Ερευνητική: Παλιοχώραφα, ΣΚΤ δίχως σωτηρία και παρέμβαση Altamira

Αποκαλύψεις για το προδιαγεγραμμένο τέλος του Συνεργατισμού έδωσε κατά την τρίτη κατάθεσή της ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Δάνεια εκατ. αβέρτα
Σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, είχε διαφανεί εδώ και πολλά χρόνια ότι ο Συνεργατισμός δεν είχε σωτηρία. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά της σε «παλιοχώραφα σε χωριά», για τα οποία, όπως είπε «0δίνονταν δάνεια εκατ. αβέρτα». Όπως ανέφερε «ήθελαν τον Συνεργατισμό σε τόπους που υπήρχε φτώχεια και ανθούσε η τοκογλυφία, καθώς η Τράπεζα βοηθούσε τον κόσμο», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αργότερα δίνονταν δάνεια για πολυτελείς οικίες με πισίνες, για εργοστάσια, ενώ παράλληλα άρχισαν τα εσωτερικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τη Διοικήτρια της ΚΤ, θα έπρεπε να είχαν γίνει αλλαγές σε πολλούς τομείς, δηλαδή πρόσωπα, εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και στα κριτήρια παραχώρησης δανείων, προσθέτοντας ότι «το κράτος έδωσε την ευκαιρία στον Συνεργατισμό να αναγεννηθεί».

«Δεν χρωστάω κανένα σπίτι»
Όσον αφορά προηγούμενη κατάθεσή της σχετικά με το Σχέδιο Εστία, διευκρίνισε ότι έχει εξοφλήσει το σπίτι της και ότι δεν χρωστά οποιοδήποτε ποσό. «Αυτό που είπα είναι ότι εγώ δουλεύω τόσα χρόνια και είμαι υψηλόμισθη και έχω ένα σπίτι. Ένας που έχει ένα σπίτι €350,000 και χρωστάει τις €250,000 είναι δικό του το σπίτι; Δεν είπα ότι χρωστάω το σπίτι. Δεν χρωστάω κανένα σπίτι», εξήγησε η κ. Γιωρκάτζη.

Σχετικά με την έκπληξη της Ερευνητικής Επιτροπής ότι δόθηκαν περισσότερα από €3 δισ. ως κρατική κατάθεση στον Συνεργατισμό, η Διοικητής επεσήμανε ότι η Τράπεζα αντιμετώπιζε πρόβλημα και για να δοθεί κρατική ενίσχυση απαιτήθηκε η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, αποφάσισε την παροχή €3,5 δισ. στην ΣΚΤ. «Είχαν αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2018 εκροές καταθέσεων, υπήρχαν συνεχείς αναφορές και ο κόσμος πήγαινε να αποσύρει τα χρήματά του», είπε σχετικά, σημειώνοντας ότι με τις εκροές από τις 2 Απριλίου η ρευστότητα της Τράπεζας θα ήταν επαρκής για περίπου 80 ημέρες, ενώ με βάση τις εκροές της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου τα διαθέσιμα ήταν μόνο για 30 μέρες. 

Ερωτηθείσα για επιστολή του πρώην Προέδρου της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών Λτδ), Ανδρέα Μουσκάλλη, ο οποίος φαίνεται να δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας Νικόλα Χατζηγιάννη για τη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΚΤ, τόνισε ότι υπήρχαν υψηλότερα στελέχη της κοινωνίας από τον κ. Μουσκάλλη που υποστήριζαν τον κ. Χατζηγιάννη.

Altamira: Είμαστε εδώ για τα ΜΕΔ
Στην πρόθεση για επένδυση σε άλλες τράπεζες, την επέκταση υπηρεσιών σε άλλες νομικές οντότητες, όπως επίσης και την υποστήριξη στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρθηκε ο CEO της ισπανικής Altamira, Julian Navarro, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Οι προσδοκίες μας αυξάνονται καθημερινά, θέλουμε να επενδύσουμε σε άλλες τράπεζες, ενώ στόχος μας η συλλογή και διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τόνισε o κ. Navarro, καταθέτοντας μέσω τηλεδιάσκεψης, εκφράζοντας την πρόθεσή του για παροχή βοήθεια από πλευράς Altamira για τη διαχείριση των NPLs.

Ερωτηθείς για το ελάχιστο και το μέγιστο ποσό ποινής σε περίπτωση πρόωρης διακοπής της συνεργασίας της ΣΚΤ με την Altamira, επεσήμανε ότι παρόλο που υπάρχει τέτοια πρόνοια για ποινή στο συμβόλαιο που υπογράφηκε, εντούτοις η Altamira βρίσκεται εδώ για να δουλέψει και να ακολουθήσει το επιχειρησιακό σχέδιο.

Όσον αφορά το καινούργιο στοιχείο που η Altamira εισήγαγε για βελτίωση της αποδοτικότητας της είσπραξης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ο κ. Navarro εξέφρασε την άποψη ότι η αξία που προσέφερε η εταιρεία στις χρηματοπιστωτικές οντότητες ήταν η διαχείριση των ΜΕΔ και των καθυστερημένων δανείων, προτείνοντας μοντέλο πειθαρχίας.

Σχετικά με το καθεστώς, υπό το οποίο εργάζεται σήμερα η Altamira στην Κύπρο μετά την πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, τόνισε ότι η Altamira εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα NPLs, τα οποία παραμένουν στην εταιρεία, ενώ υπάρχουν εκκρεμούντα κάποια θέματα, όπως η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων.

Αναφορικά με την αμοιβή της Altamira στην Κύπρο, ο κ. Navarro σημείωσε ότι η αμοιβή βασίζεται στην εσωτερική πολιτική της Τράπεζας και πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους που επιτυγχάνονται από την Altamira. «Έτσι και η Altamira Cyprus αμείβεται με βάση την απόδοσή της», είπε σχετικά.

Δειτε Επισης

Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή