Οι εκροές δισ. και η «πόρτα» Φρανκφούρτης στην Ερευνητική

Οι ουρές των καταθετών που οδήγησαν σε εκροές δισ., ΣΠΙ με 80-90% μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και η κατάρρευση του Συνεργατισμού που φαίνεται να έγινε για το καλό της οικονομίας, ήταν μερικά από τα όσα λέχθηκαν την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Όχι ΕΚΤ στην κατάθεση Nouy
Ωστόσο, την παράσταση κατάφερε να κλέψει η ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία ενημέρωσε ότι η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Daniele Nouy δεν προτίθεται να παρευρεθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής, παρά μόνο να απαντήσει σε γραπτές ερωτήσεις.

Όπως ανέφερε η κ. Nouy, με επιστολή της προς την Επιτροπή, ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, απολαμβάνει ασυλίας στο να δώσει μαρτυρία, όσον αφορά πράξεις που έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων της, ενώπιον των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων εθνικών Ερευνητικών Επιτροπών, σύμφωνα με το πρωτόκολλο για τα προνόμια και τις ασυλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλο που η ίδια πληροφόρησε την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιστολή της Ερευνητικής Επιτροπής, εντούτοις η ΕΚΤ αποφάσισε να μην άρει την ασυλία.

Η κ. Nouy ενημέρωσε σχετικά την Επιτροπή με επιστολή της χθες, τονίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να προτείνει κάποια ημερομηνία, κατά την οποία θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα υπάρξει λύση του προβλήματος στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου και της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

€1,6 δισ. χάθηκαν σε τρεις μήνες
Στο πλαίσιο της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην Ανώτερος Διευθυντής της ΣΚΤ, Μάριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αισθανθήκατε το τέλος του Συνεργατισμού, την περίοδο με τις ουρές καταθετών να ζητούν απόσυρση των καταθέσεών τους. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, μόνο κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 έκαναν φτερά περίπου €1,6 δισ.

Η κατάρρευση που εξυπηρετούσε την οικονομία
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι επόπτες είχαν θέσει τον πήχη πιο ψηλά από τις άλλες εμπορικές τράπεζες και ότι ήταν πιο απαιτητικοί στα χρονοδιαγράμματα επίλυσης των ΜΕΔ. «Ήθελαν να αποκρατικοποιηθεί, κάτι για το οποίο η Τράπεζα κατέβαλλε προσπάθειες, πχ μέσω ΧΑΚ», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι ήταν απόφαση των εποπτών του εξωτερικού η σημερινή κατάληξη του Συνεργατισμού, μιας και, όπως είπε, εξυπηρετούσε την οικονομία σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προ του 2013 δεδομένα του Συνεργατισμού, όταν ορισμένα ΣΠΙ είχαν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις που έφταναν το 80-90% του χαρτοφυλακίου τους.

Επειδή το ζήτησε η ΣΚΤ
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η κατάθεση Παπαδόπουλου όσο και οι καταθέσεις άλλων δύο στελεχών της ΣΚΤ, της Μαρίας Αγαθοκλέους πρώην Επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων της ΣΚΤ και Μαρίας Ιωάννου, πρώην Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερική Επιθεώρησης ΣΚΤ, έγιναν μετά από αίτημα του δικηγόρου της Τράπεζας, Χρήστου Τριανταφυλλίδη.

Παράλληλα, σύντομα θα κληθεί για κατάθεση ο Ανώτερος Διευθυντής Διαχείρισης ΜΕΔ, Βαρνάβας Κουρούνας.

Η Μαρία Αγαθοκλέους εξέφρασε την άποψη ότι η Τράπεζα θα έπρεπε να αναθέσει σε τρίτους την είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν όντως ρήτρες για penalties στην Altamira, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων. 

Ερωτηθείσα για τον λόγο για τον οποίο κλήθηκε από τη ΣΚΤ για κατάθεση, ανέφερε ότι είναι για να απαντήσει ζητήματα τεχνικής φύσεως, διευκρινίζοντας ότι δεν της λέχθηκε από πλευράς Τράπεζας να πει ο,τιδήποτε.

Συνεχίζουν με Διονυσίου
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη η κατάθεση του Προϊστάμενου της Μονάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών, Διονύση Διονυσίου, με την οποία θα συνεχιστούν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο κ. Διονυσίου είχε δεχθεί τα πυρά του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη ενώπιον της Επιτροπής, τονίζοντας ότι   εκτός από τα επιδόματα που λαμβάνει για τις υπερωρίες του στο Υπουργείο Οικονομικών, παίρνει παράλληλα και €25,000 ως επίδομα από τον Συνεργατισμό για τη συμμετοχή του ως παρατηρητή στις συνεδρίες της Επιτροπείας του. Συνεργατισμού.

Διαβάστε ακόμα: Οδυσσέας: Ο Διονυσίου παίρνει επίδομα €25.000 από τον Συνεργατισμό

Πρόκειται για τους Μάριο Παπαδόπουλο, πρώην Ανώτερο Διευθυντή της ΣΚΤ, Μαρία Αγαθοκλέους πρώην Επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων της ΣΚΤ και Μαρία Ιωάννου, πρώην Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερική Επιθεώρησης ΣΚΤ.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ