Διχάζoυν οι κανονισμοί για διαγραφή χρέους

Κόκκινο πανί ή όχι, η Ολλανδία εισηγείται όπως υπάρξεις υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε διαγραφές και ζητεί μάλιστα όπως κάτι τέτοιο συμπεριληφθεί ως ρήτρα σε μελλοντικά σχέδια διάσωσης χωρών της ευρωζώνης. Η εν λόγω θέση πυροδοτεί αντιδράσεις την στιγμή μάλιστα που τα μέλη της ευρωζώνης ετοιμάζονται να περάσουν στην επόμενη φάση της τραπεζικής ένωσης.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, Wopke Hoekstra, σύμφωνα με την οποίαν η επιβολή κουρέματος στους ιδιώτες πιστωτές αποτελεί «ουσιώδης» πρακτική για την προστασία των φορολογουμένων της ευρωζώνης από ενδεχόμενη συμμετοχή τους για τη διάσωση κυβερνήσεων που είναι υπό πτώχευση, καθώς επίσης και για την εισαγωγή μεγαλύτερης πειθαρχίας στην αγορά για οικονομίες με υψηλό χρέος.

«Είναι σημαντικό εάν τα πράγματα πάνε στραβά, να ζητηθεί από τους ιδιώτες ή επιχειρήσεις που είναι κάτοχοι ομολόγων μιας χώρας να πληρώσουν μέρος του λογαριασμού», δήλωσε ο κ. Hoekstra στους Financial Times. «Αυτό είναι απολύτως δίκαιο αν ζητάτε από τους πολίτες των χωρών να γίνει καταμερισμός των βαρών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η Ελλάδα αποτέλεσε το μοναδικό κράτος - μέλος της ευρωζώνης που αναγκάστηκε να προβεί σε κούρεμα του ιδιωτικού τομέα, επιβάλλοντας τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία το 2012.

Τα σχέδια για έναν «μηχανισμό αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους» στην ευρωζώνη έχουν ανακύψει μετά τις δηλώσεις του απερχόμενου Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η απαίτηση για ένα τέτοιο μηχανισμό πήρε σάρκα και οστά μετά τη συμφωνία συνασπισμού του ολλανδικού κράτους που έγινε πέρσι.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να καλούνται οι επενδυτές να πληρώνουν μέρος της ζημιάς από το χρέος της ευρωζώνης - που συνήθως θεωρείται ως ένα εξαιρετικά ασφαλές χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο - έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως από ορισμένα μεγάλα κράτη της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οποιοσδήποτε μηχανισμός αυτόματης διαγραφής αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Παρίσι, επειδή θα προκαλούσε αναταραχή στην αγορά και θα αποτελούσε αιτία για περαιτέρω άνοδο των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών.

Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, παρουσιάζεται επίσης αντίθετη σε όποιους σχεδιασμούς αναδιάρθρωσης χρέους. Σημειώνεται πως η Ιταλία διαθέτει το υψηλότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ της από τα μέλη της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, καθώς επίσης  και ένα εγχώριο τραπεζικό σύστημα εκτεθειμένο σε μεγάλο βαθμό στην τύχη της ιταλικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο κ. Hoekstra εμμένει πως στην παρούσα φάση υπάρχει μια «ουσιαστική ομάδα» χωρών της ευρωζώνης που είναι έτοιμες να δεχτούν όπως το κούρεμα χρέους συμπεριληφθεί στο εγχειρίδιο κανονισμών του ενιαίου νομίσματος.

«Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Έχω ακούσει προσεκτικά τι είπαν οι άλλοι και υπάρχει μια αρκετά σημαντική ομάδα που βλέπει αυτό ως μέρος της μελλοντικής λύσης », δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός.

Στο ολλανδικό στρατόπεδο συγκαταλέγονται χώρα όπως η Αυστρία και η Φινλανδία.

Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σύστημα στην ευρωζώνη όπου δεν αναγκάζει αυτόματα τους επενδυτές να πληρώνουν τη ζημιά όταν μια χώρα χρειάζεται διάσωση, αλλά να ενεργοποιούνται μεσολαβητικές συνομιλίες μεταξύ των αρχών της ευρωζώνης και των πιστωτών.

Οι ιδέες αναδιάρθρωσης χρέους αποτελούν μέρος ευρύτερων συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τα εργαλεία καταπολέμησης κρίσεων της ευρωζώνης και να επιτύχουν βαθύτερη ολοκλήρωση, ξεκινώντας από το σχέδιο τραπεζικής ένωσης της ΕΕ.

Ο κ. Hoekstra, πρώην σύμβουλος McKinsey ο οποίος διορίστηκε υπουργός Οικονομικών πριν από τέσσερις μήνες, δήλωσε ότι οι διαγραφές χρεών έπρεπε να είναι το «τρίτο στοιχείο» σε μια διαδικασία μείωσης του κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης.

Οι κυβερνήσεις χρειάστηκαν να αποφασίσουν πρώτα πώς να μειώσουν επαρκώς το απόθεμα των επισφαλών δανείων που κατέχουν οι τράπεζες της ευρωζώνης, πριν συμφωνήσουν για ένα σύστημα ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων στην ευρωζώνη και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε σχέδια διαγραφής χρεών, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είναι πιθανό να αλλάξει χέρια από τους Συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες στους Κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες στο πλαίσιο του νέου μεγάλου συνασπισμού, αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση στο Βερολίνο για να προχωρήσει με κάποιο είδος αναδιάρθρωσης χρέους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, έχει προωθήσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο όταν μια χώρα της ευρωζώνης ζητά διάσωση, να γίνεται αυτόματη τριετής επέκταση των ομολόγων της, προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση bailout funds την εξυπηρέτηση του χρέους.
 
ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού