Συντεχνίες: Διάλογο για Σχέδιο Εθελούσιας στον Συνεργατισμό

Πλήρης ικανοποίηση από πλευράς συντεχνιών (ΕΤΥΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ και ΣΕΚ) για τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα μετά από μία συμφωνία ΣΚΤ με Ελληνική Τράπεζα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι αποφασίστηκε όπως αρχίσει εντατικός διάλογος μεταξύ συντεχνιών και Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για τον καταρτισμό ενός ελκυστικού Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης για τους εργαζομένους της ΣΚΤ οι οποίοι είτε δεν θα απορροφηθούν από την Ελληνική Τράπεζα, σε περίπτωση κατάληξη συμφωνίας, είτε δεν θα παραμείνουν στον Συνεργατισμό ο οποίος ενδεχομένως να μετονομαστεί σε Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ. Μετά τις διαβουλεύσεις, είπε, θα επανέλθουμε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του από την θετική αντιμετώπιση του θέματος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Κυρίτσης υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει οι συντεχνίες πριν από λίγο διάστημα σε γραπτή επιστολή του Υπουργού Οικονομικών. Δηλαδή, για όσους εργαζόμενους του Συνεργατισμού μεταφερθούν στην  Ελληνική θα ισχύουν όλα τα δικαιώματα τους, τα οποία προκύπτουν από τις συμβάσεις και τις νομοθεσίες καθώς επίσης για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα παραμείνουν στον Συνεργατισμό και στην όποια μορφή θα λάβει μετά την κατάληξη της συμφωνίας.

Πρόσθεσε, πως δεν έχουν ξεκαθαρίσει εντελώς τα πράγματα και δεν υπάρχει τελική συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και Συνεργατισμού. «Ευελπιστούμε ότι οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες ώστε η πτυχή της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και οι εξελίξεις θα είναι θετικές για τους εργαζόμενους», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε, επίσης, ότι η συνάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τον Συνεργατισμό και ιδιαίτερα πως υλοποιείται η δέσμευση που είχαν λάβει από τον ΥΠΟΙΚ για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από αυτή τη διαδικασία. Το ελάχιστο το οποίο διεκδικούμε, είπε, είναι να μην θυματοποιηθεί κάνενας εργαζόμενος του Συνεργατισμού.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε πως δεν μπορούν να υπεισέλθουν στις λεπτομέρειες του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης καθώς η όλη διαδικασία βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Πρόσθεσε ότι αυτό που κρατάμε είναι επαναλαμβάνεται η πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και αρχίζει άμεσα εντατικός διάλογος για τις πρόνοιες και για την τελική κατάληξη του Σχεδίου.
 
Εξάλλου, σε ανακοίνωση της, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνάντηση ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανάγκη μείωσης του προσωπικού μέσα από ένα σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης. Παράλληλα τονίσθηκε ότι ένα μέρος του προσωπικού, περίπου 1100 άτομα μπορεί να απορροφηθούν  από την Ελληνική Τράπεζα, 650 άτομα μπορούν να συνεχίσουν να εργοδοτούνται από το μετεξελιγμένο Συνεργατισμό (ALTAMIRA και ΦΟΡΕΑ), ενώ οι υπόλοιποι 900 θα είναι καλό να ενταχθούν στο Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης. «Η Οργάνωσή μας τόνισε την ανάγκη το Σχέδιο που θα προσφερθεί να είναι βελτιωμένο και παρόμοιο με αυτά που δόθηκαν στις Τράπεζες τελευταία ούτως ώστε να είναι ελκυστικό και να έχει ανταπόκριση από τους συναδέλφους,  γεγονός που θα λύσει τα αδιέξοδα», σημειώνει η ΕΤΥΚ. Η Οργάνωσή κατάθεσε, επίσης, τη θέση ότι όσοι εργαζόμενοι μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα πρέπει να εναχθούν στις υφιστάμενες συμφωνίες της ΕΤΥΚ με την Ελληνική Τράπεζα ούτως ώστε να μην υπάρχουν δύο ταχυτήτων υπαλλήλοι. «Η Οργάνωσή μας εκφράζει την ικανοποίηση της για το θετικό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», καταλήγει η ΕΤΥΚ. 

Ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κατάληξη στη συμφωνία, ενώ κατά τη συνάντηση με τις συντεχνίες καταγράφηκε η επανάληψη της θέσης της κυβέρνησης ότι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του Συνεργατισμού.

Δειτε Επισης

Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου