Συνεργατισμός: Πιάνουν τόπο οι Νου-ι-θεσίες

«If not now, when», ήταν η τελευταία κουβέντα της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί κατά την πρόσφατη συνάντηση της με τους επικεφαλής των κυπριακών τραπεζών.

Η δήλωση της κ. Νουί αφορούσε στο ότι πλέον έχει ωριμάσει για να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των κακών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών. 

Ενόψει των προσπαθειών ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής τραπεζική ένωσης, ένα προαπαιτούμενο που τίθεται από τους ισχυρούς της ΕΕ, είναι το ξεκαθάρισμα από τους ισολογισμούς των τραπεζών των προβληματικών δανείων. 

Διαβάστε ακόμα: Κ. Κουμής: Καλύτερη από ποτέ η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου

Με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Συνεργατισμό, διαφαίνεται πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι ο διαχωρισμός του οργανισμού σε δύο μέρη: Στο καλό, όπου θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία, σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετούμενα δάνεια, και αντίστοιχα στοιχεία παθητικού, και στο «κακό» μέρος θα μείνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέρος των στοιχείων παθητικού. 

Παρόλο που όπως ανακοινώθηκε, υπάρχει ενδιαφέρον και για απόκτηση ολόκληρου του οργανισμού, φαίνεται πως το συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι το επικρατέστερο, με δεδομένο ότι ο Ευρωπαίος επόπτης, επιθυμεί την αποφόρτιση συστημικών τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από τη στιγμή που φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα ή έστω κι από ένα (οι πληροφορίες αναφέρονται με βεβαιότητα στην Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με ένα τουλάχιστον ξένο επενδυτικό ταμείο), στη θεωρία το όφελος είναι διπλό, τουλάχιστον για τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από τη μία, ένας όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων πέραν των 6 δις ευρώ, μένει εκτός τραπεζικού συστήματος και από την άλλη, ένα άλλο εγχώριο ίδρυμα, μπορεί να δει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του να μειώνεται σημαντικά έναντι του συνόλου των χορηγήσεων. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, πως για σκοπούς συλλογής στοιχείων και πληροφοριών και μόνο, θεωρητικά οι ανταγωνιστικές τράπεζες θα δήλωσαν συμμετοχή στη διαδικασία, ασχέτως τελικών προθέσεων.  

Βέβαια, το πιο πάνω σενάριο εναπόκειται στην υποβολή τελικών δεσμευτικών προσφορών εντός των επόμενων βδομάδων, στην έγκριση των συμμετεχόντων στη διαδικασία από τις εποπτικές αρχές και στη μη δραστική διαφοροποίηση των δεδομένων για τον οργανισμό το επόμενο διάστημα. Από τα λεγόμενα πάντως της διοίκησης του Συνεργατισμού αλλά και του υπουργού Οικονομικών, φαίνεται πως το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί σε πρώτο στάδιο είναι «θερμό» και θα μετατραπεί κα σε δεσμευτικό, τουλάχιστον αυτό που αφορά το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού.

Διαβάστε ακόμα: Leading Paradigms: 5 βήματα για σωστό και αποτελεσματικό feedback

Παρκάρισμα για τα «κόκκινα»  

Όσον αφορά το κομμάτι με τα κόκκινα δάνεια, η εκτίμηση είναι πως ακόμα κι αν υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με μεγάλη έκπτωση. Σε τέτοια περίπτωση, ενδεχομένως το κράτος να προτιμήσει να τα κρατήσει σε μία μη τραπεζική οντότητα ή καλύτερα σε μία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.  Με αυτό τον τρόπο θα έχει την ευχέρεια να τα διαχειριστεί για κάποιο διάστημα, ενδεχομένως μέσω της Altamira με την οποία έτσι κι αλλιώς τρέχει σχετικό δωδεκαετές συμβόλαιο, και όταν μπορεί να αποδείξει πως από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μπορεί να υπάρξουν έσοδα, τότε να μπει σε μία νέα διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή ή ακόμα και πώλησης μέρους τους. Η συγκεκριμένη εταιρεία μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μία «κακή τράπεζα» για προβληματικά δάνεια κι από άλλες εγχώριες τράπεζες. Νοουμένου βέβαια ότι λειτουργεί με τις βέλτιστες πρακτικές για τέτοιου είδους σχήματα και ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και στο νόμο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ώστε να μπορούν αν γίνονται ομαδικές μεταφορές υποθηκών. 
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)