Στην Ολομέλεια στις 29 Ιουνίου ο Συνεργατισμός

Το ζήτημα της πώλησης του Συνεργατισμού θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στη συνεδρία της 29ης Ιουνίου, αφού προηγηθεί συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Πέμπτη 28 Ιουνίου στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για να ενημερώσει το σώμα για την επιτευχθείσα συμφωνία.
 
Η συζήτηση των εξελίξεων στο Συνεργατισμό από την Ολομέλεια της Βουλής και την Επιτροπή Ελέγχου τέθηκε στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων, η οποία και όρισε τις ημερομηνίες συζήτησης.
 
Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου το θέμα είναι από τον Αύγουστο που ενεγράφη από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη.
 
Στη Σύσκεψη Αρχηγών το ζήτημα ηγέρθη από το ΑΚΕΛ και «πέρασε» από την Ολομέλεια με πλειοψηφία των κομμάτων.
 
 Η Σύσκεψη Αρχηγών δεν υιοθέτησε εισήγηση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα να ανατεθεί σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα η αξιολόγηση της συμφωνίας για πώληση του Συνεργατισμού.
 
Σε δηλώσεις μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών,  ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι ζήτησε να διενεργηθεί μελέτη από τεχνοκράτες,  επί της συμφωνίας πώλησης του Συνεργατισμού.
 
«Αντ΄ αυτού θα αρκεστούμε σε πολιτικές και κομματικές κριτικές», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι ζήτησε με επιστολή του από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου η Βουλή αναθέσει σε διμελή ή τριμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών να αξιολογήσει τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.
 
«Να μελετήσει δηλαδή κατά πόσο οι οικονομικοί όροι είναι δίκαιοι κατά πόσο κερδίζει ή ζημιώνει το δημόσιο και κατά πόσο αυτή η συμφωνία είναι μεροληπτική προς όφελος της εμπορικής τράπεζας», διευκρίνισε.
 
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας εξέφρασε λύπη επειδή τελικά δεν υιοθετήθηκε η εισήγηση του, παρατηρώντας ότι επίσημα δεν έχει απορριφθεί, με  την πλειοψηφία των κομμάτων να καταλήγει για εγγραφή του θέματος  στο κεφάλαιο Δ.
 
«Αυτό που εγώ ζητώ είναι εξέταση της συμφωνίας’», συνέχισε προσθέτοντας ότι πωλήθηκε κρατική περιουσία και πρέπει να διερευνηθεί αν είναι ετεροβαρής ή δίκαια.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι στο πλαίσιο του θέματος που προωθείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, θα συζητηθεί η συμφωνία πώλησης της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, οι επιπτώσεις της συμφωνίας στην οικονομία και στους δανειολήπτες, καθώς και ότι προηγήθηκε σε σχέση με τον Συνεργατισμό πριν φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση.
Είπε ακόμα πως θέση των Οικολόγων είναι ότι η όποια έρευνα πραγματοποιηθεί, πρέπει να είναι διεισδυτική και να αποδίδει ευθύνες.
 
Ο κ. Περδίκης διατύπωσε τη θέση [ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες φέρει η Κυβέρνηση που διαχειρίστηκε τον Συνεργατισμό από το 2015.
 
 «Θα ζητήσουμε να αναδειχθούν και οι ευθύνες των κομμάτων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των δανείων στα πολιτικά πρόσωπα αλλά και οι ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης και διοίκησης του Συνεργατισμού, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λαγκάρντ: Σύντομα η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ εκτός απροόπτου
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις τράπεζες-Συγκριτικό πλεονέκτημα τα δεδομένα
Ανάλυση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Ο διαφορετικός αντίκτυπος στις οικονομίες από τα υψηλά επιτόκια
Ν. Χριστοδουλίδης: Η αξία της δημιουργίας οικογενειακού προϋπολογισμού και σωστής οικονομικής διαχείρισης(vid)