Τα funds που φλερτάρουν με Ελληνική για Συνεργατισμό

Με το επικρατέστερο σενάριο για το μέλλον της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας να ευνοεί τη συγχώνευση του καλού της χαρτοφυλακίου με συστημική τράπεζα στην Κύπρο, όλα στρέφονται πλέον στις διαβουλεύσεις με την Ελληνική Τράπεζα με τα όποια ενδιαφερόμενα ξένα ταμεία να την φλερτάρουν ανοικτά καθώς σε περίπτωση θετικής έκβασης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανάγκη για επιπρόσθετα κεφάλαια και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα τελεί βέβαια υπό την αίρεση των υφιστάμενων μετόχων της Ελληνικής.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τουλάχιστον τρείς είναι οι ενδιαφερόμενοι που φλερτάρουν την Ελληνική Τράπεζα και οι τρεις μάλιστα εξ Αμερικής: Lone Star Funds, Atlas Merchant Capital και J.C. Flowers & Co.

Lone Star Funds: Πρόκειται για αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων με επενδύσεις πέραν των $70 δις σε ακίνητα, μετοχές, πιστωτικά και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ανά το παγκόσμιο. Από την ίδρυση του πρώτου ταμείου το 1995 από τον John Grayken, η Lone Star έχει οργανώσει δεκαεπτά ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία. Τα εν λόγω ταμεία είναι δομημένα υπό την μορφή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης των οποίων οι περιορισμένοι εταίροι περιλαμβάνουν εταιρικά και δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία, ταμεία πανεπιστημίων, ιδρύματα, και άτομα με υψηλά εισοδήματα. Σύμβουλος των ταμείων είναι η Lone Star Global Acquisitions εγγεγραμμένη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Καζίνο: 250 προσλήψεις μέχρι στιγμής
 
Σε ό,τι αφορά την επενδυτική της πολιτική, η Lone Star ψάχνει επενδυτικές ευκαιρίες σε αγορές που έχουν υποστεί οικονομική ή τραπεζική κρίση. Συγκεκριμένα, η Lone Star επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει συνθήκες της αγοράς όπου η ρευστότητα είναι περιορισμένη και η χρηματοδότηση τελεί υπό πίεση, οι ισολογισμοί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δέχονται πιέσεις και υπάρχει ανάγκη διάθεσης μεγάλου όγκου περιουσιακών στοιχείων για τη διαχείριση κεφαλαίων, την απόσβεση και τη δημιουργία ρευστότητας.
 
Διαθέτει τεράστια εμπειρία στις συναλλαγές, έχοντας κλείσει περίπου 490 επενδύσεις σε περισσότερες από 1.430 συναλλαγές με συνολική τιμή αγοράς περίπου τα $196 δις.
 
Atlas Merchant Capital LLC: Ιδρύθηκε το 2013 για να επενδύσει σε ελκυστικές ευκαιρίες που προκύπτουν στην αγορά των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Με επικεφαλής τους συνιδρυτές, Bob Diamond και David Schamis, η Atlas πιστεύει ότι οι αλλαγές στο κανονιστικό τοπίο οδηγούν σε πρωτοφανείς ευκαιρίες στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Atlas αναλαμβάνει σε όλες τις δραστηριότητές της, βαθιά λειτουργική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Πραγματοποιεί επενδύσεις σε παγκόσμιες αλλά και σε αναδυόμενες αγορές. Κυρίως επιδιώκει να επενδύει σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες που βρίσκονται σε ύφεση ή θεωρείται ότι δεν είναι ευνοημένες από την ηγεσία που διαθέτουν.

Διαθέτει επενδύσεις σε:
  • South Street Securities Holdings Inc. - εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ειδικεύεται στη διευκόλυνση συναλλαγών δανεισμού και δανεισμού μέσω συμφωνιών επαναγοράς.
  • Somerset Reinsurance Ltd.  – εγγεγραμμένη στις Βερμούδες παρέχοντας αντασφαλιστικές και κεφαλαιουχικές λύσεις σε ασφαλιστές ζωής.
  • Praxia Bank S.A.  - ειδικός δανειστής στην Ελλάδα με πλήρη άδεια εμπορικής και λιανικής τραπεζικής, όπως εγκρίθηκε από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ, με ιστορικό χρηματοδότησης αυτοκινήτων.
  • Panmure Gordon & Co. PLC - εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών μεσαίας αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • SPAXS S.p.A. - εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού, με στόχο τη δημιουργία ενός ιταλικού φορέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που απευθύνεται στην αγορά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων και στις λιανικές υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής.

J.C. Flowers & Co:  Ιδρύθηκε το 1998 από τον J. Christopher Flowers και στη διευθυντική της ομάδα χαρακτηρίζεται από κορυφαίους επαγγελματίες στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εκτεταμένο δίκτυο CEO και συμβουλίων με ικανότητα εκτέλεσης πολύπλοκων συναλλαγών. Από το 1998 μέχρι σήμερα έχει επενδύσει περίπου $15 δις, σε 51 εταιρείες σε 17 χώρες.

Διαθέτει διαφοροποιημένη επενδυτική στρατηγική και επιδιώκει οφέλη από μη αποδοτικές αγορές εξαιτίας κανονιστικών αλλαγών και πολυπλοκότητας του ενεργητικού. Οι ομάδες μας της JFC εντοπίζουν και διαρθρώνουν επενδύσεις που πιστεύουν ότι έχουν εγγενή βαθιά αξία και θα επωφεληθούν από την εκτεταμένη επιχειρησιακή εμπειρογνωμοσύνη της εταιρείας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
 
Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα όπως  HSH Nordbank  και Hypo Real Estate Holding στη Γερμανία, Shinsei Bank (Ιαπωνία), OneSavings Bank (Ηνωμένο Βασίλειο), NIBC Bank (Ολλανδία), καθώς επίσης και επενδύσεις στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπως Financière CEP (Γαλλία), Kreditech Holding (Γερμανία).
 

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων