H σύνθεση ΕΠΑ ακυρώνει πρόστιμο €19,7 εκατ.

Ακυρώθηκε από το  Διοικητικό Δικαστήριο την Τετάρτη (20 Ιουνίου) τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) ύψους €18 εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου και €1,7 εκατ. στη θυγατρική της JCC. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ», το δικαστήριο εντόπισε την ύπαρξη ιδιάζουσας σχέσης μέλους της ΕΠΑ με την Τράπεζα Κύπρου, κάτι που όπως σημειώνει στην απόφαση του κλονίζει το τεκμήριο της αμεροληψίας κατά τη λήψη της απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρόστιμα της ΕΠΑ που άγγιζαν συνολικά το ποσό των €31 εκατ. επιβλήθηκαν τον Ιανουάριου του 2016 σε οκτώ συνολικά εμπορικές τράπεζες και στην JCC, μετά από επταετή εξέταση καταγγελίας που είχε κάνει η FBME Card Services για παρεμπόδιση της να εισέλθει στον ανταγωνισμό της διαχείρισης των πράξεων πληρωμών με κάρτες.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δικηγόροι της Τράπεζας Κύπρου, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της καταγγελίας και της λήψης της απόφασης της ΕΠΑ, το μέλος της επιτροπής Χάρης Παστελλής είχε υποβάλει αίτημα για αναδιάρθρωση οικιστικού δανείου του επικαλούμενος μεταξύ άλλων αυθαίρετες αυξήσεις της Τράπεζας. Ο κ. Παστελλής είχε ανταλλάξει διάφορες επιστολές με την Τρ. Κύπρου χρησιμοποιώντας της ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΠΑ, ενώ όπως προκύπτει από τα τεκμήρια που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, το εν λόγω μέλος της ΕΠΑ είχε σταματήσει να πληρώνει το δάνειό του, το οποίο παρουσίαζε καθυστερήσεις, σε μια προσπάθειά του, όπως απορρέει από τη φρασεολογία των επιστολών, να ασκήσει πιέσεις για αναδιαρθρώσεις.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν και επιστολές της τράπεζας που τον καλούσε να διευθετήσει τις εκκρεμότητες διαφορετικά θα προέβαινε σε λήψη νομικών μέτρων. Μάλιστα, λίγο πριν την κοινοποίηση της απόφασης της ΕΠΑ για τα πρόστιμα των €31 εκατ., αγωγές της τράπεζας είχαν ήδη καταχωρισθεί εναντίον του.

Στην απόφαση του το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι αποτελεί θεμελιακή αρχή του διοικητικού δικαίου ότι δεν μετέχουν στη σύνθεση και λειτουργία διοικητικού οργάνου πρόσωπα των οποίων ως εκ της σχέσης τους με πρόσωπα ή πράγματα η συμμετοχή δημιουργεί αμφιβολία ως προς το αμερόληπτο της κρίσης τους. «Στη βάση των όσων έχουν κατατεθεί […] ενώπιον του δικαστηρίου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του συγκεκριμένου μέλους της επιτροπής με τους αιτητές. Όπως έχει αναφερθεί, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της προσβαλλόμενης απόφασης, με αφετηρία την προφορική ακρόαση ενώπιον της ΕΠΑ για εξέταση πιθανολογούμενης παράβασης της σχετικής νομοθεσίας, μέχρι την επιβολή των διοικητικών προστίμων, οι σχέσεις τους μέλους της ΕΠΑ κ. Παστελλή με την Τρ. Κύπρου ήταν τεταμένες, σε βαθμό που στη συνέχεια τα επαπειλούμενα δικαστικά μέτρα έλαβαν χώρα με αγωγές εναντίον του. Συνεπώς», καταλήγει το δικαστήριο, κλονίζεται το τεκμήριο της αμεροληψίας και η απόφαση της ΕΠΑ ακυρώνεται.


 

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων