Ο ΠτΔ ανακοινώνει έρευνα για το Συνεργατισμό

Τη διεξαγωγή έρευνας για το μεγάλο φαγοπότι στο συνεργατισμό και τα όσα διαχρονικά διαμείφθηκαν για να φτάσει στη σημερινή απορρόφηση του από άλλη τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
 
Το στίγμα της πρόθεσης του  δόθηκε ήδη μέσω απάντησης του σε δημοσιογράφους αναφορικά με το επιτακτικό αίτημα της αντιπολίτευσης για έρευνα επί του θέματος. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε χαρακτηριστικά πως «θα περιμένουμε μέχρι αύριο», με τις πληροφορίες να τον θέλουν να δίνει οδηγίες για διενέργεια έρευνας σε ό,τι αφορά τον Συνεργατισμό. 
 
Οι λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθεί η έρευνα και από ποιους δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει.  Πάντως, δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος προσανατολίζεται να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας από ξένο οίκο εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία του αποτελέσματος και να μην υπάρξει αμφισβήτηση.  
 
Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο το ποια θα είναι η υπό διερεύνηση περίοδος. Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι η έρευνα θα καλύπτει μια ευρεία περίοδο, που θα ξεκινά πριν το 2013, έτσι ώστε να διαφανεί για ποιους λόγους την περίοδο εκείνη ο Συνεργατισμός είχε ανάγκη την πίστωση €1,5 δισ. για ενίσχυση.
 
Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρος Προδρόμου, μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, εστίασε στα γεγονότα πριν το 2013, τονίζοντας πως οι χορηγήσεις που δόθηκαν μετά το 2014 και με τη νέα μορφή που είχε πάρει ο Συνεργατισμός, αποτελούν στο σύνολο τους εξυπηρετούμενα δάνεια.  «Από πλευράς κυβέρνησης θέλουμε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, το 2013 φτάσαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση με €7,5 δις μη εξυπηρετούμενα. Αυτά τα δάνεια, θα είμαστε έτοιμοι, ένα προς ένα να τα εξετάσουμε, για δούμε ποιους και σε ποιους τα έδωσαν, με ποιους όρους και πότε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου. 
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν πίσω από τα συγκεκριμένα δάνεια βρίσκονται και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, άλλα πρόσωπα με ανάλογη θέση στην κοινωνία, καθώς επίσης και αξιωματούχοι του Συνεργατισμού. Σε ότι αφορά τη σημερινή διακυβέρνηση της ΣΚΤ, για τους χειρισμούς της οποίας έχουν δημοσίως εκφραστεί αμφισβητήσεις, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι κατά την άποψη του, ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στην προ του 2013 εποχή. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «θα διερευνηθούν όλα». 
 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας