Διαξιφισμοί Προδρόμου-Κυπριανού με φόντο το Συνεργατισμό

Όταν ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν κεφάλαια στο Συνεργατισμό, είναι παράδοξο και εξαιρετικά ανησυχητικό ότι συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα ως παραφωνία στην ομογνωμία που σημειώθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενσπείρει τώρα αμφιβολίες και δημιουργεί κλίμα ανησυχίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «έστω και τώρα να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους».
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι «είναι δεδομένη η απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία διασφαλίζει το μέλλον του Συνεργατισμού» και πρόσθεσε ότι «οι καταθέτες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ούτε και πρέπει να παρασύρονται από ανεύθυνες φήμες και διαδόσεις».

«Η Κυβέρνηση είναι σε θέση να εγγυηθεί έμπρακτα την ασφαλή πορεία των πραγμάτων», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι "η πιο ισχυρή απόδειξη ότι ο Συνεργατισμός προχωρά με σωστά βήματα είναι η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος", υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε χθες για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα από ξένους και ντόπιους επενδυτές αποτελεί την πλέον ισχυρή ένδειξη για την προοπτική του Συνεργατισμού.
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «μια εκστρατεία ψιθύρου – που δυστυχώς φαίνεται να είναι οργανωμένη – και ανεύθυνες διαδόσεις που προκαλούν την αδικαιολόγητη εκροή καταθέσεων μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια».  
  
Κληθείς να σχολιάσει πρωινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αναφέρθηκε σε κίνηση του κράτους που θα είναι ουσιαστική και συμβολική για να διασφαλίσει καταθέτες, εργαζόμενους και πελάτες, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «η Κυβέρνηση είναι σε θέση έμπρακτα να εξασφαλίσει τις καταθέσεις και να φροντίσει ούτως ώστε να υπάρξει ασφαλής πορεία των πραγμάτων» και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση έχει τις αποφάσεις της».

Δεν προτρέπουμε τους καταθέτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους
Ψεύδη χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τις φήμες ότι από πλευράς ΑΚΕΛ προτρέπονται οι καταθέτες του Συνεργατισμού να μην αφήσουν τις καταθέσεις τους εκεί, επισημαίνοντας πως «Όποιος λέει τέτοιο πράγμα είναι εντελώς αναξιόπιστος και λέει ψέματα».
 
Ερωτηθείς για τις διαβεβαιώσεις που δίδονταν προεκλογικά ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως «είναι η γνωστή τακτική της κυβέρνησης. Προεκλογικά παρουσιάζει μία ιδέατη εικόνα έτσι ώστε να εξασφαλίσει τις ψήφους του κόσμου και μετεκλογικά, που παρουσιάζονται πλέον τα ζητήματα με τις πραγματικές τους διαστάσεις στον κόσμο, προσπαθεί να τα φορτώσει σε άλλους. Να φορτώσει τις ευθύνες σε άλλους».
 
Υπογράμμισε πως από την αρχή ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιηθεί ο Συνεργατισμός και πως έλεγε ψέματα όλο αυτό το διάστημα για να αποκοιμίζει τον κόσμο και να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που ήθελε. «Τα έχει φέρει σε ένα τέτοιο σημείο τώρα και προσπαθεί να μας πει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μα η ίδια οδήγησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Πρέπει να πω ότι η δική μας μεγάλη ανησυχία είναι άλλη. Όλα τα τελευταία χρόνια μας μιλούσαν για το success story, για το πόσο καλά πήγαινε κυπριακή οικονομία και για το ότι κατάφεραν να επιλύσουν τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας. Ο τραπεζικός τομέας που ήταν πάντοτε το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας, εξακολουθεί να έχει μεγάλα προβλήματα και η κυβέρνηση είναι υπόλογη για το Συνεργατισμό και τις εξελίξεις σε αυτόν, γιατί επαναλαμβάνω τα τελευταία πέντε χρόνια είχε την αποκλειστική διαχείριση του. Ως εκ τούτου οι ευθύνες της, είναι τεράστιες. Θα ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο και στον τομέα του Συνεργατισμού σε ιδιωτικά χέρια».

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση