Ερευνητική: Το deal με Ελληνική και το παρασκήνιο

Την αίσθηση τους ότι υπό τις υπό τις περιστάσεις, η τελική συμφωνία με την ελληνική ήταν προς το συμφέρον της οικονομίας και του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, μετέφεραν ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του συνεργατισμού δύο μάρτυρες, οι οποίες τη δεδομένη περίοδο βρίσκονταν στη Επιτροπεία της ΣΚΤ. 

Το νυν μέλος της Επιτροπείας και Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Ερευνών και ΕΕ, Γιώργος Παντελή τόνισε ότι η τελική κατάληξη της συμφωνίας ήταν προς το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας, και του δημοσίου, καθώς όπως είπε, μετά τις εξελίξεις αυτές σταθεροποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία, κάτι το οποίος καταδεικνύεται από τις επόμενες τρεις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παντελή είπε ότι ο επόπτης (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ήθελε την εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και πίεζε τα πιστωτικά ιδρύματα να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι κύριο μέλημα του επόπτη ήταν να υπάρχει ένα σταθερό πιστωτικό σύστημα με κεφάλαια και να μην υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Επόπτης "είχε ως στόχο επίσης την περαιτέρω συγχώνευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος για να δημιουργηθούν πιο μεγάλες και ισχυρές τράπεζες για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις και για αυτό βλέπουμε αυτές τις αποφάσεις".

Αναφορικά με τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού, ο κ. Παντελή, εκφράζοντας προσωπική άποψη, είπε ότι η κατάρρευση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα οφείλεται σε προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί από το παρελθόν. Αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που υπήρχαν όπως είναι μεταξύ άλλων, ο ανεπαρκής εποπτικός μηχανισμός που υπήρχε πριν το 2013 με αποτέλεσμα να μην δίδονται οι σωστές καθοδηγήσεις προς στον Συνεργατισμό, το αποκεντρωμένο πλαίσιο διακυβέρνησης και η πλειάδα ανεξάρτητων ΣΠΙ, η μη ύπαρξη κριτηρίων παραχώρηση δανείων και ο κοινωνικός ρόλος του Συνεργατισμού με την παραχώρηση δανείων σε κοινότητες και σε σωματεία, χωρίς να αξιολογούν την δυνατότητα αποπληρωμής, κάτι που δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο αρκετά δύσκολο να το διαχειριστείς.

Ανέφερε ότι ο εποπτικός μηχανισμός που υπήρχε πριν το 2013 ήταν ανεπαρκής και δεν δίδονταν οι σωστές καθοδηγήσεις προς στον Συνεργατισμό.
 
Είπε ακόμη ότι στην πορεία διαφάνηκε ότι οι εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου δεν ήταν επαρκείς και ότι άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην διόγκωση του προβλήματος ήταν η απουσία μηχανογραφικών συστημάτων και ενός πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ. Ανέφερε επίσης ότι τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού ήταν ήδη πολύ ψηλά πολύ πριν την κρίση του 2013 με τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ήταν ήδη 40%.

Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Γιώργου Αρέστη εάν επιβεβαιώνει τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος στη δική του κατάθεση είχε κάνει λόγο για μια εμμονή προώθησης της διαδικασίας επίδοσης των δωρεάν μετοχών προς τους μετόχους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο κ. Παντελή απάντησε αρνητικά. Απαντώντας στο κατά πόσο θα αποφευγόταν η μεγάλη εκροή καταθέσεων αν η προσπάθεια για εξεύρεση επενδυτή ξεκινούσε νωρίτερα, τόνισε ότι «οι εκροές ξεκίνησαν μόλις την ημέρα που ανακοινώθηκε η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών».

Α. Χαραλάμπους: Υπό τις περιστάσεις καλύτερη επιλογή η Ελληνική
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατάθεση του Ανδρέα Χαραλάμπους, νυν μέλους της Επιτροπείας της ΣΚΤ και Διευθυντή του τομέα Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Χαραλάμπους επανέλαβε τη θέση ότι το deal με την Ελληνική Τράπεζα ήταν η καλύτερη επιλογή υπό τις περιστάσεις. 

Όπως εξήγησε, οι ευρωπαϊκές αρχές πίεζαν προς την κατεύθυνση της πώλησης της ΣΚΤ, καθώς, όπως εξήγησε, πέραν του ότι η πρόοδος της Συνεργατικής δεν ήταν επαρκής, το πλαίσιο γινόταν όλο και πιο απαιτητικό.  Όπως εξήγησε, ο επόπτης είχε τη λογική ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πιο βιώσιμο σχήμα για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, κάτι που στη δεδομένη περίπτωση θα επιτυγχάνετο μέσα από την απορρόφηση του καλού κομματιού του συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Πρόσθεσε ότι με την πώληση της ΣΚΤ άρχισε να παρατηρείται βελτίωση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα του Συνεργατισμού, σημείωσε ότι πάντοτε αντιμετωπίζονταν προβλήματα διακυβέρνησης και ποιότητας χαρτοφυλακίου. Παρά το γεγονός ότι από το 2013 και μετά έγινε πρόοδος, εντούτοις ο επόπτης έκρινε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. 

Ο κ. Χαραλάμπους υπενθύμισε ότι όταν αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ με €1,5 δις, ο στόχος ήταν να καλυφθούν τα κεφάλαια  στο 9%. Σταδιακά, πρόσθεσε, το 2015 εισήλθε ο πυλώνας 2 ο οποίος απαιτούσε αύξηση κεφαλαίων, βασιζόμενος στην αξιολόγηση των τραπεζών. Το 2017, πρόσθεσε, ζητήθηκε αύξηση κεφαλαίων στο 14% δημιουργώντας  νέες απαιτήσεις.

Ο μάρτυρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο μέλλον οι κεφαλαιουχικές ανάγκες που θα απαιτηθούν από τις τράπεζες θα είναι διπλάσιες από τις σημερινές (14,5%). Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι στο μέλλον ο εγχώριος τραπεζικός τομέας θα οδηγηθεί σε συγχωνεύσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Σε αυτή τη λογική ενέταξε και την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας από την τράπεζα Κύπρου

Σε ότι αφορά το θέμα της συνεργασίας της ΣΚΤ με την Altamira ο κ. Χαραλάμπους απάντησε ότι η συνεργασία θα συνεχισθεί έως ότου η νέα οντότητα που θα δημιουργηθεί μετά το διαχωρισμό της ΣΚΤ, θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα της βήματα. 
 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας