Συντεχνίες: Μονομερή ενέργεια θα προκαλέσει αντιδράσεις στην ΣΚΤ

Την ετοιμότητά τους για διάλογο εξέφρασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια γεφύρωσης της διαφοράς και αποφυγής του αδιεξόδου, αναφορικά με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, που θα εφαρμοστεί στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για αποχώρηση 900 υπαλλήλων, στο πλαίσιο των διαδικασιών απορρόφησης του «καλού» Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα.
 
Μετά από κοινή συνεδρία τους, οι συντεχνίες ΣΕΚ ΟΙΥΚ, ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισαν να καλέσουν τον ιδιοκτήτη (Υπουργό Οικονομικών) και τη Διεύθυνση της Τράπεζας να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια, η οποία θα προκαλέσει την άμεση και δυναμική αντίδραση των εργαζομένων.
 
Επίσης, αποφάσισαν να συγκληθεί εκ νέου την προσεχή Τετάρτη (25/7/2018) συνδιάσκεψη αντιπροσώπων, για υλοποίηση των προηγούμενων αποφάσεων, για λήψη δυναμικών μέτρων με βάση τις πρόνοιες των καταστατικών των Συντεχνιών, σε περίπτωση που μέχρι την Τρίτη δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε θετικές εξελίξεις.
 
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία, ο  ΓΓ της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, Σάββας Τούλουπος, είπε πως έχουν προβεί σε μια ενδελεχή ενημέρωση των πρώτων στελεχών των τριών συντεχνιών που απαρτίζουν την επιτροπή διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι μετά από πολύ προβληματισμό και διάλογο κατέληξαν πρώτον να καλέσουμε τον ιδιοκτήτη και τη Διεύθυνση της Τράπεζας «και να εκφράσουμε τη διάθεση μας από τώρα και στο εξής συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου ότι είμαστε έτοιμοι να πάμε σε διάλογο σε μια προσπάθεια γεφύρωσης της διαφοράς και αποφυγής του αδιεξόδου».

Όπως είπε, «σε περίπτωση που γίνουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες από πλευράς της τράπεζας, δηλαδή να ανακοινωθεί το σχέδιο, χωρίς τη συγκατάθεση μας τότε η αντίδραση μας θα είναι άμεση με δυναμικά μέτρα», για να σημειώσει ότι «εάν μέχρι την Τρίτη δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, τότε την Τετάρτη συνέρχεται εκ νέου το κλαδικό μας συμβούλιο και αποφασίζει για την υλοποίηση προηγούμενης μας απόφασης για τη λήψη δυναμικών μέτρων».

«Αναμένουμε», είπε, «ότι θα έχουμε ανταπόκριση, ούτως ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα προσφέρει μια πρόταση, μια λύση προς την κατεύθυνση της επίλυσης της όλης διαφοράς τόσο προς το συμφέρον των εργαζομένων όσο  και γενικότερα της οικονομίας και του τόπου».

Επιπλέον, είπε ότι τυχόν  δυναμικά μέτρα θα αποφασιστούν στη Σύνοδο της Τετάρτης.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει με το έναν ή τον άλλο τρόπο και ότι πρέπει να κλείσει μια συμφωνία, ο κ. Τούλουπος είπε: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα συνδικαλιστικό πρόβλημα. Προσπαθήσαμε χθες, έχουμε υπερβάλει εαυτόν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ζητήσαμε διάλειμμα και παρακαλέσαμε τους συναδέλφους της ΕΤΥΚ, αν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να υποβάλουμε μια κοινή πρόταση προς αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, όπως δημιουργείται, είτε τα αποτελέσματα είναι θετικά είτε είναι αρνητικά. Δηλαδή, να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τυχόν συμφωνία ή διαφωνία».

«Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Οι συνάδελφοι ακολουθούν μια δική τους πορεία για τους δικούς τους λόγους. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τον οποιοδήποτε να συνεργαστεί μαζί μας όμως εμείς θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας για το καλό των εργαζομένων και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους το Συνδικαλιστικό Κίνημα να είναι ενωμένο και να δώσει από κοινού τη μάχη», ανέφερε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ ΟΙΥΚ, Ελισσαίος Μιχαήλ, είπε ότι « τόσο ο ΥΠΟΙΚ όσο και το Συμβούλιο της Τράπεζας πρέπει να δουν και να ξανασκεφτούν τις προτάσεις, τις οποίες έχουν βάλει στο τραπέζι, ώστε να είναι το σχέδιο αποτελεσματικό για να αποχωρήσουν τα 900 άτομα».
 
Επίσης, δήλωσε ότι ξεκάθαρα το συνδικαλιστικό κίνημα είναι στη διάθεσή τους οποιαδήποτε στιγμή, ώστε να βρεθεί λύση, ωστόσο, είπε πως θέλουν και από τη δική τους πλευρά να ακούσουν κάποιες διαφοροποιημένες προτάσεις.

«Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «να καλέσουμε και τους συναδέλφους της ΕΤΥΚ να συμμετέχουν στο μέτωπο, το οποίο έχουμε σχηματίσει ως συνδικαλιστικό κίνημα, για το καλό των εργαζομένων στο συνεργατικό κίνημα και στην εξεύρεση λύσεων».  

Ο Ανώτερος Μόνιμος Γραμματέας ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέας Λουκά, είπε πως «το επείγον του θέματος και εκείνο που είναι ξεχωριστής σημασία είναι ότι εμείς δηλώνουμε ετοιμότητα να πάμε σε ένα διάλογο με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και τον ιδιοκτήτη, με στόχο να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις θέσεις, για να πάμε σε ένα συμφωνημένο σχέδιο εθελούσια αποχώρησης του προσωπικού και να επιτευχθεί ο γενικότερος στόχος».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν δεν το καταφέρουμε θα είμαστε συνυπεύθυνοι», προσθέτοντας πως «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια ελλοχεύει κινδύνους. Όπως έχει λεχθεί η λήψη απεργιακών μέτρων ή εξαγγελία μονομερώς ενός σχεδίου δεν πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τον επιδιωκόμενο στόχο γι’ αυτό και προσβλέπουμε σε μια νέα συνάντηση με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία. Το να καταφύγουμε σε δυναμικά μέτρα είναι θέμα καταστατικών προνοιών που πρέπει να εγκριθούν από έκτακτες συνεδρίες των συλλογικών μας σωμάτων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου