Χάρης: Κάντε φύλλο και φτερό τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού

Σε έρευνα προκειμένου να εξεταστούν ένα προς ένα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Μιλώντας σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεων και Ελέγχου Δημοσίου Δαπανών, τόνισε ότι υπάρχει η εντύπωση ότι τα δάνεια που είχαν παραχωρηθεί εξυπηρετούνταν μέχρι το 2013, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης και συρρίκνωσης εισοδήματος μετατράπηκαν σε μη εξυπηρετούμενα. «Να γίνει έρευνα, να εξεταστούν τα δάνεια ένα προς ένα, να διαπιστωθεί ποιοι έδωσαν και ποιοι έλαβαν τα δάνεια, αλλά και με ποιους όρους παραχωρήθηκαν οι χορηγήσεις», είπε σχετικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, οι οποίες τέθηκαν κατά την προηγούμενη κοινή συνεδρία στη Βουλή, ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ προβληματική την κατάσταση που επικρατούσε πριν το 2013. Όπως είπε, τα δάνεια που είχαν δοθεί με το προηγούμενο καθεστώς ανέρχονταν  το 2014 στα €14 δισ., εκ των οποίων €7,6 δισ. ήταν NPLs.

«Αν και υπήρξε σημαντική πρόοδος την περίοδο 2014-2018, εντούτοις οι εποπτικές αρχές συνεχώς ανεβάζουν τον πήχη, καθιστώντας την πρόοδο μη ικανοποιητική και δημιουργώντας τετελεσμένα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τα δάνεια που δόθηκαν από τη νέα διοίκηση την περίοδο 2014-2018 ανήλθαν στο €1 δις., με το ποσοστό ΜΕΔ να περιορίζεται στο 1,5%, δηλαδή στα €13,5 εκατ., ενώ πλέον τα NPL’s του Συνεργατισμού ξεπερνούν τα €6,5 δισ.​

Αλλάζουν οι νομοθεσίες
Σε ερώτηση αν επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι θα έρθει μία τράπεζα να πάρει το καλό κομμάτι της τράπεζας και θα αφήσει τα NPLs, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι στο δεύτερο σκέλος της διαδικασίας βρίσκεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι προωθούνται αλλαγές στις νομοθεσίες που διέπουν τις δανειοδοτήσεις. Όπως είπε, οι αλλαγές στις νομοθεσίες ή η θέσπιση νέων νομοθεσιών αφορούν, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο εκποιήσεων και αφερεγγυότητας, τη διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας, και τις τιτλοποιήσεις δανείων.​

Τα κακώς έχοντα
Αναφερόμενος στα κακώς έχοντα του Συνεργατισμού πριν το 2013, ο Χάρης Γεωργιάδης εξήγησε ότι ασφαλώς «υπήρχαν ευσυνείδητα στελέχη» και ότι δεν μηδενίζει το έργο που επιτελούσε η Τράπεζα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για μία τράπεζα που περιορίζεται σε πολύ παραδοσιακή τραπεζική όπως η ΣΚΤ, και η οποία δεν εξασκεί εξεζητημένες τραπεζικές εργασίες, η αξιολόγηση της επίδοσης είναι πολύ απλή. «Λαμβάνεις καταθέσεις, τις οποίες πρέπει να διαχειριστείς υπεύθυνα, δίνοντας δάνεια με σωστά κριτήρια, έτσι ώστε αυτά να εισπραχθούν και μάλιστα με κέρδος, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις», τόνισε σχετικά.

Είχε προταθεί ο Πούρος
Απαντώντας ακόμα στα περί ανεπαρκούς διοίκησης του Συνεργατισμού μετά το 2013, ο υπουργός ανέφερε ότι για τον διορισμό μέλους στην Επιτροπεία της Συνεργατικής προηγείται διαβούλευση και εξασφάλιση, επισημαίνοντας ότι α πέντε από τα εννιά μέλη είχαν προταθεί ή προέρχονταν από το Συνεργατικό Κίνημα. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού δεν διορίζεται από κανένα, αλλά επιλέγεται από τα ίδια τα μέλη, τονίζοντας ότι υπήρξε πρόταση για τη συγκεκριμένη θέση για τον πρώην γενικό διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού του Υπουργείου Οικονομικών, του Πανίκκου Πούρου.

Γιατί δεν προχώρησε η διανομή μετοχών
Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό για παραχώρηση μετοχών στους πολίτες και γιατί δεν προχώρησε, υπενθύμισε ότι είχαν εγερθεί πολλές ενστάσεις όταν εκφράστηκε η συγκεκριμένη πρόθεση. Εκτός από τον Γενικό Εισαγγελέα, πιο καθοριστική ήταν η άποψη της εποπτείας (δηλαδή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), η οποία ζήτησε πρώτα την είσοδο θεσμικών επενδυτών στην τράπεζα και σε κατοπινό στάδιο να εξεταστεί η διανομή μετοχών στους καταθέτες.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας