ΥΠΟΙΚ: Εντός Νοεμβρίου το πράσινο από Κομισιόν για ΕΣΤΙΑ

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται το σχέδιο ΕΣΤΙΑ να λάβει το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) χωρίς να υπάρχουν ριζικές αλλαγές, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί το σχέδιο να μην είναι τέλειο, εντούτοις είναι αναγκαίο για αποκλιμάκωση της πιο δύσκολης κατηγορίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτής που αφορούν κύρια κατοικία μέχρι και €350.000.
 
«Το σχέδιο δεν είναι τέλειο και δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο τέλειο σχέδιο, δεν μπορεί να μην εγείρονται ερωτήματα, να μην προκύπτουν κάποια ηθικά διλήμματα ή ηθικοί κίνδυνοι, είναι όμως ένα σχέδιο αναγκαίο, για αντιμετώπιση της πιο δύσκολης κατηγορίας των ΜΕΔ, αυτών που έχουν ως εξασφάλιση κατοικία ως €350.000», είπε ο κ. Γεωργιάδης ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.
 
Όπως είπε, με βάση τις ενδείξεις του διαλόγου με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί (βάσει των κανόνων κρατικών ενισχύσεων) εντός Νοεμβρίου. Ακολούθως θα οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενσωματωθούν οι αλλαγές που θα επιφέρει η DG COMP.
 
«Διαβλέπω στη βάση του διαλόγου που διεξάγεται ότι το σχέδιο θα εγκριθεί, αυτή είναι η πολύ ξεκάθαρη ένδειξη που έχουμε λάβει. Δεν αναμένω ότι οι τελικές αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι ριζικές, δεν αναμένω ότι θα αλλάζουν το σχέδιο στην ουσία του ή στις πολύ βασικές πτυχές του», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.
 
ΜΕΔ και από τράπεζες και από Εταιρείες διαχείρισης δανείων
Σύμφωνα με τα νούμερα που έδωσε ο κ. Γεωργιάδης, αυτή τη στιγμή, τα δάνεια που έχουν εξασφάλιση μια κύρια κατοικία, ανέρχονται σε €13,9 δις, ενώ τα δάνεια με εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας €350.000 ανέρχονται σε €8,7 δις.

Τα δάνεια με εξασφάλιση κύρια κατοικία που είναι μη εξυπηρετούμενα αντιστοιχούν στο 40% ήτοι €3,5 δις. Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως το δείγμα αυτό λήφθηκε από την Τράπεζα Κύπρου, την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και την Ελληνική Τράπεζα.

Βάσει των υφιστάμενων προνοιών του ΕΣΤΙΑ, καλύπτονται 15.000 δάνεια
«Ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε την ανάγκη τέτοιου σχεδίου σχετίζεται με το γεγονός ότι έστω €11 δις ΜΕΔ που μένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά σε μικρότερο βαθμό και τα υπόλοιπα €9 δις που είναι πλέον εκτός ισολογισμού των τραπεζών αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία. Είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο το τοξικό βάρος που είναι εντός των τραπεζών, αλλά το ποσοστό είναι μεγάλο και η ευρωπαϊκή εποπτεία δεν δείχνει να είναι ικανοποιημένη έστω με αυτά τα ποσοστά», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι το σχέδιο καλύπτει και εταιρείες διαχείρισης δανείων, αφού πέραν του ενός τρίτου των δυνητικών επιλέξιμων δανείων βρίσκονται στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), της θυγατρικής της πρώην ΣΚΤ, η οποία μετονομάστηκε σε ΣΕΔΙΠΕΣ.

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα