πάντως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Αρέστης διερωτήθηκε  για ποιους λόγους χρειαζόταν η νομική συμβουλή για κατάθεση της αλήθειας σε μια Ερευνητική Επιτροπή.
 
Αγορά νέων αυτοκινήτων σε ανώτερα στελέχη μεταξύ 2017-2018
Στο θέμα της αγορά αυτοκινήτων για στελέχη και Ανώτερους Διευθυντές της ΣΚΤ ανέφερε ότι ήταν πολιτική της ΣΚΤ να παρέχει αυτοκίνητο για αποκλειστική χρήση στον ΓΔ, τον Πρόεδρο, Ανώτερους Διευθυντές Διευθύνσεων και άλλα στελέχη για την εκτέλεση των καθηκόντων τους παρά να τους δίνει οδοιπορικά.

Για το 2018, είπε, οι αγορές αφορούσαν τα αυτοκίνητα των περιφερειακών διευθυντών και ένα αυτοκίνητο για την επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης που πηγαινοερχόταν καθημερινά Λεμεσό.

Σε παρατήρηση ότι όλα τα αυτοκίνητα ήταν πάνω από 24-25 χιλιάδες ευρώ, είπε ότι οι αγορές καθορίζονταν βάσει συγκεκριμένης πολιτικής και είχαν γίνει με την έγκριση της Επιτροπείας.

Ερωτηθείς κατά πόσο προβληματιζόταν η τράπεζα για τα επιπλέον έξοδα σε μια εποχή που έπαιρνε προειδοποιήσεις από τους επόπτες, ανέφερε ότι υπήρχαν όντως προβληματισμοί για τα έξοδα.

Σημείωσε ότι υπήρξαν τότε νέοι δικαιούχοι για αυτοκίνητα, αφού με τη νέα δομή του οργανισμού έγιναν συγχωνεύσεις και τοποθετήθηκαν επικεφαλής στις επαρχίες και θεωρήθηκε σκόπιμο να τους παραχωρηθεί αυτό το ωφέλημα.

Ερωτηθείς για την αγορά αυτοκινήτου Jaguar το 2014 για τον κ. Χατζηγιάννη χωρίς προσφορές, ανέφερε ότι τότε δεν υπήρχε καμιά συγκεκριμένη διαδικασία και εγκριτικό κλιμάκιο που θα το υλοποιούσε. Συμφώνησε ότι η αγορά αυτοκινήτου αξίας 28.000 ευρώ είχε γίνει με απευθείας ανάθεση.

Για το αυτοκίνητο του κ. Κουρουνά είπε ότι αγοράστηκε το 2015 μέσα από διαδικασία προσφορών, ενώ για τον κ. Μάριο Κληρίδη είπε ότι το 2014 του αγοράστηκε το αυτοκίνητο που είχε στην Ελληνική Τράπεζα, αξίας €12.000 μετά από επιλογή του ιδίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής παρατήρησε επίσης ότι αγοράστηκε αυτοκίνητο το 2015 στον κ. Αντρέα Βύρα, του οποίου δεν άρεσε και ήθελε αυτόματο, ενώ ανέφερε στον κ. Ιακώβου ότι ο ίδιος πήρε το πιο ακριβό αυτοκίνητο αξίας €30.000 το 2017.

Συμφωνώντας με τις παρατηρήσεις, ο κ. Ιακώβου, ανέφερε ότι παρόλο που εδικαιούτο να έχει αυτό το ωφέλημα πριν από το 2017, δεν έκανε χρήση, μέχρι που το δικό του αυτοκίνητο χάλασε και αναγκάστηκε να παίρνει ταξί για να πηγαίνει στην δουλειά.
 
Η συνεργασία με Delfi Partners
Ερωτηθείς για τη συνεργασία με την εταιρεία Delfi Partners & Company, ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή ήταν αποτέλεσμα απευθείας ανάθεσης ύστερα από εισήγηση που ήρθε από την ανώτατη διεύθυνση διαχείρισης ΜΕΔ, ενόψει του επείγοντος της κατάστασης. Η συμφωνία, είπε, τερματίστηκε όταν ξεκίνησε η λειτουργία της κοινοπραξίας με την Αλταμίρα και η τελική αμοιβή ήταν 426 χιλιάδες ευρώ. Η εταιρεία είπε, βοηθούσε στη διεκπεραίωση της ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους.

Κουρουνάς: Νομικά μέτρα ΣΚΤ κατά πελατών για ΜΕΔ €3 δις
Στη δική του, τρίτη συμπληρωματική κατάθεση, ο Βαρνάβας Κουρουνάς, CEO της Altamira Asset Management (Cyprus) αναφέρθηκε αναλυτικά στα δεδομένα ΜΕΔ της πρώην ΣΚΤ τα οποία διαχειρίζεται η Altamira. Όπως ανέφερε, για το 61%  του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ που αφορά 28 χιλ. λογαριασμούς με €3 δις, έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες εναντίον των πελατών της ΣΚΤ. Είτε είναι τερματισμοί, πρόσθεσε, είτε είναι στο στάδιο της αγωγής ή έχουν εκδοθεί αποφάσεις ή εκτελούνται μέτρα.
 
Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία, ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν €6 δισ. ΜΕΔ τα οποία αφορούν 57 χιλ. λογαριασμούς, εκ των οποίων €3,141 εκ. βρίσκονται σε διαδικασία τερματισμού. Για άλλους 8,844 λογαριασμούς με €944 εκ. ή 16% έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου.
 
Με εκποίηση βάση του νέου νόμου είναι 1716 λογαριασμοί με €500 εκ.
Αναγκαστικές πωλήσεις (με τον παλιό νόμο και σίγουρα πριν το 2015) αφορούν 2610 λογαριασμούς με €641 εκ. ενώ μηνιαίες δόσεις 3519 λογαριασμούς με €180 εκ.
Καταδολίευση αφορά 1883 λογαριασμούς με  €78εκ., εντάλματα κατάσχεσης κινητής περιουσίας 785 λογαριασμούς με €57 εκ. και ΜΕΜΟ εναντίον των περιουσιών των καταθετών έχουν καταχωρηθεί σε 5343 λογαριασμούς και αφορούν €663 εκ.
Από το σύνολο του χαρτοφυλακίου, ένα 30% είναι σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και δεν έχουν ληφθεί μέτρα.
 
Χρέη €30 εκατ από υπαλλήλους της ΣΚΤ χωρίς λήψη μέτρων
Σε παρατήρηση του, το μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Χαραλάμπους ανέφερε ότι αρκετοί υπάλληλοι που στελέχωναν την Μονάδα Διαχείρισης των ΜΕΔ της ΣΚΤ ήταν κακοπληρωτές έχοντας προβληματικά δάνεια. Ειδικότερα, διαφάνηκε ότι επρόκειτο για 221 ΜΕΔ, αφορούσαν 162 υπαλλήλους, τα χρέη των οποίων ανέρχονταν σε €30 εκατ, εκ των οποίων τα 13 εκατ ήταν καθυστερήσεις.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γιώργο Χαραλάμπους τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ανέρχονται σε 2845. Από το σύνολο, τα 982 ΜΕΔ αφορούν μέλη κοινοτικών συμβουλίων με συνολικό χρέος 927 εκατ. ευρώ. Από τα 927 εκατ. ευρώ το 1/3 αφορά συναλλαγές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το υπόλοιπο ποσοστό ή 580 εκατ. ευρώ αφορά πρόσωπα. Από το ποσό αυτό τα 200 εκατ. ευρώ είναι ΜΕΔ.
Σε άλλο σημείο της κατάθεση τους, ο κ. Κουρουνάς ανέφερε ότι τα λειτουργικά έξοδα της Altamira μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν ανέλθει στα €20 εκατ.
 
Φιλιππίδης: Πωλήσεις ακινήτων ΣΚΤ  €90 εκατ μέχρι τώρα
Από την πλευρά του, ο πρώην διευθυντής διαχείρισης ακινήτων και επενδύσεων της ΣΚΤ και νυν  Director of Asset Management and Real Estate της Αλταμίρα,  Δημήτρης Φιλιππίδης, ανέφερε ότι αφότου έχει αναλάβει καθήκοντα ως υπεύθυνος της μονάδας διαχείρισης ακινήτων στην Altamira έχουν γίνει πωλήσεις €90 εκ. ενώ πωλήθηκαν 10 κατοικίες. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι μέχρι να κλείσει η χρονιά, αναμένονται περίπου  πωλήσεις της τάξης των €110 - €120 εκατ.
 
Σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Αρέστη, απάντησε ότι μόλις 10 σπίτια, τα οποία πωλήθηκαν αφορούσαν πρώτη κατοικία.  Έκανε λόγο για πολύ μικρό αριθμό, προσθέτοντας ότι φέτος, μέχρι τώρα έχουν πουληθεί 400 ακίνητα, ενώ αναμένεται να κλείσει η χρονιά με πέραν των 420-450.
 
Σε άλλη ερώτηση του κ. Αρέστη αναφορικά με το είδος των ακινήτων που πωλήθηκαν, ανέφερε ότι «παραδοσιακά από το 2016 πουλάμε 50% αναπτύξιμη γη. Ένα 20% των πωλήσεων μας είναι εμπορικά κτήρια, 10-15% οικιστικές μονάδες, διαμερίσματα, σπίτια, με πολύ μικρό ποσοστό πρώτης κατοικίας».
 
Η σχέση με Delfi Partners
Πέραν των πιο πάνω, η κατάθεση του κ. Φιλιππίδη περιστράφηκε γύρω από ερωτήσεις αναφορικά με τη συνεργασία της ΣΚΤ με την εταιρεία  Delfi Partners. Ο μάρτυρας παρουσιάστηκε ενοχλημένος με τα δημοσιεύματα συγκεκριμένης ιστοσελίδας, η οποία παρουσίαζε ρεπορτάζ που τον φέρουν να είχε συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία είχαν σχέση με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Ο ίδιος έκανε λόγο για ψευδή δημοσιεύματα και λιβελλογραφήματα, σημειώνοντας πως θα καταθέσει στην Επιτροπή στοιχεία που τα καταρρίπτουν, όπως και σχετική ένορκο δήλωση.
 
Ο κ. Φιλιππίδης διέψευσε πως είχε σχέση με πρόσωπα η εταιρείες,  οι οποίες είχαν συνεργασία με την ΣΚΤ ή την Altamira. Ωστόσο, επιβεβαίωσε πως διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κύριο συνεταίρο της Delfi Partners
 
Ο κ. Χαραλάμπους ρώτησε τον μάρτυρα αν είχε σχέση με τις διαδικασίες σύναψης συμφωνίας της ΣΚΤ με την Delfi Partners λόγω της θέσης που κατείχε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Ακινήτων της ΣΚΤ. Ωστόσο, ο κ. Φιλιππίδης απάντησε αρνητικά.
 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας