Νομική Υπηρεσία: Διαψεύδει τις αναφορές Γιωρκάτζη ενώπιον Ερευνητικής

InBusinessNews  16/11/2018 14:06
Νομική Υπηρεσία: Διαψεύδει τις αναφορές Γιωρκάτζη ενώπιον Ερευνητικής

Νομική Υπηρεσία: Διαψεύδει τις αναφορές Γιωρκάτζη ενώπιον Ερευνητικής

InBusinessNews  16/11/2018 14:06
Διευκρινίσεις δίνει με να ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία για αναφορές της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό.

RELATED ARTICLESΣυγκεκριμένα, επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις της «Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, ως προς πιστωτικές διευκολύνσεις προς πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και στοιχεία που έχουν δοθεί προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1.         Η σχετική αναφορά της κας Γιωρκάτζη όπως έχει αποδοθεί δημοσιογραφικά, αρχικά αφορούσε σε στοιχεία Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.

2.         Αυτή η αναφορά, ανασκευάστηκε αργότερα από την ίδια, η οποία διευκρίνισε ότι ο φάκελος με στοιχεία που είχε στείλει στον Γενικό Εισαγγελέα δεν αφορούσε πολιτικούς αλλά αξιωματούχους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

3.         Τελικά, σημερινή διερεύνηση του θέματος τούτου, έχει καταδείξει ότι τα στοιχεία τα οποία είχε αποστείλει η Διοικήτρια στον Γενικό Εισαγγελέα με επιστολή της ημερ. 25 Φεβρουαρίου 2015, δεν αφορούσαν ούτε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αλλ΄ ούτε Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις, ούτε και μόνο αξιωματούχους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Τα στοιχεία που αποστάληκαν, αφορούσαν «Διευθυντές και πρόσωπα που ασκούσαν έλεγχο στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ και στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.»   Τα παρασχεθέντα στοιχεία δεν, αφορούσαν Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγίες ή Δάνεια, αλλά δάνεια τα οποία ενδεχομένως να είχαν δοθεί προνομιακά ή κατά παράβαση εσωτερικών διαδικασιών ή οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας.

4.         Τα στοιχεία αυτά στάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία την 25η Φεβρουαρίου 2015 και όχι μόνο δεν παρέμειναν στα συρτάρια της, όπως αναφέρθηκε σε κάποια δημοσιεύματα, αλλά σε δυο ημέρες, ήτοι την 27η Φεβρουαρίου 2015, διαβιβάστηκαν στην Ανακριτική Ομάδα της Αστυνομίας για την Οικονομία.

5.         Τα δοθέντα εκτενή στοιχεία με τις σχετικές εκθέσεις που τα συνοδεύουν αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από τους ανακριτές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που σχετίζονται με αυτά, έχουν ήδη οδηγήσει κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης, στη στοιχειοθέτηση ποινικών υποθέσεων εναντίον στελεχών του Συνεργατισμού που καταχωρήθηκαν ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας