Οι ατασθαλίες στη ΣΠΕ Αθηαίνου και η συγκάλυψη

Πράματα και θάματα για τις πρακτικές που εφάρμοζε η ΣΠΕ Αθηαίνου αναφέρθηκαν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό από την πρώην εσωτερικό ελεγκτή της ΣΠΕ Αθηαίνου, Ελένη Γεωργίου, η οποία όπως άφησε να νοηθεί προσπάθησε να τα βάλει με το κατεστημένο που επικρατούσε με αποτέλεσμα να τεθεί αρχικώς σε διαθεσιμότητα λόγω απρεπούς συμπεριφοράς και να αναγκαστεί σε παραίτηση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια κάτω από το χαλί
Η κ. Γεωργίου ανέφερε ότι διορίστηκε στη θέση της εσωτερικού ελεγκτή από το 2006 και από τους πρώτους ελέγχους που είχε κάνει, διαπίστωσε το μεγάλο πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπήρχαν καθώς και από τις πρακτικές που εφάρμοζε η Επιτροπεία για την παραχώρηση δανείων.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεωργίου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής πως δίδονταν χορηγήσεις υπό την μορφή τρεχούμενων λογαριασμών όπου οι κάτοχοι τέτοιων λογαριασμών δεν είναι αναγκασμένοι να αποπληρώνουν σε τακτική βάση, επισημαίνοντας πως το όλο πρόβλημα κρυβόταν κάτω από το χαλί.

Παράλληλα, η κ. Γεωργίου υπογράμμισε πως από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να αποστείλει τα υποθηκευμένα ακίνητα για επανεκτίμηση καθώς την εκτίμηση των ακινήτων που βρίσκονταν εντός των ορίων του Δήμου Αθηαίνου γινόταν από την ίδια την Επιτροπεία.

Επίσης, κάκισε τις πρακτικές της Επιτροπείας η οποία στην προσπάθεια της να κρύψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αύξαναν το όριο του τρεχούμενου λογαριασμού με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός – χαρακτηρισμός τους ως μη εξυπηρετούμενος.

Παράνομες προμήθειες €170.000
Το 2009 η κ. Γεωργίου προέβη σε καταγγελία ενώπιον του Εφόρου και της Αστυνομίας για παράνομες προμήθειες που λάμβανε ο υιός του τότε ΓΓ της ΣΠΕ Αθηαίνου, Βάσου Παπαϊωάννου. Ο εντοπισμός έγινε από ένα ψεύτικο τιμολόγιο αξίας €5.000 αλλά μετά από έρευνες διαφάνηκε ότι το συνολικό ποσό των προμηθειών ανερχόταν σε €170.000 ποσό το οποίο ο κ. Παπαϊωάννου κλήθηκε να καταβάλει και ακολούθως υπέβαλε παραίτηση.

Συγκάλυψη από Έφορο
Η κυρία Γεωργίου ανέφερε ότι προέβη σε καταγγελίες για τα όσα γίνονταν στην ΣΠΕ Αθηαίνου στον Έφορο ο οποίος ήταν ο Κωνσταντίνος Λύρας και εις απάντηση της ανέφερε ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να προβεί σε καταγγελία ενώπιον του Εφόρου και πως είχε δικαίωμα με αυτή της την ενέργεια να την απολύσει από τα καθήκοντα της καθώς μπορούσε να απευθυνθεί μόνο απευθείας στην Επιτροπεία της ΣΠΕ Αθηαίνου.

Μάλιστα μετά από καταγγελία η οποία καταδείκνυε την αδράνεια του Εφόρου για τα όσα γίνονταν, ο Έφορος απέστειλε ετεροχρονισμένη επιστολή στο τηλεομοιότυπο, αφήνοντας να νοηθεί πως η ενέργεια αυτή έγινε καθαρά για να καλύψουν τα νώτα τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Γεωργίου σε αρκετά σημεία της κατάθεσης της εξέφρασε την απορία της γιατί οι Εποπτικές Αρχές ενώ έβλεπαν τις εκθέσεις της με τα κακώς έχοντα στην ΣΠΕ Αθηαίνου, προέβαιναν σε καταγραφή των γεγονότων αλλά δεν υποδείκνυαν διορθωτικά μέτρα προς τα μέλη της Επιτροπείας.

Τα έβαλε με το σύστημα και έχασε
Η κυρία Γεωργίου ανάφερε πως η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπείας της ΣΠΕ Αθηαίνου δεν είχαν την κατάλληλη κατάρτιση για να κατέχουν τις θέσεις τους, ενώ το αίσθημα που είχε κατά τη διάρκεια των υποδείξεων της ήταν πως λειτουργούσαν ως μια ομάδα, θέλοντας να την βγάλουν από την μέση καθώς έβαζε διάφορα προσκόμματα.

Σημείωσε πως τον Απρίλιο του 2013 τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την Επιτροπεία για λόγους απρεπούς συμπεριφοράς και καθώς δεν μπορούσαν να την απολύσουν με αυτό το δικαιολογητικό για τρεις ολόκληρους μήνες προσπαθούσαν να βρουν στοιχεία εναντίον της ώστε να την απολύσουν. Τελικώς τον Ιούνιο του 2013 η ίδια αποφάσισε να κατέλθει σε συμβιβασμό μαζί τους και να παραιτηθεί. Υπογράμμισε πως όταν τέθηκε σε διαθεσιμότητα συμβουλεύτηκε δικηγόρο ο οποίος την συμβούλεψε να πάρει τρία μηνιάτικα μισθό και να αποχωρήσει κάτι το οποίο δεν αποδέχτηκε και άλλαξε δικηγόρο. Παράλληλα, ενώ τελούσε σε διαθεσιμότητα ενημέρωσε για το τι συνέβαινε τόσο τον κ. Χλωρακιώτη όσο και τον κ. Λύρα οι οποίοι δεν έπραξαν τίποτα.

Αιχμές για τον ρόλο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής κλήθηκε να καταθέσει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Κώστας Μελάς ο οποίος κατέθεσε σειρά εγγράφων σύμφωνα με τα οποία η κατάρρευση του Συνεργατισμού οφείλεται στη μη εφαρμογή του κώδικα συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για χειρισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τους υπεύθυνους του Συνεργατισμού από το 2013 και μετά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Γιώργος Αρέση άφησε σαφέστατες αιχμές για τον ρόλο του ΣΥΠΡΟΔΑΤ αφήνοντας να νοηθεί πως τα μέλη του παρέχουν αρχικώς συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες αφιλοκερδώς ώστε στη συνέχεια να τους εξασφαλίσουν ως πελάτες.

Δεν παρέστη για λόγους υγείας
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώπιον της Ερευνητικής κλήθηκε να καταθέσει εκ νέου ο πρώην ΓΓ της ΣΠΕ Παραλιμνίου Γιαννάκης Γιαννάκη ο οποίος το ζήτησε μέσω δικηγόρου του καθώς έκρινε ότι οι ερωτήσεις της Επιτροπής των εξέθεταν ως διεφθερμένο πρώην στέλεχο της ΣΠΕ. Ωστόσο, δεν παρέστη με αποτέλεσμα η Επιτροπή να απειλεί με την έκδοση διατάγματος σύλληψης του με βάση των προνοιών του νόμου. Μετά την προειδοποίηση της Επιτροπής, απεστάληκε ιατρικό πιστωτοποιητικό το οποίο δικαιολογούσε την απουσία του κ. Γιαννάκη και η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν θα εκδόσει διάταγμα σύλληψης. Θα παραμείνει στη διακριτική της ευχέρεια κατά πόσον θα κληθεί εκ νέου για να καταθέσει.

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων