Fintechs:  Φτηνότερες και καλύτερες τραπεζικές υπηρεσίες

Οι χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες και οι fintechs μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ παράλληλα μπορούν να μειώσουν το κόστος και την τελική τιμή των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Αυτό επισημαίνει ο Pentti Hakkarainen, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξη του προς την γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Την ίδια ώρα ο κ. Hakkarainen υπογραμμίζει πω η εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών θα πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες με εύκολη διασυνοριακή πρόσβαση.

Ποια είναι η προσέγγισή σας για τις εταιρείες fintech που κινούνται σε τραπεζικές εργασίες;
Έχουμε δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές για τις fintechs που επιδιώκουν να αποκτήσουν τραπεζική άδεια. Προβαίνουμε στην ίδια προσέγγιση με αυτήν για τις παραδοσιακές τράπεζες. Τις εποπτεύουμε με βάση τα ίδια κριτήρια. Δεν επιθυμούμε να προωθήσουμε ορισμένα επιχειρηματικά μοντέλα σε σχέση με άλλα και είμαστε ουδέτεροι σε σχέση με την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία. Υποστηρίζουμε την πρόοδο των νέων τεχνολογιών και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε αυτές τις εξελίξεις χαλαρώνοντας τους κανόνες ή υιοθετώντας μια διαφορετική εποπτική προσέγγιση.

Υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι από τις fintechs;
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κατανοούν και διαχειρίζονται τους κινδύνους τους. Η δυσκολία είναι να ενημερώνονται για τις αλλαγές που μπορούν να προκύψουν πολύ γρήγορα στις χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες. Ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ή μηχανικής μάθησης. Προκειμένου να διαχειριστούν τους κινδύνους, όχι μόνο οι διαχειριστές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή των τραπεζών αλλά και οι εποπτικές αρχές πρέπει να κατανοήσουν πλήρως πώς λειτουργούν αυτά τα εργαλεία. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά στο πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών είναι η εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών, η οποία μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή κινδύνου.

Θα μπορούσαν να προκληθούν συστημικοί κίνδυνοι που να συνδέονται με τις fintechs;
Δεν βλέπουμε πιεστικούς κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Παρ 'όλα αυτά, είμαστε σε επιφυλακή. Δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Μπορούν να επηρεάσουν κάθε είδους επιχείρηση, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε ορισμένους τομείς χρηματοδότησης. Δίνουμε, επίσης, προσοχή στους συστημικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν υπάρχει μόνο ένας ή μικρός αριθμός παρόχων για μια συγκεκριμένη χρηματοοικονομική τεχνολογία. Εάν ο πάροχος ή οι πάροχοι αντιμετώπιζαν προβλήματα, θα μπορούσαν να επηρεαστούν πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος που πιστεύετε ότι θα μπορούσε να έχουν οι Fintech στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα;
Οι Fintechs και οι χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τράπεζες στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών τους και να τις κάνουν φθηνότερες για τους καταναλωτές. Γενικότερα, η εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών θα πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες με εύκολη διασυνοριακή πρόσβαση. Δεδομένου ότι τώρα έχουμε την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να επιταχύνει την ενοποίηση σε αυτόν τον τομέα.

Δειτε Επισης

Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ