Ορφανίδης: Ο Χριστόφιας, η PIMCO και η δολοφονία του Συνεργατισμού

«Ο Συνεργατισμός δεν απεβίωσε από φυσικά αίτια αλλά δολοφονήθηκε από τους κακούς χειρισμούς των κυπριακών αρχών» ήταν το καταληκτικό σχόλιο του Αθανάσιου Ορφανίδη, πρώην διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της κατάθεσης του μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.
 
Ωρολογιακή βόμβα η ΣΠΕ Στροβόλου
Ο κ. Ορφανίδης έκανε εκτενή αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ΣΠΕ Στροβόλου και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών (ΥΑΣΕΑ) Κώστα Λύρα με την οποία σημείωνε την ακαταλληλότητα του ΓΓ της ΣΠΕ Στροβόλου Δημήτρη Σταύρου προβαίνοντας μάλιστα σε συστάσεις για απομάκρυνση του από τα καθήκοντα του.
 
«Η ΣΠΕ Στροβόλου ήταν το πιο μεγάλο από τα ΣΠΙ, το πιο επικίνδυνο, εάν με ρωτούσατε αν είναι να κλείσει ένα τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο και θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις, ποιο θα είναι, η απάντηση μου θα ήταν η ΣΠΕ Στροβόλου είναι η πιο επικίνδυνη» είπε, σημειώνοντας ότι ο γραμματέας της ΣΠΕ Στροβόλου τότε ήταν και ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ «και είναι αυτό που έκανε το κύκλωμα να είναι ένα κλειστό κύκλωμα».


Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευση του από την απαντητική επιστολή του κ. Λύρα κάτι το οποίο τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένα κύκλωμα που ήταν τόσο κλειστό και δεν μπορούσε να σπάσει από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά επιβάλλονταν ουσιαστικές αλλαγές και παρέμβαση της κυβέρνησης.
 
Ερωτηθείς γιατί θεωρούσε πλασματική την κερδοφορία της ΣΠΕ Στροβόλου, ο κ. Ορφανίδης εξήγησε ότι υπήρχε σημαντική ανεπάρκεια στις προβλέψεις για ΜΕΔ, τις οποίες αν η ΣΠΕ έκανε ακολουθώντας σωστές πρακτικές, θα κατέγραφε ζημιές. Ήταν πρόβλημα, όπως ανέφερε, το ότι τα βιβλία τους εξετάζονταν από μια ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία που εξέταζε τα Συνεργατικά και η οποία δεν ζητούσε να γίνουν σωστές προβλέψεις.

Κόκκινα δάνεια σε Χλωρακιώτη και Νικολάου 
Ο Αθανάσιος Ορφανίδης υπογράμμισε ότι το 2011 είχε διαπιστώσει ως έναν από τους λόγους του προβλήματος στον Συνεργατισμό ήταν η εταιρική διακυβέρνηση και η αδυναμία ανταπόκρισης στων καθηκόντων τους από τα άτομα που βρίσκονταν σε υπεύθυνες θέσεις.
 
Παράλληλα, όπως σημείωσε, το 2009 διαπιστώθηκε ότι στη ΣΠΕ Στροβόλου υπήρχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σημαντικά ποσά που είχαν δοθεί στον τότε Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη και στον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της ΣΚΤ, Νίκο Νικολάου.
 
Ερωτηθείς γιατί θεωρούσε πλασματική την κερδοφορία της ΣΠΕ Στροβόλου, ο κ. Ορφανίδης εξήγησε ότι υπήρχε σημαντική ανεπάρκεια στις προβλέψεις για ΜΕΔ, τις οποίες αν η ΣΠΕ έκανε ακολουθώντας σωστές πρακτικές, θα κατέγραφε ζημιές.

Ο Χριστόφιας και οι ομόλογοι του 
Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απέδωσε το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος στον Συνεργατισμό, που είχε «φουσκώσει» το 2011 σε €816 εκατ., στην απόφαση που έλαβαν στις 26 Οκτωβρίου 2011, ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και οι ομόλογοί του στην ΕΕ, με την οποία ζητούσαν από τις εποπτικές αρχές της Δημοκρατίας να ζητήσουν από τα τραπεζικά ιδρύματα απομείωση των κρατικών ομολόγων που διατηρούσαν, και η ΣΚΤ είχε πολλά κυπριακά και αρκετά ελληνικά ομόλογα τα οποία ήταν «σκουπίδια», κατά την έκφραση του.
 
PIMCO
H διάλυση του Συνεργατισμού επήλθε, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, από τους χειρισμούς του 2012, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και από την έκθεση της PIMCO η οποία, όπως είπε, διατάχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα και με την υποκίνηση της βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία και υποθέσεις με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα τόσο στις εμπορικές τράπεζες όσο και στον Συνεργατισμό.

Στο ερώτημα γιατί δεν μπορούσε να καταστεί βιώσιμος ο Συνεργατισμός μετά την κρατική ενίσχυση του €1,5 δις ο κ. Ορφανίδης ανέφερε πως δεν ήταν αρκετά τα κεφάλαια αυτά από τη στιγμή που μηδενίστηκαν οι εξασφαλίσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα που επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο. «Δημιουργήθηκε μια τρύπα με λανθασμένους χειρισμούς από την ΚΤ, την κυβέρνηση και από τον εκπρόσωπο μας στο SSM».

Δειτε Επισης

Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης