Συνεργατισμός: 7-8 επενδυτές, ο εξής ένας

Από τα όσα λέχθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στη Βουλή, επιβεβαιώθηκε και επίσημα αυτό που ήταν το προφανές σενάριο εδώ και καιρό σε σχέση με το μέλλον των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Ότι δηλαδή η εποπτική Αρχή ευνοεί τον διαχωρισμό της τράπεζας, την απομάκρυνση από το τραπεζικό σύστημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προσθήκη του καλού χαρτοφυλακίου σε μία άλλη συστημική τράπεζα: στην Ελληνική.

Διαβάστε ακόμα: 
Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού, ότι τον τελικό λόγο για τον επενδυτή θα τον έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άρα το όποιο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για απόκτηση των καλών περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας (Atlas Capital) ή ακόμα και ολόκληρης της τράπεζας (Apollo), είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου. Όλη η προσοχή στρέφεται στις διαβουλεύσεις με την Ελληνική Τράπεζα και βέβαια στις διεργασίες που τρέχουν γύρω από την Ελληνική Τράπεζα αφού σε περίπτωση που τελεσφορήσουν οι διαβουλεύσεις, θα πρέπει να προχωρήσει αύξηση κεφαλαίου. Κάτι, που όπως ξαναγράψαμε θα πρέπει να εγκριθεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
 
Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής, της οποίας η μετοχή έχει πάρει την ανιούσα τις τελευταίες μέρες, είναι υπαρκτό, και προέρχεται κυρίως από ΗΠΑ. Όπως ξαναγράψαμε το επενδυτικό ταμείο Lone Star έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο, φαίνεται να ευνοεί το σενάριο να καλύψει μόνο του την αύξηση κεφαλαίου που θα χρειαστεί. Σε ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φτάσει να ελέγχει ένα ποσοστό κοντά στο 50%, κάτι που θεωρητικά δεν θα ευνοεί η ΕΚΤ.
 
Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από την Atlas Merchant Capital του Bob Diamond, η οποία δημιουργεί τη δική της κοινοπραξία επενδυτών μέσω της οποίας θα εμπλακεί στην εξίσωση.
 
Τελευταίες πληροφορίες θέλουν ακόμα ένα ισχυρό αμερικανικό ταμείο, την J. C. Flowers & Co να έχει επιδείξει ενδιαφέρον και να έχει ζητήσει κι αυτή τα αποτελέσματα του due diligence.
 
Με αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται αρχικά στο αν θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική και σε δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό επίπεδο, στο τι θα σημαίνει για την Ελληνική Τράπεζα μία τέτοια εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα σε θέμα κεφαλαίων. Ποιες θα είναι οι ανάγκες, πως θα καλυφθούν και από ποιους. 
 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου