Δήμητρα: Διευκρινίσεις για συμφωνία με Ελληνική

Συμπληρωματική ανακοίνωση εξέδωσε η Δήμητρα Επενδυτική μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με σκοπό την πλήρων ενημέρωση των μετόχων και του ευρύτερου επενδυτικού κοινού.

Συγκεκριμένα, η Δήμητρα σημειώνει πως στο πλαίσιο της προτεινόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, ύψους €150 εκατ. μέσω εξάσκησης των υφιστάμενων δικαιωμάτων προτίμησης, η Δήμητρα έχει υπογράψει συμφωνία εγγραφής μετοχών με την Ελληνική για €72,28 εκατ.

Η συμφωνία ορίζει τα εξής:
- Η Δήμητρα δεσμεύεται να εξασκήσει το αναλογικό ποσοστό των δικαιωμάτων προτίμησης της κατά τον πρώτο γύρο προσφοράς σε όλους τους μετόχους. Η Δήμητρα κατέχει σήμερα το 10,05% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής.

- Στο βαθμό που οι κάτοχοι των δικαιωμάτων προτίμησης δεν έχουν εξασκήσει τα δικαιώματα αυτά, η Ελληνική υποχρεούται να διαθέσει κατά προτεραιότητα στην Δήμητρα αριθμό μετοχών, ώστε η Δήμητρα να έχει στην κατοχή της ποσοστό τουλάχιστον 20,1% μετά την ολοκλήρωση της αύξηση κεφαλαίου (νοουμένου ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός αδιάθετων μετοχών – σε αντίθετη περίπτωση η Δήμητρα θα έχει μικρότερο ποσοστό από 20,1%).

- Στη συνέχεια εφόσον υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες μετοχές που παραμένουν προς διάθεση μετά και από την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης, θα μπορούν να διατεθούν στη Δήμητρα κατά την διακριτική ευχέρεια της Ελληνικής, μέχρι συνολικού ποσού €72,28 εκατ.

Η συνολική επένδυση της Δήμητρα για αγορά μετοχών της Ελληνικής στην βάση της Συμφωνίας θα μπορεί να κυμανθεί μεταξύ €15,08 εκατ. και €72,28 εκατ., αναλόγως του βαθμού που οι κάτοχοι των δικαιωμάτων προτίμησης θα έχουν εξασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν. Αναλόγως, το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής που θα έχει η Δήμητρα θα μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 10,05% και 29,85%.

Η Δήμητρα θα καλύψει την εξάσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης που θα της διατεθούν στη βάση της Συμφωνίας, με σειρά προτεραιότητας ως εξής:
  • Από ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα ύψους €40 εκατ.
  • Από τραπεζικές διευκολύνσεις, μέχρι €13 εκατ., στο βαθμό που θα καταστεί αναγκαίο, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο.
  • Από δανειοδότηση μέχρι και το ποσό των €20 εκατ. από την εταιρεία Logicom Public Ltd, στον βαθμό που θα καταστεί αναγκαίο, με όρους που έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια της συνήθους εμπορικής πρακτικής.

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος