Οδυσσέας: Να διοριστεί ερευνητική επιτροπή για κατάρρευση του Συνεργατισμού

Το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής για διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν τον Συνεργατισμό στη σημερινή του κατάσταση, εισηγείται ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στον απόηχο των εξελίξεων απορρόφησης των «καλών» στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική. 
 
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για κακή διακυβέρνηση και διαχείριση της Συνεργατικής, που είχε ως συνέπεια της «κατάρρευση» της. Υπέδειξε πως όλα όσα οδήγησαν στις σημερινές εξελίξεις θα πρέπει να διερευνηθούν, με την έρευνα να περιλαμβάνει τόσο τη διεύθυνση και διοίκηση της ΣΚΤ όσο και το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο είχε συσταθεί, κατόπιν αιτήματος της τρόικας, ειδική μονάδα για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της τράπεζας. 
 
Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως το γεγονός ότι υπήρχε κακή διακυβέρνηση στην τράπεζα είχε επισημανθεί γραπτώς και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο του 2017.  Αυτό είχε γίνει, πρόσθεσε, στον απόηχο των αναφορών της ΣΚΤ για προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών για το τραπεζικό ίδρυμα. «Η ΕΚΤ είχε επισημάνει τότε γραπτώς το πρόβλημα στη διακυβέρνηση της τράπεζας, σε μια λογική μην ψάχνετε άλλοθι γιατί δεν μπορείτε να βρείτε επενδυτές για την τράπεζα, λύστε το βασικό πρόβλημα της κακής διακυβέρνηση και μετά να ψάξετε για επενδυτές», σημείωσε. 
 
Διαβάστε ακόμα: Οι αριθμοί της νέας Ελληνικής
 
Αναφέρθηκε παράλληλα στο παρασκήνιο της συνεργασίας της ΣΚΤ με την Altamira, κάνοντας λόγο για τεράστια λάθη από πλευράς της διοίκησης του τραπεζικού ιδρύματος.  Όπως ανέφερε, το ΔΣ της τράπεζας είχε δώσει κατεύθυνση στη διεύθυνση για εξερεύνηση διαφόρων επιλογών για το θέμα των Μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η διεύθυνση δεν έκανε τίποτα και ένα χρόνο μετά επανήλθε ενημερώνοντας το ΔΣ πως όλο αυτό το διάστημε έκαν συζητήσεις με την Altamira και είτε θα πάμε με αυτή την επιλογή είτε κλείνουμε», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης. 
 
Τότε, πρόσθεσε, υπήρξε δυσαρέσκεια από τον πρόεδρο της ΣΚΤ, κ. Ταουσάνη, ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε.
 
«Όλα αυτά είναι σημεία κακής διακυβέρνησης. Στην έκθεση μας καταγράψαμε επίσης κακές πρακτικές σε θέματα προσλήψεων, ωφελημάτων προσωπικού, κακών πρακτικών στη διαδικασία απόκτησης υπηρεσιών για διάφορα θέματα και άλλα», υπέδειξε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας πως «όταν εμπιστευτείς σε κάποιον ένα περιουσιακό σου στοιχείο, θέτοντας του μάλιστα πλάνο και στόχους, και στην πορεία υπάρξει αποτυχία υλοποίησης των στόχων, τότε η αρχή της λογοδοσίας επιβάλλει ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε επίτευξη των στόχων αυτών».
«Γιατί υπήρξε εκροή κεφαλαίων; Υπήρχε σκοπιμότητα, υπήρχε ανικανότητα», διερωτήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής, προσθέτοντας πως αυτά τα θέματα πρέπει να ερευνηθούν. 

 
Έρευνα μέσω ερευνητικής επιτροπής
Ερωτηθείς για το ποιος πρέπει να κάνει την έρευνα, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω διορισμού ερευνητικής επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα. «Πρέπει να γίνει διορισμός επιτροπής, αλλά επειδή μέτοχος στην ΣΚΤ ήταν το κράτος και το ίδιο το ΥΠΟΙΚ είχε εποπτεία, το ορθότερο θα ήταν το υπουργικό να εκφράσει τη βούληση για έρευνα, αλλά τη σύνθεση της επιτροπής να την καθορίσει ο Γενικός εισαγγελέας», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.  
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)