Ερευνητική: Το «επικίνδυνο» και «περίεργο» deal με Altamira

Γύρω από τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση της μονάδας διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του Συνεργατισμού στην ισπανική  Altamira αλλά και στο ρόλο των Νικόλα Χατζηγιάννη και Γιάννου Σταυρινίδη εστιάστηκε η κατάθεση του πρώην Μέλους της Επιτροπείας της ΣΚΤ, Σουζάνας Πογιατζή, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η κα Πογιατζή διορίστηκε μη Εκτελεστικό Μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ τον Ιούλιο του 2016 και παραιτήθηκε από τα καθήκοντα της τον Απρίλιο του 2017, λόγω διαφωνιών της με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Επιτροπείας της ΣΚΤ. 

Η κα Πογιατζή, η οποία κατέθεσε για δεύτερη φορά ενώπιον των μελών της Επιτροπής, μετέφερε την άποψη  ότι η απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για απευθείας ανάθεση στην Altamira, με τη διαδικασία που λήφθηκε, ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.

«Η τελική απόφαση της Επιτροπείας κατά την άποψή μου ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε η κ. Πογιατζή, η οποία και άνηκε στη μειοψηφία των μελών της Επιτροπείας που διαφώνησαν με την απόφαση όταν είχε ληφθεί. Υπήρχε, ηθικός κίνδυνος, για να πούμε το λιγότερο, και υπήρχε καθαρά επιχειρηματικός κίνδυνος, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο και ερωτηθείσα σχετικά, η κα Πογιατζή εξέφρασε την άποψη πως η συμφωνία με την Altamira δεν ήταν άμεμπτη, ήταν περίεργη». Η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσον η συμφωνία με την Altamira ήταν ετεροβαρής και όχι άμεμπτη. «Δεν έχω αποδείξεις για fraud αλλά δεν μπορώ να πω και με σιγουριά ότι δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης κατάθεσης της και απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Πογιατζή εξέφρασε επίσης τη δική της θέση ότι δεν θεωρεί πως η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει το Συνεργατισμό. «Εγώ αρνούμαι να πιστέψω ότι η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει μια τράπεζα λόγω του ότι δεν τους αρέσει ο Συνεργατισμός», είπε.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της, η κα Πογιατζή κλήθηκε να τοποθετηθεί στην άποψη του πρώην ΓΔ της ΣΚΤ, Μάριου Κληρίδη, σχετικά με «super δυνάμεις» του Γιάννου Σταυρινίδη στην Τράπεζα. Η ίδια συμφώνησε με τη θέση αυτή, σημειώνοντας μάλιστα πως ο κ. Σταυρινίδης ήταν υπεύθυνος για τρία διαφορετικά σημαντικά πόστα στη ΣΚΤ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, λειτουργούσε ο σκιώδης Γενικός Διευθυντής.   

Το παρασκήνιο του deal με Altamira
Ερωτηθείσα για το πώς έγινε η συμφωνία με την ισπανική Altamira, η κα Πογιατζή ανέφερε ότι πριν το 2016 η ΣΚΤ είχε υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την Altamira, συμφωνία, η οποία έδινε στην ισπανική εταιρεία συγκριτικό πλεονέκτημα. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε αναλυτική παρουσίαση για τη συμφωνία με την Altamira. Τρεις εβδομάδες μετά, το όλο θέμα μπήκε στην ατζέντα της τράπεζας για αξιολόγηση της συμφωνίας από την BlackRock. Η Επιτροπεία ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στην Altamira αλλά με πολλές αλλαγές στους όρους.
Σύμφωνα με την κα Πογιατζή, ο τότε γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης διαφώνησε με την προοπτική να αλλάξει η διαδικασία, με το σκεπτικό ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεαστεί η συνεργασία με την Altamira. Η μάρτυρας ανέφερε πως της είχε δημιουργηθεί τότε η εντύπωση ότι ο κ. Χατζηγιάννης προσπαθούσε να επηρεάσει τα μέλη της Επιτροπείας, προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον Νοέμβριο του 2016, πρόσθεσε, η BlackRock πρότεινε τρείς εταιρείες για συνεργασία με τη ΣΚΤ, στις οποίες δεν περιλαμβανόταν η Altamira. Ωστόσο, η Επιτροπεία αποφάσισε να προχωρήσει η συμφωνία με την Altamira. Ο Νικόλας Χατζηγιάννης, σύμφωνα με τη μάρτυρα, υποστήριζε πως το «άνοιγμα της διαδικασίας επιλογής ήταν χάσιμο χρόνου». Η κα Πογιατζή ανέφερε πως κατά την άποψη της, η απόφαση της Επιτροπείας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Διερωτήθηκε, μάλιστα πως μια κρατική τράπεζα προχώρησε σε μια απόφαση με ηθικό και οικονομικό κίνδυνο.

Deal με παγκόσμια πρωτοτυπία
Πολλές από τις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής κινήθηκαν γύρω από την απόφαση για απευθείας ανάθεση. Η κα Πογιατζή σε κάποιο σημείο της κατάθεσης της, ανέφερε ότι αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της είχε πει χαρακτηριστικά πως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να δίνεται ένα χαρτοφυλάκιο €7,5 δις κόκκινα δάνεια με απευθείας ανάθεση σε μια μόνο εταιρεία. «Με ρώτησε μάλιστα εάν θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα και η Αστυνομία», δήλωσε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.
Η κα Παγιατζή αναφέρθηκε, εξάλλου, στην συνέντευξη εξόδου που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους των εποπτικών αρχών, κάποιος από τους οποίους απόρησε με ποια επιχειρηματική λογική το κράτος ήθελε να διαθέσει δωρεάν μετοχές σε πελάτες της ΣΚΤ, και στη συνέχεια θα αναζητούσε επενδυτές για να αγοράσουν τις υπόλοιπες μετοχές της ίδιας τράπεζας.

Ιωάννου:  Παράτυπα δάνεια €2 εκατ. στη Δήμητρα από το Συνεργατικό Λεμεσού

Σε δάνεια που παραχωρούνταν παράτυπα, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις με αποτέλεσμα να καταστούν μη εξυπηρετούμενα (ΜΕΔ) έκανε λόγο ο πρώην  Διευθυντής Α' Τραπεζικών Υπηρεσιών του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, Γιαννάκης Ιωάννου στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος αποχώρησε από το Ταμιευτήριο τον Μάιο του 2009, έκανε επίσης λόγο για κομματοκρατία εντός του Ταμιευτηρίου. «Υπήρχε και μια κομματική πειθαρχία την οποία εγώ δεν τηρούσα», είπε. Ερωτηθείς αν το Ταμιευτήριο ελεγχόταν σε μεγάλο βαθμό από συγκεκριμένο κόμμα απάντησε καταφατικά. Μάλιστα, πρόσθεσε, ελεγχόταν σε βαθμό 100%. «το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού εξυπηρετούσε και βοηθούσε μέλη αυτού του κόμματος. Μάλιστα το 99% του προσωπικού ήταν προσκείμενο στο εν λόγω κόμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα δάνεια που παραχωρούνταν παράτυπα έθεσε το ερώτημα πως ενώ το μέγιστο ποσό οικιστικού δανείου ήταν €300.000, βρέθηκαν ένα σωρό δανειολήπτες με πολύ μεγαλύτερο από τις 300.000 και με ποιου την έγκριση; Μίλησε επίσης για παραχώρηση επιχειρηματικού δανείου σε άτομο που δεν είχε σχέση με επιχειρήσεις.

Ο κ. Ιωάννου κατήγγειλε, επίσης,  ότι δυο υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμιευτηρίου, ο Γενικός Διευθυντής και ο Εσωτερικός Ελεγκτής ήταν παράλληλα και μη εκτελεστικά μέλη της Δήμητρας Επενδυτική και αμείβονταν. Όπως ανέφερε, η Δημητρα έλαβε δάνειο 2 εκατ ευρώ με υποθήκη μετοχές της, με αποτέλεσμα το ΣΤΛ να χάσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα