Χ. Γεωργιάδης: Η πολιτεία περιμένει πολύ περισσότερα από τις τράπεζες

Το μήνυμα ότι η πολιτεία αναμένει πολύ περισσότερα από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φανούν αντάξιες των προσδοκιών, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
 
Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι πολίτες αναμένουν ότι οι τράπεζες θα σταματήσουν τις όποιες μεμψιμοιρίες, θα μεταρρυθμίσουν τις δικές τους δομές και διαδικασίες, θα κυνηγήσουν τους κακοκπληρωτές, όπως επίσης θα λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που τους αναλογούν.
 
«Αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν με τρόπο που να αφήνει πίσω τις σκιές της αδιαφάνειας και των στρεβλώσεων», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «κοινός μας στόχος ένα τραπεζικό σύστημα ισχυρό, υγιές και ωφέλιμο, αυτό χρωστούμε στους πολίτες μας».
 
Λήφθηκαν δύσκολες αποφάσεις
Αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν τη συμφωνία ανάμεσα σε Συνεργατισμό και Ελληνική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να λάβει αυτές τις μέρες δύσκολες μη δημοφιλείς αποφάσεις που οδηγούν σε σαφώς ισχυροποιημένο και ασφαλές τραπεζικό σύστημα. «Αποφάσεις που αποτρέπουν κινδύνους, διαφυλάσσουν τη θετική προοπτική της οικονομίας, εξυπηρετώντας το μακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον», τόνισε σχετικά.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για διαμόρφωση ενός ακόμα πιο αξιόπιστου πλαισίου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, τη διασφάλιση αποτελεσματικής λειτουργίας των δικαστηρίων, όπως επίσης την προσπάθεια για πλήρη οικονομική ανάκαμψη.
 
Αναγνωρίζοντας ότι έχει γίνει αξιοσημείωτη πρόοδος στο τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε ότι «ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί με τρόπο αξιόπιστο και αποτελεσματικό αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη».
 
Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίηση για την ενισχυμένη δυνατότητα των τραπεζών να προσφέρουν χρηματοδότηση με τα χαμηλότερα δανειστικά επιτόκια από ποτέ. «Τα δάνεια σήμερα γίνονται μετά από σωστή αξιολόγηση της δυνατότητας του δανειολήπτη», είπε, μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στα μηδενικά ποσοστά ΜΕΔ που παρουσιάζονται για τις τωρινές χορηγήσεις σε σχέση με τα δάνεια που δίνονταν πριν από την οικονομική κρίση.

Ωστόσο, εξήγησε ότι «η αλόγιστη επέκταση και του τραπεζικού δανεισμού εξακολουθούν να βαραίνουν την οικονομία».

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται