COREPER: Αύξηση των εξασφαλίσεων έναντι δημιουργίας NPLs

Το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των Κρατών Μελών της ΕΕ (Coreper) ενέκρινε σήμερα τη θέση του σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που εφαρμόζονται στις τράπεζες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στους ισολογισμούς τους. Η πρόταση, η οποία είχε αρχικά υποβληθεί από την Κομισιόν τον Μάρτιο του 2018, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου προληπτικής εποπτείας για τις τράπεζες για την αντιμετώπιση νέων NPLs και συνεπώς για τη μείωση του κινδύνου συσσώρευσης τους στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, θέτει απαιτήσεις για την ανεύρεση επαρκών ιδίων πόρων όταν τα νέα δάνεια καθίστανται ανεπαρκή και δημιουργεί κατάλληλα κίνητρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πρώιμο στάδιο.

Με βάση έναν κοινό ορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες εισάγουν μια "προληπτική εγγύηση", δηλαδή την κάλυψη ελάχιστης ζημίας για το ποσό των χρημάτων που χρειάζονται οι τράπεζες για να καλύψουν τις ζημίες που προκαλούνται από τα μελλοντικά δάνεια που μετατρέπονται σε ΝPLs. Σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν πληροί το εφαρμοστέο ελάχιστο επίπεδο, το δάνειο θα "αφαιρείται" από τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Με βάση το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι Πρέσβεις, η Αυστριακή Προεδρία θα μπορέσει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις αυτό είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί. Αν το ΕΚ συμφωνήσει και η πρόταση μετατραπεί σε κανονισμό, αυτό θα έχει θετικές συνέπειες και στις εν εξελίξει συζητήσεις για τη γρηγορότερη λειτουργία του ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης καταθέσεων EDIS.

Πολλά Κράτη Μέλη της ένωσης είχαν θέσει ως προϋπόθεση (μια από πολλές) για "περισσότερη αλληλεγγύη" στο θέμα του EDIS, την εξεύρεση προϋποθέσεων για περισσότερη "υπευθυνότητα των τραπεζών" στο θέμα των NPLs. Aν οι εξασφαλίσεις αυτές είναι επαρκείς, τα Κράτη Μέλη ενδέχεται να συμφωνήσουν γρηγορότερα στο να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια του ESM ως εγγύηση για το κεφάλαιο του EDIS, στο οποίο ως γνωστόν τα Κράτη Μέλη συνεισφέρουν ήδη για τα πολλά επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την κλείδα που έχουν στην ΕΚΤ.

"Η αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων και η ενοποίηση των ισολογισμών των τραπεζών είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Αυτό απαιτεί σταθερούς κανόνες προληπτικής εποπτείας και αποτελεσματικά εργαλεία παρακολούθησης. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης αυτών των δύο στόχων και, τελικά, της ενίσχυσης της τραπεζικής μας ένωσης", δήλωσε σχετικά ο Hartwig Löger, Υπουργός Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Αυστρίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι "ένα τραπεζικό δάνειο θεωρείται μη εξυπηρετούμενο όταν πέρασαν περισσότερες από 90 μέρες χωρίς ο δανειολήπτης (εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο) να πληρώσει τις συμφωνηθείσες δόσεις ή τόκους". "Όταν οι πελάτες δεν πληρούν τις συμφωνίες αποπληρωμής τους για διάστημα 90 ημερών ή περισσότερο, η τράπεζα οφείλει πλέον να βάζει στην άκρη περισσότερα ίδια κεφάλαια θεωρώντας πλέον ότι το δάνειο δεν θα αποπληρωθεί", αναφέρει το Συμβούλιο. "Αυτό αυξάνει την ανθεκτικότητα της τράπεζας σε δυσμενείς διαταραχές διευκολύνοντας τον ιδιωτικό καταμερισμό κινδύνων, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για δημόσιο καταμερισμό κινδύνων". "Η αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, καθώς και για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ενθαρρύνει τη χορήγηση δανείων για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης εντός της Ένωσης", αναφέρει το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη θέση του Συμβουλίου, ισχύουν διαφορετικές απαιτήσεις κάλυψης ανάλογα με τις ταξινομήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως "ακάλυπτες" ή "εξασφαλισμένες" και κατά πόσο η ασφάλεια είναι κινητή ή ακίνητη:

- Όσον αφορά τις μη εξασφαλισμένες εγγυήσεις με ακίνητη ασφάλεια (εμπορικά ή οικιστικά ακίνητα), μπορεί εύλογα να υποτεθεί ότι η ακίνητη περιουσία θα έχει υπολειπόμενη αξία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την καθυστέρηση του δανείου. Έτσι, η πρόταση προβλέπει σταδιακή αύξηση του ελάχιστου επιπέδου κάλυψης ζημιών σε διάστημα 9 ετών. Η πλήρης κάλυψη του 100% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται με κινητές και άλλες αποδεκτές εξασφαλίσεις θα πρέπει να δημιουργηθεί μετά από 7 χρόνια.

- Τα μη εξασφαλισμένα μη εγγυημένα περιουσιακά στοιχεία απαιτούν υψηλότερη και πιο έγκαιρη κάλυψη ελάχιστων ζημιών, επειδή δεν υποστηρίζονται από εξασφάλιση. Ως εκ τούτου, η μέγιστη απαίτηση κάλυψης θα εφαρμόζεται πλήρως μετά από 3 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy