Η επιστήμη συμπεριφοράς λύση για τα ΜΕΔ;

Οι πληροφορίες και εφαρμογές της τελευταίας τάσης στα οικονομικά ζητήματα, της επιστήμης συμπεριφοράς, βρίσκεται στο επίκεντρο των καινοτόμων πολιτικών αρκετών χωρών.

Το νέο αυτό εργαλείο δύναται να συμβάλει στην αντιμετώπιση δύσκολων πολιτικών ζητημάτων στην Κύπρο, όπως η φορολογική συμμόρφωση και τα κόκκινα δάνεια.

Σε παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, θα αναλυθεί η επιστήμη  συμπεριφοράς, η οποία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πολιτικής και της λήψης αποφάσεων.

Διαβάστε ακόμα: ΜΕΔ: Εξωδικαστικές διαδικασίες και δευτερογενή αγορά

Στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων LSE Κύπρου (LSE Alumni Association Cyprus), θα πραγματοποιηθεί μία ιδιαίτερα υποσχόμενη παρουσίαση από τη Μονάδα Nudge (BIT, Behavioral Insights Unit), η οποία έχει επιμεληθεί ένα αξιόλογο έργο για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σημειώνεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 135 τέτοιου είδους οργανισμούς ανά το παγκόσμιο, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της επιστήμης της συμπεριφοράς στις πολιτικές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Richard Thaler, βραβευμένος με Νόμπελ στα Οικονομικά το 2017 για τη συμβολή του στη συμπεριφορική οικονομία, έχει συμβάλει στην καθιέρωση της Behavioral Insights (BIT), του Ηνωμένου Βασιλείου, του πρώτου κυβερνητικού θεσμού στον κόσμο, αφιερωμένου στην εφαρμογή της συγκεκριμένης επιστήμης στην πολιτική. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Παντελής Σολωμού, ανώτερος σύμβουλος του BIT, θα αναλύσει το πώς εφαρμόστηκε με επιτυχία αυτή η προσέγγιση σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η εγκληματικότητα και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. 

Παράλληλα, ο κ. Σολωμού, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο τα νέα αυτά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση δύσκολων πολιτικών ζητημάτων στην Κύπρο, όπως η φορολογική συμμόρφωση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα τροχαία ατυχήματα.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Σωφρόνης Κληρίδης, Καθηγητής και Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου