Οι εποπτικές προτεραιότητες της Κεφαλαιαγοράς

Τις απαιτήσεις σχετικά με τις αγορές χρηματοοικονομικών μέσων (MiFID II requirements), τα έγγραφα βασικών πληροφοριών που αφορούν συσκευασμένα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές (PRIIP requirements), τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα (EMIR requirements), καθώς και απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας, θέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ως κύριους τομείς προτεραιότητας για τις δράσεις και δραστηριότητες της για το δεύτερο εξάμηνο του 2018. 

Κύρια προτεραιότητα για την Κεφαλαιαγορά θα είναι η αξιολόγηση της υιοθέτησης από τις ΚΕΠΕΥ των νέων απαιτήσεων της ευρωπαϊκής οδηγίας MiFID II.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τα σχέδια δράσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 δίνουν έμφαση στη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης των ΚΕΠΕΥ με τις απαιτήσεις της MiFID II, παρακολουθώντας την πρόοδο και παρέχοντας τους βοήθεια κατά τη φάση εφαρμογής των απαιτήσεων. 

Συγκεκριμένα, επιτόπιοι έλεγχοι, πλήρης αξιολόγηση των κινδύνων και θεματικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν για να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.
Ειδικότερα, οι απαιτήσεις της MiFID II, στις οποίες η ΕΚΚ θα επικεντρωθεί και θα εποπτεύσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, περιλαμβάνουν 
οργανωτικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων διακυβέρνησης, αντιπαροχές, αμοιβές, κόστος και χρεώσεις πελατών, συμβατότητα προϊόντων/ υπηρεσιών, βέλτιστη εκτέλεση εντολών, πληροφορίες απευθυνόμενες στους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων, καθώς επίσης και αναφορά συναλλαγών και διαφάνεια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018, η ΕΚΚ διενέργησε θεματικούς ελέγχους για τις απαιτήσεις της διακυβέρνησης του προϊόντος (product governance) σύμφωνα με τη MiFID II, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση και εδραίωση της ακεραιότητας της αγοράς και της προστασίας των δικαιωμάτων των πελατών. 

Όπως αναφέρεται, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τα ευρήματα της σε εύθετο χρόνο.

Απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας
Εξάλλου, η ΕΚΚ θα δώσει έμφαση στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας των ΚΕΠΕΥ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις.

Μεταξύ άλλων, οι βασικοί τομείς της εποπτείας της ΕΚΚ για τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας των ΚΕΠΕΥ, θα επικεντρωθούν στη διαφύλαξη των κεφαλαίων των πελατών, διαχείριση κινδύνων, όπως επίσης και στην κεφαλαιακή επάρκεια (Pillar I, Pillar II, ICCAP).

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου