Τρ. Κύπρου: Φαβορί η Apollo για χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται, όπως όλα δείχνουν, ο διαγωνισμός πώλησης για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας Κύπρου, ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ (project Helix).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, φαβορί για να αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής και να πάρει περίοδο αποκλειστικής διαπραγμάτευσης είναι η Apollo Global Management, καθώς η δεσμευτική της προσφορά φέρεται να έχει κριθεί από το σύμβουλο πώλησης και την τράπεζα ως η καλύτερη από τις τρεις που κατατέθηκαν.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πώληση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με εξαίρεση τα καταναλωτικά.

Αξιόπιστο ενδιαφέρον, όμως, εκδηλώθηκε για δύο από τα τρία προς πώληση υπο-χαρτοφυλάκια (το μεγάλο και το μεσαίο σε αξία εξασφαλίσεων), με αποτέλεσμα το project Helix να επικεντρωθεί σε αυτά.

Αν υπάρξει συμφωνία, είτε με την Apollo, είτε με τις Lone Star ή PIMCO που επίσης κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, θα πρόκειται για συναλλαγή «μαμούθ» για τα δεδομένα της Τράπεζας Κύπρου (σ.σ. στο τέλος του 2017 τα NPEs ανερχόταν σε 8,8 δισ. ευρώ) και της κυπριακής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι μαζί με το χαρτοφυλάκιο ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα να πάρει και έτοιμη πλατφόρμα διαχείρισης με περίπου 350 εργαζόμενους. Στόχος είναι η πώληση να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του χαρτοφυλακίου είναι ότι η ονομαστική του αξία αγγίζει το ένα τέταρτο του κυπριακού ΑΕΠ. Το μέγεθός του αποτελεί και τον πρώτο παράγοντα δυσκολίας του εγχειρήματος, σύμφωνα με στελέχη private equity funds καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε μια μικρή οικονομία και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια ενεργητικής διαχείρισης για να ανακτηθεί το ποσό που θα πληρώσει ο αγοραστής.

Από την άλλη δεν είναι βέβαιο ότι οι προσφερόμενες τιμές θα γίνουν αποδεκτές από την Τράπεζα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διαγωνισμός για την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα και οικόπεδα που έτρεξε η Τράπεζα Κύπρου πέρυσι τον Μάιο κηρύχθηκε άγονος, παρότι υπήρχε μια προσφορά.

Ο λόγος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η ζημία που θα έγραφε η τράπεζα καθώς το προσφερόμενο τίμημα υπολειπόταν της ανακτήσιμης αξίας. Έκτοτε, βεβαίως, η τράπεζα σχημάτισε πρόσθετες προβλέψεις και απομειώσεις (942 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2017).

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS