Χούριγκαν: Κατάλληλη η στιγμή για επενδύσεις στην Κύπρο

Ιδανική χαρακτηρίζει την τρέχουσα περίοδο για επενδύσεις στην Κύπρο ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg o Τζον Χούριγκαν επισήμανε πως η κυπριακή οικονομία έχει εξέλθει της κρίσης και τα τελευταία 4 χρόνια καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης πέραν του 4%, ενώ επιβεβαίωση των καλών επιδόσεων της κυπριακής οικονομίας, όπως είπε, αποτελεί και η αναβάθμιση της σε επενδυτική βαθμίδα την περασμένη Παρασκευή από την κατηγορία junk που βρισκόταν πριν από μερικά χρόνια.
 
Πρόσθεσε πως το τραπεζικό σύστημα έχει εξυγιανθεί, η ανεργία μειώνεται και οι τιμές των ακινήτων ακολουθούν σταθεροποιητικές τάσεις και αυξάνονται, ενώ υπάρχουν αρκετές άλλες ενδείξεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Κύπρο. Τόνισε πως υπάρχουν καλές ενδείξεις για καλές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας σε αρκετούς τομείς και όχι μόνο σε αυτό του τουρισμό.
 
Παράλληλα, ο κ. Χούριγκαν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επισήμανε η επενδυτική βαθμίδα για την Κύπρο αποτελεί θέμα εμπιστοσύνης, προσθέτοντας πως ο τραπεζικός τομέας έχει συρρικνωθεί κατά το ήμισυ, τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί σημαντικά και δεν υπάρχει εξάρτηση των τραπεζών σε καταθέτες εξωτερικού.
 
Σε ό,τι αφορά το deal με το επενδυτικό ταμείο Apollo ο κ. Χούριγκαν επισήμανε πως θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για υλοποιηθεί καθώς περιλαμβάνονται αρκετές χιλιάδες δάνεια και εξασφαλίσεις, ενώ υπογράμμισε πως το Συγκρότημα κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια κατάφερε να μειώσει την έκθεση της σε ΜΕΧ από €15 δις σε €2,5 δις. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες προγραμματισμένες κινήσεις μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους σε ό,τι αφορά τα ΜΕΔ.
 
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός brexit χωρίς συμφωνία ο κ Χούριγκαν ανέφερε πως αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο λόγω των στενών δεσμών που υπάρχουν ως πρώην αγγλική αποικία, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να εξευρεθεί μία συμφωνία.
 
Αναφορικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο κ. Χούριγκαν ανέφερε πως η Κύπρος επηρεάζεται σημαντικά, ενώ διαβεβαίωσε πως η Τράπεζα Κύπρου συμμορφώνεται πλήρως με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές υποδείξεις.
 
 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου