Ενημέρωση για το Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών

Κατά  την  ψήφιση του Προϋπολογισμού του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, που ήταν ομόφωνη, Βουλευτές τόνισαν την ανάγκη όπως προωθηθούν ενέργειες ώστε να καταστούν ευρύτερα γνωστές οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες για τη διαχείριση των δανείων τους.
 
Ο Προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2018 προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €938.087 και έσοδα συνολικού ύψους €576.121, τα οποία προέρχονται κυρίως από πάγια ετήσια εισφορά των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων (€299.081), ατομική εισφορά των αιτητών (€16.140), επιβαρύνσεις (€65.800) και κρατική χορηγία (€90.100).
 
Οι κυριότερες δαπάνες του φορέα για το 2018 αφορούν μεταξύ άλλων αποδοχές προσωπικού (€329.450), μισθοδοσία αξιωματούχων (€77.077), αγορά υπηρεσιών (€160.000), συνεισφορές σε ταμεία (€80.000), αμοιβή εμπειρογνωμόνων (€105.000), έξοδα λειτουργίας γραφείου (€37.405), ελεγκτικά και λογιστικά δικαιώματα (€22.000), μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€39.000).
 
Με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα και τις προβλεπόμενες δαπάνες προκύπτει έλλειμμα ύψους €361.966, το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του φορέα, τα οποία κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν στα €375.386. 
 
Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής οικονομικών, σε περίπτωση που στα επόμενα έτη προκύψουν οποιαδήποτε ελλείμματα, αυτά θα καλύπτονται από τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμο.
 
 Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την επιθυμία όπως επιλυθούν περισσότερες υποθέσεις και υπάρξουν περισσότερες αναδιαρθρώσεις δανείων μέσω του φορέα.
 
Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συζήτηση του προβλήματος των ΜΕΔ, προσθέτοντας ότι «θα αναμένουμε να δούμε με ευθύνη της Κυβέρνησης, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα ΜΕΔ και κατά πόσο η φιλοσοφία αυτής της πρότασης θα συνάδει» με τη φιλοσοφία του ΑΚΕΛ.
 
 Αν η πρόταση συνεπάγεται περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του πλαισίου των εκποιήσεων, «τότε θα έχουμε πρόβλημα», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι η  πρωτοβουλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο, ότι αυτή να  λύνει το πρόβλημα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας