Ερευνητική: Τα NPLs πολιτικών και η φιλία με τον Χάρη

Στην παρουσία Νικόλα Χατζηγιάννη, Βαρνάβα Κουρουνά και Δημήτρη Φιλιππίδη έγινε η πρώτη επαφή της Altamira με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, όπως προκύπτει από την κατάθεση του γενικού διευθυντή της Axia Ventures, Όμηρου Πισσαρίδη.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρώην Ανώτερος Διευθυντής της ΣΚΤ και νυν Γενικός Διευθυντής της Altamira Κύπρου, Βαρνάβας Κουρουνάς επεσήμανε ότι στη λήψη απόφασης για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ στην Altamira δεν συμμετείχε ούτε ο ίδιος ούτε άλλος εργαζόμενος στην Ανώτερη Διεύθυνση Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων.

Όσον αφορά τις απολαβές της Altamira, τόνισε ότι ανέρχονταν μηνιαίως στο €1,9 εκατ. ως διοικητικό τέλος για τα έξοδα διαχείρισης που θα είχε η ανώτερη διεύθυνση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της ΣΚΤ.

623 λογαριασμοί ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων
Στη δική του κατάθεση ο κ. Κουρουνάς ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ανέρχονται στα €146 εκατ., ενώ οι λογαριασμοί ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ανέρχονται στους 623. Συνολικά, είπε, «οι λογαριασμοί εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων φτάνουν τους 1,156».

Σημειώνεται ότι €50 εκατ. λογαριασμοί έχουν τερματιστεί, με την Τράπεζα να προχωρά σε νομικά μέτρα.

Η Apollo, η Τράπεζα Κύπρου και ο ΥΠΟΙΚ
Μιλώντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο Όμηρος Πισσαρίδης ανέφερε ότι η επαφή έγινε μέσω της Apollo, μεγαλομετόχου της Altamira που προσέγγισε τον όμιλο Axia, ενδιαφερόμενη για το τοπίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο. «Η Apollo, η οποία εξέταζε την πιθανότητα αγοράς χαρτοφυλακίου από τράπεζες είχε συνάντηση αρχικά με Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, χωρίς την παρουσία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας», είπε σχετικά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στη δεύτερη συνάντηση, στην οποία ήταν παρούσα η Altamira, παρών ήταν επίσης ο υπουργός Οικονομικών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Altamira φαίνεται να προέκρινε συνεργασία με Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό λόγω του μεγέθους του δανειακού χαρτοφυλακίου, σε αντίθεση με την Ελληνική Τράπεζα που διέθετε μικρό δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Ο Όμηρος Πισσαρίδης επιβεβαίωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής την επαγγελματική σχέση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, η οποία, όπως είπε, εξελίχθηκε σε φιλική σχέση.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι ο ρόλος της Axia στη διαπραγμάτευση Altamira και ΣΚΤ ακολούθησε φθίνουσα πορεία, καθώς, όπως τόνισε, «από ένα σημείο και μετά, άλλοι σύμβουλοι έκαναν περισσότερη δουλειά από την Axia, ενώ φάνηκε ξεκάθαρα ότι η σχέση Altamira και Συνεργατισμού ήταν αρκετά καλή και δεν μας χρειάζονταν πια».

Ο Χούρικαν και ο Χατζηγιάννης
Στις κακές σχέσεις μεταξύ του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη από τη μία, και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια από την άλλη, αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο πρώην υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης.

Εκφράζοντας την άποψη ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήθελε να βγάλει τον Συνεργατισμό από τη μέση», τόνισε ότι αν εφάρμοζαν αυτές τις πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ στην Πορτογαλία), οι μισές τράπεζες θα έκλειναν. «Ήθελα να τον πουλήσουν ή να τον ξεπουλήσουν, όπως και τα κατάφεραν», σημείωσε σχετικά ο κ. Πασχαλίδης.

Αναφέρθηκε επίσης σε δάνεια που δίνονταν δάνεια τον καιρό της φούσκας του Χρηματιστηρίου, τονίζοντας ότι ο Συνεργατισμός είχε ξεφύγει από τον αρχικό του σκοπό. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Πασχαλίδης διερωτήθηκε γιατί ο Συνεργατισμός επέλεξε τον Νικόλα Χατζηγιάννη στη θέση του γενικού διευθυντή, σε αντίθεση με την Τράπεζα Κύπρου που επέλεξε για τη θέση του CEO, τον Τζον Χούρικαν, που διαθέτει διεθνή εμπειρία. «Τι σχέση μπορεί να έχει ο Χούρικαν με τον Χατζηγιάννη;. Τι έκανε η διοίκηση του Συνεργατισμού για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Πασχαλίδης είναι ο πρώτος υπουργός Εμπορίου που κλήθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή, ανοίγοντας τον δρόμο για να κληθούν και άλλοι υπουργοί Εμπορίου.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου