Οι λιμουζίνες, οι εταιρικές κάρτες και ο παντοδύναμος Χατζηγιάννης

Συνολικά 9 αυτοκίνητα αγοράστηκαν από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για διευθυντικά στελέχη από το 2013 και μετά με συνολικό κόστος πάνω από €100.000, ανέφερε στην κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της ΚΕΔΙΠΕΣ, Σταύρος Ιακώβου. Σημείωσε χαρακτηριστικά αγοράστηκε μια jaguar για τον τότε πρόεδρο της Επιτροπείας και στη συνέχεια Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ, Νικόλα Χατζηγιάννη, αξίας €28.800.

Στην κατάθεση του ο κ. Ιακώβου επισήμανε πως τα πλείστα από τα αυτοκίνητα που έχει σήμερα η ΣΚΤ δεν αγοράστηκαν πρόσφατα, αλλά αποτελούσαν περιουσιακά στοιχεία των ΣΠΙ όταν ήταν ανεξάρτητες οντότητες και οι Επιτροπείες τους έκριναν κατά πόσον θα αγόραζαν αυτοκίνητα για τα διευθυντικά τους στελέχη. Συμπλήρωσε πως 117 αυτοκίνητα υπάρχουν σήμερα στην κατοχή της εναπομείνουσας οντότητας της ΣΚΤ τα οποία χρησιμοποιούσαν διάφοροι αξιωματούχοι και κλητήρες για τις καθημερινές τους εργασίες. Σήμερα γίνεται χρήση οκτώ οχημάτων από αξιωματούχους, 22 + 26 οχήματα χρησιμοποιούνται για υπηρεσιακούς σκοπούς, 5 αυτοκίνητα χρησιμοποιεί η Ελληνική Τράπεζα η οποία καταβάλλει τα έξοδα συντήρησης τους, ενώ 51 οχήματα αναμένεται να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στην παραχώρηση υπηρεσιακού οχήματος στην κ. Πάολα Τουμαζή κι αντί να της παραχωρηθεί υπηρεσιακό όχημα, της καταβλήθηκε το ποσό των €20.000 για το όχημα που είχε η ίδια αγοράσει πριν από την πρόσληψη της στην ΣΚΤ.

Φαγοπότια σε ψαροταβέρνες με εταιρικές κάρτες
Σε παρατήρηση του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιου Αρέστη, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι είχαν παραχωρηθεί 53 εταιρικές κάρτες για την πραγματοποίηση αγορών, με τον κ. Αρέστη να επισημαίνει πως ο κ. Χατζηγιάννης έκανε αρκετές αγορές με την εταιρική του κάρτα και μετά την πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική, κάνοντας αναφορά σε πληρωμές σε ψαροταβέρνες και ταβέρνες.

Την ίδια ώρα, μετά από επίμονες ερωτήσεις της Επιτροπής ο κ. Ιακώβου παραδέχθηκε ότι μετά από υποδείξεις του κ. Χατζηγιάννη παραχωρήθηκε στον κ. Μουσκάλλη εταιρική κάρτα το 2017 περίοδο κατά την οποία δεν ήταν στέλεχος του Συνεργατισμού και περίοδο κατά την οποία ο Συνεργατισμός περνούσε δύσκολα. Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι το όριο για τον κ. Μουσκάλλη ήταν τα €2.000 για να λάβει το σχόλιο από τον κ. Αρέστη “Βέβαια έναντι του ορίου των €7.500 του κ. Χατζηγιάννη δεν ήταν τίποτα οι €2.000».

Έχει να παίρνει χρήματα για διαφήμιση
Ερωτηθείς για τα υπέρογκα ποσά που δαπανούσε ο Συνεργατισμός για διαφήμιση, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε πως για το 2017 και 2018 η ετήσια δαπάνη για διαφημίσεις ανερχόταν στα €4 εκατ. Πρόσθεσε πως υπεύθυνος για τις διαφημίσεις ήταν ο διευθυντής στρατηγικής, ενώ κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2018 ανανεώθηκαν συμβόλαια για διαφήμιση και προπληρώθηκαν χρήματα την στιγμή που ο Συνεργατισμός οδηγείτο προς το τέλος, ο κ. Ιακώβου επισήμανε πως την περίοδο εκείνη δεν ήταν γνωστή η διάσπαση του Συνεργατισμού. Διευκρίνισε ότι καταβλήθηκε €1 εκατ. για την ανανέωση των συμβολαίων για να προσθέσει ότι ποσό ύψους €800.000 παραμένει αναξιοποίητος. Σε σχετικό ερώτημα επισήμανε πως στάλθηκαν επιστολές προς τα κανάλια για να επιστραφούν τα χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν για τηλεοπτικό χρόνο διαφήμισης και πρόσθεσε πως είναι αδιευκρίνιστο κατά πόσον θα τα εν λόγω χρήματα θα επιστραφούν.

Παντοδυναμία Χατζηγιάννη
Ο κ. Ιακώβου ανέφερε σε πολλά σημεία της κατάθεση του ότι είχε έντονες διαφωνίες με τον Γενικό Διευθυντή Νικόλα Χατζηγιάννη σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες πρόσληψης ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανθρώπινου Δυναμικού, σε σημείο μάλιστα να υπάρξει εισήγηση όπως η εν λόγω Υπηρεσία περάσει υπό την διοίκηση του Γενικού Διευθυντή κάτι το οποίο όμως δεν έγινε. Παράλληλα, επισήμανε πως δεν υπήρχε και η καλύτερη συνεργασία με την διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Νίκη Ζωμενή, υπογραμμίζοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις η κ. Ζωμενή τον παράκαμψε. Στο ερώτημα κατά πόσον το έπραξε διότι είχε τις πλάτες του κ. Χατζηγιάννη ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι δεν το γνωρίζει.

Παράλληλα, ο κ. Αρέστη επισήμανε πως με βάση τις μέχρι τώρα καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής αποδεικνύεται ότι  ο κ. Χατζηγιάννης ήταν ένα άτομο που έκανε ό,τι ήθελε εντός του Συνεργατισμού.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου