J. Navarro: Υπερκάλυψη στόχων από Altamira Κύπρου

Η είσοδος του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου σε μία νέα εποχή είναι πλέον γεγονός έπειτα από μία χρονιά που σημαδεύτηκε από ραγδαίες εξελίξεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα με αποκορύφωμα την εξαγορά της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) από την Ελληνική Τράπεζα και πιο πρόσφατα, με την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου, αρχικής αξίας ύψους €2.8 δισ. στο επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management (Project Helix). 

Ειδικότερα στην περίπτωση του Apollo, οι εξελίξεις αποκτούν ενδιαφέρουσα τροπή καθώς το επενδυτικό ταμείο αποτελεί κύριο μέτοχο της ισπανικής Altamira Asset Management, της εταιρείας που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2018 χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) και ακινήτων της ΣΚΤ, ύψους €7 δισ. Η Altamira, ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου ΜΕΧ και ακινήτων στην Κύπρο, αποτελεί ήδη ένα ιδιαίτερα σημαντικό παίκτη του χρηματοοικονομικού κλάδου, και ειδικά σε σχέση με τη διαχείριση και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή του ισπανικού Ομίλου, Julian Navarro στο InBusinessNews, η συμφωνία μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Apollo αποτελεί μία εξέλιξη ιδιαίτερα θετική καθώς αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας μέσω της μείωσης των ΜΕΔ, συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στη συνολική άμβλυνση του προβλήματος. 

Όπως εξήγησε ο κ. Navarro «η Κύπρος είναι ακόμα στα αρχικά στάδια όσον αφορά τη διαχείριση ΜΕΧ και ακινήτων». Ακολούθως, αναλύοντας την περίπτωση της Altamira, o κ. Navarro τόνισε πως «η Altamira, ως μία αξιόπιστη και καθιερωμένη εταιρεία με πέραν των 60 δισ. υπό διαχείριση ήδη συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αγοράς, επηρεάζοντας καθοριστικά τη διαχείριση των ΜΕΧ στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εισηγήσεων και απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». 

Υπερκάλυψη στόχων
Αναφερόμενος δε, στα αποτελέσματα της Altamira Κύπρου, ο κ. Navarro δήλωσε πως σύμφωνα με τις εκθέσεις αποδοτικότητας, η εταιρεία κατάφερε να ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία στους στόχους ανακτήσεων που είχαν συμφωνηθεί με την ΣΚΤ για τους πρώτους οκτώ μήνες εργασιών. 

«Πρόκειται για εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. Συγκεκριμένα, πέτυχαμε αύξηση των ανακτήσεων κατά 42%, αύξηση των συναλλαγών debt-to-assets swaps (DTAs) και discounted-payoffs (DPOs) κατά 155% και των πωλήσεων των ακινήτων κατά 260% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο». Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η εταιρεία θα συνεχίσει να σημειώνει θεαματικά αποτελέσματα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

Μπαράζ προσλήψεων 
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το InBusinessNews, στο πλαίσιο του σχεδίου εθελούσιας εξόδου της ΣΚΤ καθώς και των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται στον τομέα των ΜΕΧ όπως η πρόσφατη πώληση χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου, η εταιρεία προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς στην πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού πέραν των 100 ατόμων. Συγκεκριμένα, οι θέσεις αφορούν τη στελέχωση των δύο επιχειρηματικών τομέων δραστηριότητάς της Altamira, της διαχείρισης ακινήτων και της διαχείρισης ΜΕΧ σε όλες τις επαρχίες. Οι θέσεις απευθύνονται σε επαγγελματίες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων που διαθέτουν εμπειρία τόσο στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, όσο και στη διαχείριση ΜΕΧ και ακινήτων, ενώ με την έναρξη της εργοδότησής τους, οι επιτυχόντες θα περάσουν από εξειδικευμένο πρόγραμμα ενσωμάτωσης.  

Παράλληλα, τα νέα άτομα που θα κληθούν να στελεχώσουν την Altamira θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον διεθνούς εμβέλειας, με πολλές προκλήσεις, κάτω από την καθοδήγηση της μητρικής εταιρείας Altamira Ισπανίας, σχολίασε ο Navarro. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Altamira αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ΜΕΧ και Ακινήτων στην Ευρώπη. Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ακινήτων, διαθέτοντας σήμερα πέραν των €60 δισ. υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων καθώς και ακίνητα που ξεπερνούν τα €35 δισ. Σήμερα, το πελατολόγιο της περιλαμβάνει τράπεζες, εθνικά και διεθνή ιδρύματα και επενδυτικά ταμεία, όπως ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος BBVA, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Bain Capital και οι τράπεζες Banco Santander, Deutsche Bank και Bank of America. Επιπλέον, η Altamira είναι ο διαχειριστής των κρατικών bad banks της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Sareb και Oitante  αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ