EKK: Κατευθυντήριες γραμμές για καταλληλότητα μελών ΚΕΠΕΥ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει υιοθετήσει τις κοινές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών («ΕΑΚΑΑ») και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών («ΕΑΤ»), σχετικά με την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μελών του διοικητικού οργάνου και των προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις.

Πεδίο Εφαρμογής
Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές εφαρμόζονται στα πιστωτικά ιδρύματα όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, στις μικτές χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 21 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, στις επιχειρήσεις επενδύσεων όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 1 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ και στις χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 20 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013. Οι κατευθυντήριες γραμμές εφαρμόζονται επίσης και στις εθνικές αρμόδιες εποπτικές αρχές.
 
Σκοπός
Στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζονται οι απαιτήσεις όσον αφορά την καταλληλότητα των μελών του διοικητικού οργάνου πιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων επενδύσεων, χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών και μικτών χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχών και, ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 91 παράγραφος 12 της οδηγίας 2013/36/ΕΕ2 και το άρθρο 9 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 2014/65/ΕΕ3, οι έννοιες της αφιέρωσης επαρκούς χρόνου, της ειλικρίνειας, ακεραιότητας και ανεξάρτητης βούλησης ενός μέλους του διοικητικού οργάνου, των συνολικά επαρκών γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών του διοικητικού οργάνου και των επαρκών ανθρώπινων και χρηματοοικονομικών πόρων που αφιερώνονται για την εισαγωγική κατάρτιση και εκπαίδευση των μελών του διοικητικού οργάνου. Η έννοια της διαφοροποίησης που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή των μελών του διοικητικού οργάνου προσδιορίζεται επίσης σύμφωνα με τα προαναφερθέντα άρθρα.

Στις κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζονται επίσης απαιτήσεις σχετικά με την καταλληλότητα των επικεφαλής των λειτουργιών του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του ανώτερου οικονομικού διευθυντή των πιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων επιχειρήσεων επενδύσεων, σε περίπτωση που δεν είναι μέλη του διοικητικού οργάνου, και άλλων προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις, σε περίπτωση που προσδιορίζονται από τα εν λόγω ιδρύματα σύμφωνα με μια προσέγγιση βάσει κινδύνου, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων διακυβέρνησης που αναφέρονται στα άρθρα 74 και 88 της οδηγίας 2013/36/ΕΕ, καθώς και στο άρθρο 9 παράγραφοι 3 και 6 και στο άρθρο 16 παράγραφος 2 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ, και σχετικά με τις συναφείς διαδικασίες αξιολόγησης, τις πολιτικές και τις πρακτικές διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της ανεξαρτησίας που εφαρμόζεται σε ορισμένα μέλη του διοικητικού οργάνου υπό την εποπτική του αρμοδιότητα.
 
Εφαρμογή
Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές είναι σε ισχύ από τις 30 Ιουνίου 2018. Η ΕΚΚ έχει υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές στο σύνολό τους, εκτός από τα μέρη των παραγράφων 170-198 που αφορούν στην αξιολόγηση των κατόχων συγκεκριμένων καίριων θέσεων από την ΕΚΚ.

Η ΕΚΚ θα εκδώσει σχετικό έγγραφο συζήτησης αναφορικά με την αξιολόγηση των κατόχων καίριων θέσεων από την ΕΚΚ.

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)