Το τηλεφώνημα σε διαιτητή και οι πληρωμές €307,000 την κλειστή περίοδο

Οι δύο πειθαρχικές διαδικασίες που κινήθηκαν εναντίον του Νικόλα Χατζηγιάννη από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, η έγκριση πληρωμών συνολικού ύψους €307,000 σε δικηγορικό γραφείο το 2013, ενώ οι κυπριακές τράπεζες ήταν κλειστές, καθώς και οι σχέσεις του πρώην γενικού διευθυντή της Τράπεζας με τον υπουργό Οικονομικών τέθηκαν στο επίκεντρο της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα.

Η πολυαναμενόμενη κατάθεση του πρώην προέδρου της Επιτροπείας του Συνεργατισμού και μετέπειτα γενικού διευθυντή του Οργανισμού κατέδειξε επίσης τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης που εντόπιζε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Η κατάθεση του Νικόλα Χατζηγιάννη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

Όπως αποκάλυψε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη, εναντίον του Νικόλα Χατζηγιάννη είχαν εγερθεί δύο πειθαρχικές υποθέσεις.  Η μία πειθαρχική διαδικασία είχε κινηθεί από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα το 2011 και αφορούσε τηλεφωνική παρενόχληση, από πλευράς Χατζηγιάννη, διαιτητή για ποδοσφαιρικό αγώνα. Η δεύτερη υπόθεση, την οποία ήγειρε η Τράπεζα Κύπρου, αφορούσε έγκριση πληρωμών 301,000 ευρώ και επιταγών περίπου €6,000 σε δικηγορικό γραφείο κατά την κλειστή περίοδο όταν απαγορεύονταν οι πληρωμές από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (τον Απρίλιο του 2013). Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση διεκόπη όταν αποφάσισε ο κ. Χατζηγιάννης να αποχωρήσει από την Τράπεζα Κύπρου. 

Το συμβόλαιο των €200,000
Στις €200,00 ετησίως ανερχόταν η αντιμισθία του Νικόλα Χατζηγιάννη για τη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΚΤ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι υπηρεσίες του αναμένεται να τερματιστούν άμεσα, ακόμα και αύριο Τετάρτη. Ο κ. Χατζηγιάννης χαρακτήρισε νομικά λανθασμένη την απόφαση για διακοπή των υπηρεσιών του, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι σέβεται την απόφαση της Επιτροπείας. «Η κατ΄ ελάχιστον εξάμηνη παραμονή που μου ζητήθηκε διακόπηκε μονομερώς», είπε σχετικά, τονίζοντας ότι «είναι λανθασμένη η χρήση του όρου εθελούσια σε επίσημο έγγραφο της Τράπεζας, καθώς η εθελουσία αφορά μόνιμο προσωπικό και όχι προσωπικό που εργοδοτείται με συγκεκριμένο συμβόλαιο, όπως στη δική του περίπτωση».

Το γραφείο του Κληρίδη και η φιλία με τον Χάρη
Για το γεγονός ότι δεν παραχώρησε το γραφείο του γενικού διευθυντή, στο οποίο είχε ο ίδιος εγκατασταθεί προηγουμένως ως πρόεδρος της Επιτροπείας, στον Μάριο Κληρίδη (τότε γενικό διευθυντή) επικρίθηκε, μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηγιάννης.

«Είθισται στις τράπεζες να υπάρχει γραφείο προέδρου. Στον Συνεργατισμό δεν υπήρχε άλλος χώρος, εκτός από το άδειο γραφείο του προηγούμενου γενικού διευθυντή», απάντησε ο κ. Χατζηγιάννης σε ερώτηση του κ. Αρέστη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος φαίνεται να πρότεινε μπροστά σε συναδέλφους του στον κ. Κληρίδη μετακινηθεί στο γραφείο του. 

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι ο κ. Κληρίδης ήταν, όπως είπε, αξιόλογος τραπεζίτης, με ενδιαφέρον βιογραφικό και εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων. Εξέφρασε, ωστόσο, την διαφωνία του σχετικά με τις παραμέτρους του σχεδίου αναδιάρθρωσης, λέγοντας σχετικά ότι «είχε χρησιμοποιηθεί προβληματική παράμετρος όσον αφορά τον χρόνο εκποιήσεων».

Αναφορικά με τη φιλική του σχέση με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ανέφερε ότι αυτή έχει «δαιμονοποιηθεί».

«Η δουλειά είναι δουλειά. Ποτέ δεν επικαλέστηκα ή μετέφερα οποιαδήποτε πληροφορία ή επιθυμία στον ίδιο. Οι επαγγελματικές σχέσεις παρέμεναν πλήρως θεσμοθετημένες εντός του πλαισίου συνεργασίας. Άλλα μέλη της Επιτροπείας (εννοώντας τον κ. Ταουσιάνη), υπό τη θέση του προέδρου, είχαν κατ ιδίαν συναντήσεις με τον ΥΠΟΙΚ», πρόσθεσε.

Τα αίτια κατάρρευσης
Στην αλλαγή παραμέτρων υπολογισμού των προβλέψεων από πλευράς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού αποδίδει την κατάρρευση του Συνεργατισμού ο πρώην γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης. «Έως τα μέσα του 2015 υπήρξε χειροτέρευση και ακολούθως υπήρξε βελτίωση. Οι παράμετροι υπολογισμού των προβλέψεων απλά άλλαξαν. Μηδενίστηκαν οι αξίες των εξασφαλίσεων για πρώτες κατοικίες από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM)», είπε σχετικά.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε ο Γεώργιος Αρέστη, σχετική ερώτηση για το, κατά πόσο η απαίτηση του SSM για αύξηση των προβλέψεων οδήγησε στην κατάρρευση του Συνεργατισμού, έχει υποβληθεί από την Ερευνητική Επιτροπή στην Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM.

Το αυτοκίνητο της Πάολα
Στην παραχώρηση πληρωμής για υπηρεσιακό αυτοκίνητο στην Πάολα Τουμαζή, η οποία είχε αναλάβει τις αναδιαρθρώσεις δανείων στον Συνεργατισμό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρέστη, ουσιαστικά αγοράστηκε από την Τράπεζα το 2014, κατά την πρόσληψη της κ. Τουμαζή, με ποσό €20,000 το αυτοκίνητο, το οποίο είχε η ίδια αγοράσει το 2009, ενώ παράλληλα της καλύπτονταν τα έξοδα μετακίνησής της από και προς τη Λεμεσό.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι δεν γνώριζε αυτά τα θέματα, σημειώνοντας ότι δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητές του.

«Νομίζω ότι οι όροι εργοδότησής της κ. Τουμαζή της επέτρεπαν να έχει υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Η θέση που ανέλαβε του διευθυντή αναδιαρθρώσεων δανείων ήταν πολύ σημαντική για την Τράπεζα. Δεν γνωρίζω τι αυτοκίνητο της αγοράστηκε και ποιας αξίας», κατέθεσε ο κ. Χατζηγιάννης.

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση