Πολλά τα καμπανάκια κινδύνου για τα εικονικά νομίσματα

Την προσοχή των καταναλωτών στην κοινή πανευρωπαϊκή προειδοποίηση που εκδόθηκε από την ΕΑΚΑΑ, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) αναφορικά με τους κινδύνους που υπάρχουν στην πώληση ή/και την κατοχή εικονικών νομισμάτων επισύρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση των τριών εποπτικών αρχών, τα εικονικά νομίσματα που διατίθενται επί του παρόντος, αποτελούν μια ψηφιακή αναπαράσταση αξίας η οποία δεν εκδίδεται, ούτε είναι εγγυημένη από μια κεντρική τράπεζα ή δημόσια αρχή και δεν έχει το νομικό καθεστώς του νομίσματος ή του χρήματος. 

Διαβάστε ακόμα: Ξοδεύουν περισσότερο στις πόλεις παρά στα χωριά

Η ΕΚΚ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών με νέα ανακοίνωση, σε συνέχεια της προειδοποίησης που απηύθυνε η ίδια στις 13 Οκτωβρίου 2017, σε σχέση με τις συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα και της ανακοίνωσης ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2017 σχετικά με την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών («ΕΑΚΑΑ») για τους κινδύνους των αρχικών προσφορών εικονικών νομισμάτων για επενδυτές και εταιρείες.

Όπως σημειώνει σχετικά η Κεφαλαιαγορά, τα εικονικά νομίσματα ενέχουν μεγάλους κινδύνους, δεν εξασφαλίζονται από οποιαδήποτε υλικά περιουσιακά στοιχεία, δεν ρυθμίζονται από το δίκαιο της ΕΕ και, συνεπώς, δεν παρέχουν οποιαδήποτε νομική προστασία στους καταναλωτές. Οι τρεις εποπτικές Αρχές προειδοποιούν τους καταναλωτές ότι τα εικονικά νομίσματα ενέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο και συνήθως έχουν έντονα κερδοσκοπικό χαρακτήρα. 

Σύμφωνα με την ΕΚΚ, η προειδοποίηση κάνει αναφορά στον υψηλό κίνδυνο ο καταναλωτής να χάσει ένα μεγάλο ποσό, ή ακόμα και το σύνολο των χρημάτων που επένδυσε. 

Ανάμεσα στους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται οι καταναλωτές, συμπεριλαμβάνονται η ακραία μεταβλητότητα και ο κίνδυνος ύπαρξης οικονομικής φούσκας (bubble risk), η απουσία προστασίας, η έλλειψη επιλογών εξόδου, η έλλειψη διαφάνειας στην τιμή, οι διαταραχές στη λειτουργία, η παραπλανητική πληροφόρηση, η ακαταλληλότητα των εικονικών νομισμάτων για τους πλείστους σκοπούς, περιλαμβανομένου του σχεδιασμού επενδύσεων ή συνταξιοδότησης.

Διαβάστε ακόμα: ΕΕ: «Ψεκάζει» με άρωμα €4,8 δις

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές
Επιπλέον, οι τρεις εποπτικές αρχές επισημαίνουν ορισμένες ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν οι καταναλωτές εάν αποφασίσουν να αγοράσουν εικονικά νομίσματα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία ενέχουν απευθείας έκθεση σε εικονικά νομίσματα.

Αν αποφασίσουν να αγοράσουν τέτοια νομίσματα, οι καταναλωτές καλούνται να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά τους και τους κινδύνους, στους οποίους είναι εκτεθειμένοι. «Δεν πρέπει να επενδύσετε χρήματα, τα οποία δεν θα αντέξετε να χάσετε», προειδοποιούν σχετικά.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι διατηρούν επαρκές και ενημερωμένο το σύστημα ασφαλείας στις συσκευές και το υλικό που χρησιμοποιούν για την πρόσβαση τους στα εν λόγω προϊόντα, για αγορά, αποθήκευση ή μεταφορά εικονικών νομισμάτων. 

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αγοράζουν εικονικά νομίσματα από μία επιχείρηση, η οποία δεν είναι εκτεθειμένη σε αυτούς τους κινδύνους.

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου