Ερευνητική: Το deal με την Altamira και τα €3,8 εκατ. στην Blackrock

Την απευθείας ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Altamira επιβεβαίωσε ο managing director της Blackrock, Πασχάλης Μπουχώρης.

Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος ο κ. Μπουχώρης ξεκαθάρισε ότι τον Νοέμβριο του 2016 ζητήθηκε από την Blackrock η αξιολόγηση της απευθείας συμφωνίας της Τράπεζας με την Altamira, διευκρινίζοντας ότι δεν ανατέθηκε στην εταιρεία ούτε η εξεύρεση συμβούλων ούτε η αξιολόγηση συνεργασίας με άλλες εταιρείες, που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες της Altamira.

«Ένα βασικό πράγμα που δεν ήταν σε θέση να απαντήσει η Τράπεζα ήταν αν το σχέδιο συνεργασίας με την Altamira θα ήταν καλύτερο ή χειρότερο από τις προβλέψεις σε βάθος δεκαετίας», τόνισε ο κ. Μπουχώρης, εξηγώντας ότι αυτό έγινε αρκετά γρήγορα σε προκαταρκτικό επίπεδο, σε μόλις τέσσερις εβδομάδες λίγο πριν το διοικητικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2016.

Η Τράπεζα ήθελε να ξέρει ποια είναι η Altamira
Ερωτηθείς αν είχε παρουσιαστεί ενώπιον της Blackrock ολοκληρωμένο πλαίσιο συμφωνίας Συνεργατισμού και Altamira, ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση και η συζήτηση επί του επιχειρησιακού σχεδίου είχε αρχίσει εντός του 2016, διευκρινίζοντας ότι η διαπραγμάτευση για τους όρους συναλλαγής ήταν σε πρώιμο στάδιο όταν έγινε η παρουσίαση στην Blackrock, τον Νοέμβριο του 2016

Απαντώντας σε ερώτηση αν είχε τεθεί στο τραπέζι το όνομα της Qualco ή άλλων εταιρειών, με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ο managing director της Blackrock επεσήμανε ότι αυτό που ζητήθηκε ήταν η μία περιγραφική αποτύπωση της συνολικής εικόνας για τους υπόλοιπους servicers, ενώ η Τράπεζα ήθελε να γνωρίζει επίσης ποια είναι η Altamira και ποιες υπηρεσίες παρέχει.
   
Οι επαφές με Ιταλούς
Ο κ. Μπουχώρης επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι δεν ήταν στους όρους εντολής της Blackrock η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
«Δεν είχαμε ποτέ συμμετάσχει ως Blackrock σε συναντήσεις ή διαπραγματεύσεις με την Altamira. Συναντηθήκαμε μόνο μία φορά με την Altamira ως παρατηρητές σε συνάντησής της με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα», είπε σχετικά.

Αναφορικά με άλλες επαφές της Τράπεζας με πιθανούς συνεργάτες, τόνισε ότι τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2016 στελέχη της Blackrock στην Ιταλία διοργάνωσαν συναντήσεις με 3-4 εταιρείες, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τη γνωριμία με άλλους servicers. «Η Τράπεζα εξέταζε πιθανότητα συνεργασίας, καθώς ήθελε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ενδιαφερόταν να μάθει από αυτές τις εταιρείες μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας», επεσήμανε ο κ. Μπουχώρης.

Η αμοιβή των €3,8 εκατ.
Συνολικά η αμοιβή της Blackrock για τα πέντε έργα που της ανατέθηκαν από τον Συνεργατισμό ήταν περί τα €3,8 εκατ.

Πιο αναλυτικά για το πρώτο έργο η αμοιβή ήταν €600,000 - 700,000, για το σχέδιο Αριάδνη 1 ήταν €1,5 εκατ., για το Αριάδνη 2 η αμοιβή ήταν ύψους €500,000, για το πρόγραμμα Compass η αμοιβή ήταν €760,000, ενώ για το τελευταίο έργο που σχετιζόταν με τα stress test η Blackrock αμείφθηκε με 350,000.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου