Δεν θα καταθέσει η Νουί στην Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

InBusinessNews  14/09/2018 11:23
Δεν θα καταθέσει η Νουί στην Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

Δεν θα καταθέσει η Νουί στην Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

InBusinessNews  14/09/2018 11:23
Δεν θα καταθέσει ενώπιον της Ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος η  επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί. 

RELATED ARTICLES


 
Σε ανακοίνωσή της η Ερευνητική Επιτροπή τονίζει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της άφησε να νοηθεί ότι η κ. Nouy θα ήταν διατεθειμένη να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα, μέσω της ΚΤΚ μεταφέρθηκε στην Επιτροπή το μήνυμα ότι η κ. Nouy ή αντιπρόσωπός της θα ήθελαν από πριν να γνωρίζουν τις θεματικές ενότητες των ερωτήσεων που θα υποβληθούν, έτσι ώστε να υπάρξει η σχετική προετοιμασία.
 
Ωστόσο, με λύπη της η Ερευνητική Επιτροπή έλαβε χθες το μεσημέρι επιστολή από την κ. Nouy, η οποία ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να προτείνει κάποια ημερομηνία, κατά την οποία θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.
 
Στην επιστολή της προς την Ερευνητική Επιτροπή, η κα Νουί αναφέρει ότι ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου απολαμβάνει ασυλίας στο να δώσει μαρτυρία όσον αφορά πράξεις που έχουν τελεσθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων της ενώπιον εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων και  εθνικών ερευνητικών επιτροπών, σύμφωνα με το πρωτόκολλο για τα προνόμια και τις ασυλίες της ΕΕ. Συνεπώς, προσθέτει, δεν είναι σε θέση να προτείνει ημερομηνία εμφάνισης της ενώπιον της Επιτροπής.  "Πληροφόρησα την εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ για την επιστολή σας και η ΕΚΤ αποφάσισε να μην άρει την ασυλία", συμπληρώνει. Προσθέτει ότι παραμένει πρόθυμη να απαντήσει γραπτώς σε συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες θα της θέσει η Ερευνητική Επιτροπή.
 
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής διέπονται από τον περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο, ΚΕΦ. 44. Συγκεκριμένα το άρθρο 7 (β) του ΚΕΦ. 44 αναφέρει ότι οποιαδήποτε μαρτυρία είτε γραπτή είτε προφορική πρέπει να δοθεί ενόρκως. Επομένως, αυτό που προτείνεται από την κ. Nouy δεν αποτελεί λύση σε αυτό που η Ερευνητική Επιτροπή επιδιώκει. Καταληκτικά, η Ερευνητική Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα υπάρξει λύση του προβλήματος στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου και της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Επιτροπής ήταν η επίτευξη λήψης κατάθεσης από την κα Νουί, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης. Η κατάθεση της θα ήταν σημαντική, με δεδομένο το γεγονός ότι πολλοί μάρτυρες απέδωσαν στον SSM πιέσεις για την πώληση του καλού κομματιού της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

 

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας