ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Ζητά συγκεκριμενοποίηση κριτηρίων για σχέδιο ΕΣΤΙΑ

«Η δημοσιοποίηση του Σχεδίου, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αφού οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό, δεν φαίνεται να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο τελικά εγκρίθηκε,  δηλαδή (1) την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και (2) Την στήριξη των εύκολων κοινωνικών ομάδων». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρέπει συγκεκριμενοποιηθούν τα κριτήρια για την ένταξη κάποιου σε αυτό.

Ειδικότερα:

(α) Σχετικά με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος  της οικογένειας, θα πρέπει να διευκρινιστεί  εάν το μάξιμουμ των €50.000 είναι καθαρό ή ακάθαρτο.
 
(β) Θα πρέπει να εξετάζεται εάν το συγκεκριμένο δάνειο, εκτός από την πρώτη κατοικία, εξασφαλίζεται και με άλλες υποθήκες καθώς και η μορφή του δανείου.   Θα πρέπει επίσης να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να μην υπάρξει καταστρατήγηση του σκοπού για τον οποίο θεσπίζεται το Σχέδιο. Ανεξάρτητα από την μορφή του δανείου, νοουμένου ότι  δεν υπάρχουν άλλες υποθήκες, αλλά μόνο η πρώτη κατοικία, θα πρέπει να εμπίπτει στο σχέδιο.  Από την εμπειρία μας στα θέματα με τις τράπεζες, αναφέρουμε ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν είναι οι απλοί μεροκαματιάρηδες,  που σε αυτούς θα πρέπει να στοχεύει η προστασία του Σχεδίου.
 
(γ)  Θα πρέπει να εξετάζεται κάτω από ποιες συνθήκες αποκτήθηκαν τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού και πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους. Άλλη είναι η περίπτωση της επένδυσης και άλλη η περίπτωση μιας κληρονομιάς. Άλλη είναι η περίπτωση ενός εξοχικού στο βουνό ή σε παραθαλάσσια πόλη και άλλη η περίπτωση ενός περίκλειστου χωραφιού χωρίς προοπτικές εκμετάλλευσης.
 
Ως εκ των πιο πάνω και δεδομένου ότι το Σχέδιο για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και κυπριακές αρχές, θα αναμένουμε ποια θα είναι η απόφαση και ποια τελική μορφή θα έχει.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα όσα έγιναν  στο Κυπριακό Κοινοβούλιο το Ιούλιο και οδήγησαν στην έγκριση των τροποποιήσεων του Νόμου για τις εκποιήσεις -  κατόπιν ικανοποίησης των απαιτήσεων των τραπεζών- , πλέον στον νόμο περιλαμβάνεται πρόνοια για καταχώρηση αίτησης έφεσης με σκοπό τον παραμερισμό της ειδοποίησης ΙΑ εάν ο οφειλέτης εγκρίθηκε για το σχέδιο Εστία, ενώ το σχέδιο δεν εγκρίθηκε ακόμη από τις αρμόδιες αρχές.  Αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι την αβέβαιη έγκριση του, οι τράπεζες ανενόχλητες μπορούν να προχωρήσουν σε εκποιήσεις.
 
Επομένως και επειδή είναι πολλά αυτά που πρέπει να διασαφηνιστούν, τροποποιηθούν ή να  βελτιωθούν, καλούμε τις τράπεζες όπως σταματήσουν άμεσα να αποστέλλουν σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ επιστολές τύπου «Ι» και «ΙΑ» για να έχουν τους Δανειολήπτες στο χέρι.  Εκείνο που πέτυχαν είναι να προσθέσουν τρομερή πίεση στα Δικαστήρια.

Καλούμε τις Τράπεζες να συνεργάζονται με τους δανειολήπτες  είτε με είτε χωρίς το Σχέδιο Εστία, προσφέρουν το χαμηλό  επιτόκιο (6 μηνών euribor +2.5% περιθώριο κέρδους) και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, αιτήματα που υποβάλλονταν εδώ και 5 χρόνια από τους δανειολήπτες.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά εάν η Βουλή δεν έδινε τόσα όπλα στα χέρια των τραπεζών.  
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)